Image
Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024 22:13 Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: “Οι γερμανικές οφειλές δεν είναι μια απλή διένεξη που θα επιλυθεί κάποτε στο μέλλον”

“Η αυτονόητη υποχρέωση του πρωθυπουργού να θέσει επί τάπητος το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων στον πρόεδρο της Γερμανίας όφειλε να αποκλείσει κάθε τι πρόχειρο και επιφανειακό, που δεν συνάδει με τη σοβαρότητα του ζητήματος”, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
 
“Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης δεν εξέφρασε καν τη νομική θέση της χώρας μας, αλλά αποφάσισε να δεχθεί τη μετακίνηση της διεκδίκησης στις καλένδες” αναφέρει, σημειώνοντας ότι “ενδεικτικό του παραπάνω είναι πως ο Γερμανός πρόεδρος δεν αισθάνθηκε ούτε την υποχρέωση να πει λέξη επί του θέματος κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του”.
 
“Οι γερμανικές αποζημιώσεις, που αφορούν το κατοχικό δάνειο, τις αποζημιώσεις για την καταστροφή και τις ομαδικές εκτελέσεις σε πλήθος μαρτυρικών πόλεων της χώρας μας, όπως και για τον λιμό και την κλοπή πολιτιστικών θησαυρών, είναι απαράγραπτες. Η δε διεκδίκηση τους αποτελεί ιστορικό, πολιτικό και ηθικό καθήκον προς όσους και όσες πολέμησαν κι έδωσαν τη ζωή τους προκειμένου να ηττηθεί ο ναζισμός και ο φασισμός”, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Υπενθυμίζει δε, ότι “με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλη του 2019, η Βουλή με ευρύτατη πλειοψηφία ενέκρινε ψήφισμα για τη διεκδίκησή τους”.
 
“Επιπλέον, το 2018, ο τότε πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε θέσει ευθέως το ζήτημα των γερμανικών οφειλών στον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας τη Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τονίζοντας πως οι διαφορές δεν μπορούν να μπαίνουν κάτω από το χαλί”, συμπληρώνει.
 
“Το ζήτημα των γερμανικών οφειλών δεν συνιστά μια απλή διένεξη που θα επιλυθεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων, σιωπά απέναντι σε δηλώσεις που δεν σέβονται τις διεκδικήσεις της χώρας μας, τότε σιωπηρά υποβιβάζει την εθνική διεκδίκηση”, καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ανακοίνωσή του.
 

Post
Πολιτική Παρασκευή 03.04.2026

Ανασχηματισμός: Αυτά είναι τα νέα ονόματα της κυβέρνησης – Ορκωμοσία το Σάββατο (vid)

Ολοκληρώθηκαν οι ανακοινώσεις από τον Παύλο Μαρινάκη μετά το «σεισμό» των παραιτήσεων για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναλαμβάνει το Αγροτικής Ανάπτυξης. Μετά τις παραιτήσει

Post
Πολιτική Παρασκευή 03.04.2026

Πολιτικό «σεισμός» για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Παραιτήσεις τριών υπουργών και ανασχηματισμός

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας και ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Στις 12:30 οι επίσ

Post
Πολιτική Παρασκευή 03.04.2026

Κοινοβουλευτική παρέμβαση Λευτέρη Αυγενάκη για τη ρύθμιση «υπηρεσίας μίας στάσης» στις μεταβιβάσεις ακινήτων και τις επισημάνσεις του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κρήτης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Γιώργο Φλωρίδη, κατέθεσε ο πρ. Υπουργός και Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης,με αντικείμενο τις επιπτώσεις της προωθούμενης ρύθμισης για την καθιέρωση τ