Image
Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024 22:13 Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: “Οι γερμανικές οφειλές δεν είναι μια απλή διένεξη που θα επιλυθεί κάποτε στο μέλλον”

“Η αυτονόητη υποχρέωση του πρωθυπουργού να θέσει επί τάπητος το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων στον πρόεδρο της Γερμανίας όφειλε να αποκλείσει κάθε τι πρόχειρο και επιφανειακό, που δεν συνάδει με τη σοβαρότητα του ζητήματος”, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
 
“Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης δεν εξέφρασε καν τη νομική θέση της χώρας μας, αλλά αποφάσισε να δεχθεί τη μετακίνηση της διεκδίκησης στις καλένδες” αναφέρει, σημειώνοντας ότι “ενδεικτικό του παραπάνω είναι πως ο Γερμανός πρόεδρος δεν αισθάνθηκε ούτε την υποχρέωση να πει λέξη επί του θέματος κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του”.
 
“Οι γερμανικές αποζημιώσεις, που αφορούν το κατοχικό δάνειο, τις αποζημιώσεις για την καταστροφή και τις ομαδικές εκτελέσεις σε πλήθος μαρτυρικών πόλεων της χώρας μας, όπως και για τον λιμό και την κλοπή πολιτιστικών θησαυρών, είναι απαράγραπτες. Η δε διεκδίκηση τους αποτελεί ιστορικό, πολιτικό και ηθικό καθήκον προς όσους και όσες πολέμησαν κι έδωσαν τη ζωή τους προκειμένου να ηττηθεί ο ναζισμός και ο φασισμός”, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Υπενθυμίζει δε, ότι “με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλη του 2019, η Βουλή με ευρύτατη πλειοψηφία ενέκρινε ψήφισμα για τη διεκδίκησή τους”.
 
“Επιπλέον, το 2018, ο τότε πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε θέσει ευθέως το ζήτημα των γερμανικών οφειλών στον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας τη Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τονίζοντας πως οι διαφορές δεν μπορούν να μπαίνουν κάτω από το χαλί”, συμπληρώνει.
 
“Το ζήτημα των γερμανικών οφειλών δεν συνιστά μια απλή διένεξη που θα επιλυθεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων, σιωπά απέναντι σε δηλώσεις που δεν σέβονται τις διεκδικήσεις της χώρας μας, τότε σιωπηρά υποβιβάζει την εθνική διεκδίκηση”, καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ανακοίνωσή του.
 

Post
Πολιτική Τρίτη 17.03.2026

Ο ΥΦΕΘΑ Θανάσης Δαβάκης στις επετειακές εκδηλώσεις για την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης στην Αρεόπολη

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, παρέστη σήμερα, Τρίτη 17 Μαρτίου 2026, στις επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Ανατολικής Μάνης στην Αρεόπολη, για την έναρξη της Ελλην

Post
Πολιτική Τρίτη 17.03.2026

Συνάντηση ΥΕΘΑ Ν. Δένδια με τον Υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου John Healey, στο Λονδίνο

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη 17 Μαρτίου 2026, με τον Βρετανό ομόλογό του John Healey, στο Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Λονδίνο. Κατά τη συνάντηση

Post
Πολιτική Δευτέρα 16.03.2026

Υπογραφή σύμβασης δωρεάς για την προμήθεια συστήματος επικοινωνιών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας

Υπεγράφη, σήμερα, η σύμβαση δωρεάς, ύψους 3,8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), για την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος επικοινωνιών και καταγραφής φωνής (Voice Communication & Recording System –