Image
Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024 09:43 Πολιτική

Κώτσηρας: Ελλάδα και Ιαπωνία σταθερά προσηλωμένες στη διεθνή συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο

Το ιστορικό βάθος των σχέσεων Ελλάδας-Ιαπωνίας και την προσήλωση των δύο χωρών στη διεθνή συνεργασία, το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, απευθύνοντας χαιρετισμό στη χθεσινή παρουσίαση της έκθεσης «Οι σχέσεις Ελλάδας - Ιαπωνίας μέσα από τα διπλωματικά έγγραφα», την οποία διοργανώνει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας η Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας - Ιαπωνίας.
 
Όπως επισήμανε ο κ. Κώτσηρας, Ελλάδα και Ιαπωνία γιορτάζουν φέτος τα 125 χρόνια από την έναρξη των διπλωματικών τους σχέσεων. Πρόκειται για δύο δημοκρατίες που αντιπροσωπεύουν δυο μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς, δυο χώρες που συνδέονται με δεσμούς φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού και βρίσκονται αντιμέτωπες με κοινές προκλήσεις.
 
«Οι χώρες μας έχουν καθιερώσει ουσιαστικό διάλογο για όλα τα σημαντικά ζητήματα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δίκαιου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι, ως ναυτικά κράτη, Ελλάδα και Ιαπωνία αποδίδουν ιδιαίτερη έμφαση στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. «Η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά τη διετία 2025-2026 θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μας», ανέφερε ο κ. Κώτσηρας και υπογράμμισε τις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων των δύο χωρών και λαών.

Post
Πολιτική Κυριακή 21.12.2025

Στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα ο Μητσοτάκης – Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο μιας επίσκεψης με έντονο διπλωματικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα, με επίκεντρο την περιφερειακή σταθερότητα και τ

Post
Πολιτική Κυριακή 21.12.2025

Μητσοτάκης για αγρότες: Διάλογος χωρίς τελεσίγραφα – Όχι στους κλειστούς δρόμους

Ολόκληρη η ανάρτηση του πρωθυπουργού: Καλημέρα! Αυτή η ανασκόπηση δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει διαφορετικά, παρά από την είδηση της ανάληψης της Προεδρίας του Eurogroup από την Ελλάδα για τα επόμενα

Post
Πολιτική Σάββατο 20.12.2025

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε Ιερουσαλήμ και Ραμάλα για την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής

Τη στρατηγική σχέση Ελλάδα – Ισραήλ και τη σημασία του τριμερούς άξονα συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρος – Ισραήλ αναμένεται να επιβεβαιώσει η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκος Μητσοτάκη