Image
Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2024 10:42 Είς Υγείαν

Έρευνα: Που οφείλετε τελικά η Long Covid – Επιστήμονες ανακάλυψαν την προέλευση της

Η βλάβη στο εγκεφαλικό στέλεχος, που αποτελεί το «κέντρο ελέγχου» του εγκεφάλου, ως αποτέλεσμα της λοίμωξης από κορονοϊό βρίσκεται πίσω από τις μακροχρόνιες σωματικές και ψυχιατρικές επιπτώσεις της ασθένειας ή αλλιώς long covid, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό “Brain”.
 
Oι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης χρησιμοποίησαν μαγνητικούς τομογράφους εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης για να σαρώσουν τον εγκέφαλο 30 ατόμων, που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με σοβαρή λοίμωξη Covid-19 στις αρχές της πανδημίας και πριν από τη διάθεση των εμβολίων. Όπως εντόπισαν, η λοίμωξη από Covid-19 δημιουργεί βλάβες στην περιοχή του εγκεφαλικού στελέχους που σχετίζεται με τη δύσπνοια, την κόπωση και το άγχος. Το εγκεφαλικό στέλεχος συνδέει τον εγκέφαλο με τον νωτιαίο μυελό και είναι το κέντρο ελέγχου που ρυθμίζει πολλές βασικές ζωτικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή, ο καρδιακός ρυθμός, ο πόνος και η αρτηριακή πίεση.
 
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατανόηση και άλλων παθήσεων που σχετίζονται με τη φλεγμονή του εγκεφαλικού στελέχους, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η άνοια.

Post
Είς Υγείαν Σάββατο 12.07.2025

Σύφιλη: Άνοδος 65% στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Σημαντική αύξηση της τάξης του 65% στα περιστατικά με σύφιλη από το 2020 έως το 2022 στην χώρα μας, διαπίστωσε μελέτη του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό πε

Post
Είς Υγείαν Σάββατο 12.07.2025

Οι λάμπες μανικιούρ προκαλούν βλάβες στα κύτταρα του δέρματος - Τί δείχνουν οι μελέτες

Οι λάμπες νυχιών UV LED χρησιμοποιούνται ευρέως για γυναίκες που κάνουν μανικιούρ, αλλά προκαλούν σοβαρές βλάβες στο δέρμα. Μια ομάδα επιστημόνων από την Αργεντινή εξέτασαν πώς η δόση υπεριώδους ακτι

Post
Είς Υγείαν Σάββατο 12.07.2025

Αλλαγές στη στάση του σώματος όσο μεγαλώνουμε – Γιατί σκύβουμε με το πέρασμα των χρόνων

Μεγαλώνουμε και... σκύβουμε -Τι αλλάζει στη στάση του σώματος με τα χρόνια Καθώς μεγαλώνουμε, η στάση του σώματος τείνει να αλλάζει και να γίνεται πιο καμπουριαστή, προκαλώντας δυσφορία. Υπάρχουν,