Image
Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2024 08:31 Εκτός Ελλάδος

Ο τυφώνας Μίλτον πλησιάζει απειλητικά τη Φλόριντα – Η μεγαλύτερη μαζική εκκένωση πόλεων, ουρές 50 χλμ (Vid)

Οι ώρες κυλούν αντίστροφα για τους κατοίκους της Φλόριντα των ΗΠΑ, με τον τυφώνα Μίλτον να βρίσκεται προ των πυλών, με τον Τζο Μπάιντεν να προειδοποιεί τους κατοίκους που ζουν στην πορεία της καταιγίδας να λάβουν υπόψη τους τις εντολές εκκένωσης, λέγοντας ότι θα μπορούσε να είναι η «χειρότερη καταιγίδα που έπληξε την Πολιτεία εδώ και πάνω από έναν αιώνα».
 
Οι κάτοικοι της Φλόριντα σπεύδουν να ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες έκτακτης ανάγκης – ή απλώς να φύγουν – καθώς ο τυφώνας Μίλτον τρέχει προς τον πυκνοκατοικημένο κόλπο της Τάμπα. Ο τυφώνας βρίσκεται σε απόσταση περίπου 650 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Τάμπα με ανέμους ταχύτητας 260 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε το NHC με έδρα το Μαϊάμι. 

Ο Μίλτον αναμένεται να χτυπήσει με πλήρη ισχύ το βράδυ της Τετάρτης (09.10.2024), λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου η πολιτεία επλήγη από τον καταστροφικό τυφώνα Helene. Ο Μίλτον ενισχύθηκε ξανά σε κυκλώνα κατηγορίας 5 – το ανώτατο επίπεδο στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, με σφοδρούς ανέμους που φτάνουν τα 270 χλμ/ώρα (165 μίλια/ώρα), σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC).



«Η κατηγορία 5… αυτό είναι σαν ένας γιγαντιαίος ανεμοστρόβιλος που έρχεται κατά πάνω σου», δήλωσε ένας κάτοικος της πόλης Bradenton της ακτής του Κόλπου, στο BBC από το ξενοδοχείο στο οποίο έχει μεταφερθεί στο Kissimmee.
 
«Δεν θα ήθελα να βρίσκομαι εκεί», δήλωσε ο Τζέραλντ Λέμους. «Αυτή θα είναι μια καταιγίδα που θα αλλάξει τη ζωή, ανεξάρτητα από το πού θα χτυπήσει».

Ο Lemus, ο οποίος έχει ζήσει στο Bradenton όλη του τη ζωή, δήλωσε ότι δεν έχει φύγει ποτέ για οποιαδήποτε προηγούμενη καταιγίδα. Αποφάσισε όμως ότι πρέπει να το κάνει για την ασφάλεια της οκτάχρονης κόρης του.
 
«Απλώς την κοίταξα και δεν μπορούσα να την τραυματίσω σε κάτι τέτοιο», δήλωσε το βράδυ της Τρίτης. «Είναι ένα ρίσκο που δεν ήμασταν διατεθειμένοι να πάρουμε».
 
Η ML Ferguson αγωνίζεται να ανοικοδομήσει το σπίτι της στην Φλόριντα, αφού υπέστη σοβαρές ζημιές τον περασμένο μήνα από τον Έλεν, έναν ισχυρό τυφώνα κατηγορίας τέσσερα όταν χτύπησε. Ο κυβερνήτης Ron DeSantis δήλωσε την Τρίτη ότι η Φλόριντα είχε ετοιμάσει δεκάδες καταφύγια εκτός των ζωνών εκκένωσης για να βοηθήσει να στεγάσει τους κατοίκους που έμειναν αποκλεισμένοι μετά την καταιγίδα «τέρας».
 
Μεγάλες ουρές στα πρατήρια καυσίμων

Μεγάλες ουρές στα πρατήρια καυσίμων σχηματίστηκαν στη νότια Φλόριντα, καθώς ορισμένα πρατήρια άρχισαν να ξεμένουν από καύσιμα.
Η Τσίννα Πέρκινς δήλωσε στο BBC ότι παραμένει στην Τάμπα, όπου ζει σε ένα νεόδμητο σπίτι εκτός των ζωνών υποχρεωτικής εκκένωσης.
 
«Δεν νομίζω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει πραγματικά πόσος σχεδιασμός πρέπει να γίνει για μια τέτοια απόφαση», είπε. Εν τω μεταξύ, το NHC ανακοίνωσε πως ένας άλλος κυκλώνας, ο Λέσλι, εντοπίζεται 2.400 χιλιόμετρα δυτικά του Πράσινου Ακρωτηρίου με ανέμους που φθάνουν τα 120 χλμ/ώρα.




 

 
 
 

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 14.12.2025

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Στους 16 οι νεκροί από το μακελειό στην Bondi Beach – Ανάμεσά τους και ένα παιδί

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στην παραλία Bondi Beach του Σίδνεϊ, καθώς ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 16, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση των αυστραλιανών Αρχώ

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 14.12.2025

Επίθεση στο Σίδνεϊ: Ο Νετανιάχου λέει ότι είχε προειδοποιήσει την Αυστραλία

Δημόσια παρέμβαση με αιχμές έκανε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τη φονική επίθεση στο Σίδνεϊ, υποστηρίζοντας ότι είχε εγκαίρως προειδοποιήσει την αυστραλιανή κυβέρνηση πως ορισ

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 14.12.2025

Σίδνεϊ: Τουλάχιστον 10 νεκροί από την ένοπλη επίθεση σε εκδήλωση για το Χανουκά

Σκηνές πρωτοφανούς τρόμου εκτυλίχθηκαν σήμερα στην παραλία Bondi του Σίδνεϊ, όταν δύο ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τον εορτασμό της εβραϊκής γιορτής του Χανουκά. Σύμφωνα με τις α