Image
Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024 09:43 Πολιτική

Κώτσηρας: Ελλάδα και Ιαπωνία σταθερά προσηλωμένες στη διεθνή συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο

Το ιστορικό βάθος των σχέσεων Ελλάδας-Ιαπωνίας και την προσήλωση των δύο χωρών στη διεθνή συνεργασία, το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, απευθύνοντας χαιρετισμό στη χθεσινή παρουσίαση της έκθεσης «Οι σχέσεις Ελλάδας - Ιαπωνίας μέσα από τα διπλωματικά έγγραφα», την οποία διοργανώνει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας η Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας - Ιαπωνίας.
 
Όπως επισήμανε ο κ. Κώτσηρας, Ελλάδα και Ιαπωνία γιορτάζουν φέτος τα 125 χρόνια από την έναρξη των διπλωματικών τους σχέσεων. Πρόκειται για δύο δημοκρατίες που αντιπροσωπεύουν δυο μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς, δυο χώρες που συνδέονται με δεσμούς φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού και βρίσκονται αντιμέτωπες με κοινές προκλήσεις.
 
«Οι χώρες μας έχουν καθιερώσει ουσιαστικό διάλογο για όλα τα σημαντικά ζητήματα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δίκαιου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι, ως ναυτικά κράτη, Ελλάδα και Ιαπωνία αποδίδουν ιδιαίτερη έμφαση στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. «Η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά τη διετία 2025-2026 θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μας», ανέφερε ο κ. Κώτσηρας και υπογράμμισε τις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων των δύο χωρών και λαών.

Post
Πολιτική Πέμπτη 09.07.2026

Ντόρα Μπακογιάννη: Το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψει η Ευρώπη προς την Τουρκία πρέπει να είναι ξεκάθαρο

Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη συμμετείχε σε συζήτηση με τον πρώην Πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για τις σχέσεις της Τουρκίας

Post
Πολιτική Πέμπτη 09.07.2026

Συντυχάκης: Στην υπόθεση των παρακολουθήσεων υπάρχει μεθοδευμένο και κραυγαλέο θάψιμο της αλήθειας

Την υποκριτική στάση της κυβέρνησης και της συστημικής αντιπολίτευσης ανέδειξε οΜανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, σε παρέμβασή του στη σημερινή συνεδρίαση τηςΕπιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τ

Post
Πολιτική Τετάρτη 08.07.2026

Νίκος Ταχιάος «Επίκειται η απαγόρευση της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στο παράπλευρο δίκτυο του Πάτρα – Πύργος»

Την απόφαση να απαγορευθεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, άνω των 3,5 τόνων, στο παράπλευρο και εναλλακτικό δίκτυο του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος, στο τμήμα από τα Καμίνια έως την Κάτω Αχαΐα