Image
Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2024 09:19 Βλέπω/Ακούω

Θεσσαλονίκη: Σήμερα το πρώτο workshop του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας

Σήμερα Σάββατο 9 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο workshop του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας! Το workshop θα περιστραφεί γύρω από τα τηλεσκόπια και το στήσιμό τους. Το πρακτικό σεμινάριο περιλαμβάνει την επίδειξη 3 διαφορετικών τηλεσκοπίων, ενός Dobsonian αλταζιμουθιακής στήριξης, ενός ρομποτικού ισημερινής στήριξης και ενός ρομποτικού αλταζιμουθιακής στήριξης.
 
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα έχετε την ευκαιρία να στήσετε οι ίδιοι τα τηλεσκόπια, μέχρι να είναι έτοιμα για παρατήρηση. Είστε ελεύθεροι να φέρετε και τα δικά σας τηλεσκόπια, καθώς μετά την επίδειξη τα μέλη της Ομάδας Παρατήρησης του Ομίλου θα απαντήσουν σε απορίες που αφορούν τον εξοπλισμό σας και θα σας βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστείτε. Η συμμετοχή στο workshop είναι ελεύθερη για όλους.
 
Ο τόπος διεξαγωγής της εκδήλωσης είναι το πάρκο Ιωάννου Κρίνου στην Νέα Κρήνη (πίσω από το πρώην νοσοκομείο Παναγία). Το σημείο δίνεται στο σύνδεσμο παρακάτω και η ώρα έναρξης είναι στις 16:45, καθώς είναι απαραίτητο να προλάβουμε το φως. Αν ο καιρός δεν επιτρέψει τη διεξαγωγή του workshop, θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση την Παρασκευή το βράδυ.
 
Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους, «προκειμένου να κυλήσει ομαλά η βραδιά και να είμαστε όλοι χαρούμενοι, ακολουθούν ορισμένες πρακτικές οδηγίες, που αφορούν την ασφάλεια του εξοπλισμού, αλλά κυρίως την δική σας ασφάλεια:
 
-Ντυθείτε ζεστά καθώς θα είμαστε δίπλα στην θάλασσα.
 
-Εμπειρικά μιλώντας και καθώς πολλά έχουν δει τα μάτια μας, δεν επιτρέπεται το αλκοόλ! Άλλωστε είναι μύθος ότι ζεσταίνει.
 
-Επ’ουδενί δεν κρεμιόμαστε από τα τηλεσκόπια! Η στάση ενός τηλεσκοπίου εξαρτάται καθαρά και μόνο από το πού στοχεύει. Επιπλέον, πέραν του ότι πρόκειται για ακριβό εξοπλισμό πρόκειται και για βαρύ εξοπλισμό. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση αναποδογυρίσματος είναι μεγάλη η πιθανότητα να υπάρξει τραυματισμός.
 
-Ακούμε προσεκτικά τις οδηγίες των χειριστών. Κάθε τηλεσκόπιο είναι διαφορετικό και ρυθμίζεται με τον δικό του τρόπο. Ακούγοντας τους χειριστές θα έχετε τη δυνατότητα να το ρυθμίσετε οι ίδιοι φέρνοντας το στα μέτρα των δικών σας ματιών.
 
-Μεγάλη προσοχή στα καλώδια που θα υπάρχουν κάτω! Τα τηλεσκόπια λειτουργούν με ρεύμα και η παρατήρηση γίνεται νύχτα. Αυτό σημαίνει ότι στο χώρο θα υπάρχουν πολλά απλωμένα καλώδια, τα οποία λόγω απουσίας φωτός δε θα φαίνονται.
 
…και μην ξεχνάμε, ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΘΑΡΟ! Εκτός των άλλων, εμείς θα τα ξαναβρούμε εκεί την επόμενη φορά που θα επισκεφτούμε τον χώρο».

Post
Βλέπω/Ακούω Πέμπτη 18.09.2025

Αφιερωμένο στο αποτρόπαιο φαινόμενο της κακοποίησης ζώων το 2ο Ετήσιο Φεστιβάλ Φιλοζωίας του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας

Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Ετήσιο Φεστιβάλ Φιλοζωισμού, το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2025, στην αίθουσα των Δημοτικών Συμβουλί

Post
Βλέπω/Ακούω Πέμπτη 18.09.2025

Με χαμόγελα το ξεκίνημα μιας νέας δημιουργικής χρονιάς στο ΚΔΑΠ-ΑμεΑ «Κρίκος» του Δήμου Βριλησσίων

Με συγκίνηση και χαρά πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τελετή Αγιασμού για την έναρξη της νέας περιόδου 2025-2026 στο ΚΔΑΠ-ΑμεΑ Δήμου Βριλησσίων «Κρίκος». Τον Αγιασμό τέλεσε ο π. Σταμάτιος Λ

Post
Βλέπω/Ακούω Πέμπτη 18.09.2025

Συνελήφθησαν 4 αλλοδαποί για κλοπή κατά συναυτουργία σε περιοχή του Δήμου Μετεώρων

Συνελήφθησαν, χθες (17-09-2025) το μεσημέρι σε περιοχή του Δήμου Μετεώρων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μετεώρων, -4- αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία γιακλοπή κατά