Image
Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2024 15:21 Οικονομία

Παπαθανάσης: Η ελληνική κυβέρνηση καλωσορίζει τις ξένες επενδύσεις

Η ελληνική κυβέρνηση καλωσορίζει τις ξένες επενδύσεις και έχει δείξει ότι βοηθά όσες αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως την επένδυση της Eldorado Gold, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, σε συζήτηση που είχε με την υπουργό Διεθνούς Εμπορίου, Προώθησης Εξαγωγών, Μικρών Επιχειρήσεων και Οικονομικής Ανάπτυξης του Καναδά, Μέρι Ενγκ, στο πλαίσιο του Toronto Economic Forum.
 
Ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι κάθε καναδική εταιρεία που θέλησε να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα έγινε κερδοφόρα και αναφέρθηκε στον επιχειρηματία Prem Watsa, ο οποίος εμπιστεύτηκε την Ελλάδα σε δύσκολους καιρούς και διεύρυνε περαιτέρω τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα. Τόνισε ότι η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος που προσφέρει ενεργειακή ασφάλεια σε χώρες που εξαρτώνται σήμερα από το ρωσικό φυσικό αέριο, επισημαίνοντας τη δημιουργία του σταθμού επαναεριοποίησης υγροποιημένου αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη. Όπως πρόσθεσε, προχωρά γρήγορα στην πράσινη μετάβαση, με περίπου το 50% των αναγκών της σε ενέργεια να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ποσοστό που θα αυξηθεί γρήγορα στο 70%.
 
Επίσης, υπογράμμισε ότι οι καναδικές επιχειρήσεις μπορούν να δουν την Ελλάδα ως κόμβο για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και να επενδύσουν στη χώρα με στόχο να μπουν σε αυτές τις αγορές, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα έχει ανθρώπινο δυναμικό με ταλέντο. Ως τομείς όπου υπάρχει χώρος για επενδύσεις στην Ελλάδα από καναδικές επιχειρήσεις ανέφερε αυτούς της ενέργειας, του τουρισμού, του περιβάλλοντος και του fintech.
 
Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα αλλάζει συνεχώς και έχει δημιουργήσει ένα πολύ φιλικό περιβάλλον για επιχειρήσεις και επενδύσεις και πως ο ρυθμός ανάπτυξής της είναι τριπλάσιος εφέτος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και θα είναι 2,5 φορές υψηλότερος και το 2025. Όσον αφορά τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας και Ηλεκτρισμού της κυβέρνησης του Οντάριο, Στήβεν Λέτσε, για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, είπε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει συνεργασία στην έρευνα μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ πρόσθεσε πως συνεργασία θα μπορούσε να υπάρξει και στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και στον τομέα της τεχνολογίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon.
 
Για το θέμα του διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Καναδά, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, μετά τη συμφωνία εμπορίου ΕΕ-Καναδά (CETA), αλλά επεσήμανε πως το εμπορικό ισοζύγιο είναι χαμηλό για το μέγεθος των δύο χωρών, καθώς ανέρχεται σε 1 δια. δολάρια και θα πρέπει να αυξηθεί. Σημείωσε, δε, ότι γίνονται όλες οι προσπάθειες για να λυθούν τα προβλήματα στην εφαρμογή της συμφωνίας CETA.
 
Το διμερές εμπόριο αυξήθηκε 68%

Από την πλευρά της, η υπουργός Μέρι Ενγκ υπογράμμισε ότι το διμερές εμπόριο αυξήθηκε 68% μετά τη συμφωνία CETA και τόνισε πως οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα ανήλθαν σε 229 εκατ. δολάρια, με αιχμή του δόρατος το λάδι και τα τυριά. Όπως είπε, οι επενδύσεις καναδικών εταιρειών στην Ελλάδα, στον αγροδιατροφικό ή σε άλλους τομείς, πάνε καλά. Ειδικότερα αναφέρθηκε στη συνεργασία της Aegean Airlines με την καναδική CAE για τη δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης πιλότων της Πολιτικής Αεροπορίας κοντά στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Η κ. Ενγκ τόνισε ότι γίνονται εντυπωσιακά πράγματα στην Ελλάδα, η σημερινή κυβέρνηση της οποίας είναι πολύ ανοικτή στις επενδύσεις και σημείωσε την επένδυση στο αεροδρόμιο της Αθήνας από τον επενδυτικό βραχίονα καναδικού συνταξιοδοτικού ταμείου.

Post
Οικονομία Δευτέρα 15.12.2025

Στ. Καφούνης: Η άμεση επιβολή δασμών από το πρώτο ευρώ παραμένει κρίσιμος στόχος – Μεταβατικό βήμα αλλά όχι επαρκές το προσωρινό τέλος των 3 ευρώ

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) αξιολογεί ως θετικό, αλλά μεταβατικό και αποσπασματικό, το μέτρο επιβολής προσωρινού τέλους ύψους 3 ευρώ στα μικροδέματα χαμηλής αξίας

Post
Οικονομία Δευτέρα 15.12.2025

Δώρο Χριστουγέννων 2025: Νωρίτερα η πληρωμή – Ποιοι δικαιούνται ολόκληρο το ποσό και πώς υπολογίζεται

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά θα καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων 2025 στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, καθώς η καταληκτική ημερομηνία της 21ης Δεκεμβρίου συμπίπτει με Κυριακή. Αυτό σημαίνει ότ

Post
Οικονομία Σάββατο 13.12.2025

ΔΥΠΑ: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές επιδομάτων, παροχών και Δώρου Χριστουγέννων

Από την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου ξεκινά η προπληρωμή επιδομάτων, παροχών και του Δώρου Χριστουγέννων από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του οργανισμού. Οι καταβολέ