Image
Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2024 10:42 Είς Υγείαν

Έρευνα: Που οφείλετε τελικά η Long Covid – Επιστήμονες ανακάλυψαν την προέλευση της

Η βλάβη στο εγκεφαλικό στέλεχος, που αποτελεί το «κέντρο ελέγχου» του εγκεφάλου, ως αποτέλεσμα της λοίμωξης από κορονοϊό βρίσκεται πίσω από τις μακροχρόνιες σωματικές και ψυχιατρικές επιπτώσεις της ασθένειας ή αλλιώς long covid, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό “Brain”.
 
Oι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης χρησιμοποίησαν μαγνητικούς τομογράφους εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης για να σαρώσουν τον εγκέφαλο 30 ατόμων, που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με σοβαρή λοίμωξη Covid-19 στις αρχές της πανδημίας και πριν από τη διάθεση των εμβολίων. Όπως εντόπισαν, η λοίμωξη από Covid-19 δημιουργεί βλάβες στην περιοχή του εγκεφαλικού στελέχους που σχετίζεται με τη δύσπνοια, την κόπωση και το άγχος. Το εγκεφαλικό στέλεχος συνδέει τον εγκέφαλο με τον νωτιαίο μυελό και είναι το κέντρο ελέγχου που ρυθμίζει πολλές βασικές ζωτικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή, ο καρδιακός ρυθμός, ο πόνος και η αρτηριακή πίεση.
 
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατανόηση και άλλων παθήσεων που σχετίζονται με τη φλεγμονή του εγκεφαλικού στελέχους, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η άνοια.

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 20.12.2024

Το ανάποδο περπάτημα φέρνει επανάσταση στη φυσική κατάσταση

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι τάσεις στη φυσική κατάσταση διαρκώς εξελίσσονται και ολοένα νέα trends προκύπτουν κυρίως μέσα από τα social media. Τώρα μια αρχαία πρακτική αναδεικνύεται ως σύγχρονη λύση γ

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 20.12.2024

ΕΦΕΤ: Οδηγίες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι – Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι συνδεδεμένη με οικογενειακά και φιλικά τραπέζια, γιορτινά γεύματα και αυξημένη κατανάλωση πολλών ειδών τροφίμων, όπως είναι τα κρέατα, τα πουλερ

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 20.12.2024

Άνοια: Ποια φαγητά αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 84%, σύμφωνα με νέα μελέτη

Τα φλεγμονώδη τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας, τα γλυκά και το ψωμί, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει κάποιος ενήλικας άνοια. Οι διατροφικές συνήθειες που αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από