Image
Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024 15:52 Οικονομία

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά από 4 Νοεμβρίου η διακοπή εργασιών για επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Ψηφιακά και μέσω αυτοματοποιημένης διαδικασίας επαληθεύσεων γίνεταιαπό τη Δευτέρα 4/11/2024 η διακοπή εργασιών φυσικών και νομικών προσώπων ή οντοτήτων, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή. Η νέα διαδικασία περιορίζει σημαντικά τον χρόνο διακοπής εργασιών διευκολύνοντας πάνω από 100.000 φορολογούμενους ετησίως.
 
«Η διακοπή εργασιών αποτελεί ορόσημο στον κύκλο των επαγγελματικών και βιοτικών σχέσεων ενός φορολογούμενου ή μιας επιχείρησης. Πρέπει να ολοκληρώνεται άμεσα, ώστε να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να μεταβεί ομαλά στο επόμενο βήμα – είτε αυτό αφορά τη συνταξιοδότηση, είτε ένα νέο κεφάλαιο στην επαγγελματική του δραστηριότητα. Αξιοποιούμε τα μέσα της ψηφιακής τεχνολογίας κι επενδύουμε στον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών μας, για να διευκολύνουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να επικεντρωθούν απερίσπαστοι στο επόμενο βήμα τους», δήλωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ.
 
Δικαίωμα υποβολής αιτήματος διακοπής εργασιών στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα έχουν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα καθώς και οι νομικές οντότητες. Εξαιρούνται από την αυτοματοποιημένη διαδικασία και εξακολουθούν να υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου», αιτήματα διακοπής εργασιών που αφορούν:
 
-φορολογούμενους σε κατάσταση πτώχευσης,
αποβιώσαντες,
-αιτία επιχειρηματικής μετατροπής.

Ειδικότερα, οι δικαιούχοι υποβολής μπορούν πλέον να υποβάλλουν το αίτημα για τη διακοπή των εργασιών στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο και Επικοινωνία > Αλλαγή Στοιχείων Μητρώου > Διακοπή Εργασιών Επιχείρησης. Μετην επιτυχή υποβολή της αίτησης, διενεργούνται αυτοματοποιημένες επαληθεύσεις από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, για την εξακρίβωση του χρόνου διακοπής εργασιών.
 
Εφόσον ο αιτούμενος χρόνος διακοπής:
 
-επαληθεύεται συστημικά, η διαδικασία ολοκληρώνεται στην ψηφιακή εφαρμογή και εκδίδεται ψηφιακά η Βεβαίωση Διακοπής Εργασιών.
-δεν επαληθεύεται συστημικά, δίνεται η δυνατότητα επιλογής στον φορολογούμενο:
-να αποδεχθεί τον προτεινόμενο χρόνο παύσης των εργασιών που προέκυψε από τις επαληθεύσεις ή
-να δρομολογηθεί το αίτημα προς την αρμόδια Υπηρεσία (ΔΟΥ/ΚΕΦΟΔΕ), προκειμένου να αξιολογήσει τους προβαλλόμενους ισχυρισμούς και να -ολοκληρώσει τη διαδικασία διακοπής εργασιών, εκδίδοντας σχετική διαπιστωτική πράξη.

Η Βεβαίωση Διακοπής Εργασιών αναρτάται στην ψηφιακή πλατφόρμα και κοινοποιείται στον φορολογούμενο σχετική ειδοποίηση μέσω:
 
-της ψηφιακής πύλης myAADE, στη διαδρομή Μητρώο και Επικοινωνία > Τα Μηνύματά μου,
-myAADEapp,
-ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
-Οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη υποβάλει αίτημα μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου», το οποίο δεν έχει ακόμα διεκπεραιωθεί, καλούνται να υποβάλουν εκ νέου το αίτημά τους στη νέα ψηφιακή εφαρμογή.
 
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) της ΑΑΔΕ στο (+30) 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 07:30 – 17:00.

Post
Οικονομία Κυριακή 08.03.2026

Λευτέρης Αυγενάκης - 14ο Παγκρήτιο Forum: «Η Κρήτη ανοίγει δρόμους και πετυχαίνει στόχους όταν παραμένει ενωμένη» (vid)

Με μεγάλη συμμετοχή και έντονο ενδιαφέρον ξεκίνησε εχθές, Σάββατο 7 Μαρτίου 2026, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (ΔΕΚΚ) στις Γούρνες Ηρακλείου το 14ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων

Post
Οικονομία Σάββατο 07.03.2026

Ενίσχυση της κρητικής διατροφής και νέα χρηματοδότηση 1,25 εκατ. ευρώ για την προώθηση των τοπικών προϊόντων ανακοίνωσε ο Σταύρος Αρναουτάκης

Με κεντρικό στόχο τη διασύνδεση της κρητικής παραγωγής με τον τουρισμό και τις μεγάλες αγορές, εγκαινιάζεται σήμερα, Σάββατο 7 Μαρτίου 2026, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (ΔΕΚΚ) στις Γούρνες Ηρα

Post
Οικονομία Παρασκευή 06.03.2026

Οικονομικά Αποτελέσματα 2025 της CrediaBank

Κλείνοντας το 2025 με € 1,1 δις. καθαρή πιστωτική επέκταση, € 82,5 εκατ.επαν. λειτουργικά κέρδη, € 57,8 εκατ. επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων και επιχειρηματικές εξελίξεις ηCrediaBankε