Image
Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2024 10:42 Είς Υγείαν

Έρευνα: Που οφείλετε τελικά η Long Covid – Επιστήμονες ανακάλυψαν την προέλευση της

Η βλάβη στο εγκεφαλικό στέλεχος, που αποτελεί το «κέντρο ελέγχου» του εγκεφάλου, ως αποτέλεσμα της λοίμωξης από κορονοϊό βρίσκεται πίσω από τις μακροχρόνιες σωματικές και ψυχιατρικές επιπτώσεις της ασθένειας ή αλλιώς long covid, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό “Brain”.
 
Oι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης χρησιμοποίησαν μαγνητικούς τομογράφους εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης για να σαρώσουν τον εγκέφαλο 30 ατόμων, που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με σοβαρή λοίμωξη Covid-19 στις αρχές της πανδημίας και πριν από τη διάθεση των εμβολίων. Όπως εντόπισαν, η λοίμωξη από Covid-19 δημιουργεί βλάβες στην περιοχή του εγκεφαλικού στελέχους που σχετίζεται με τη δύσπνοια, την κόπωση και το άγχος. Το εγκεφαλικό στέλεχος συνδέει τον εγκέφαλο με τον νωτιαίο μυελό και είναι το κέντρο ελέγχου που ρυθμίζει πολλές βασικές ζωτικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή, ο καρδιακός ρυθμός, ο πόνος και η αρτηριακή πίεση.
 
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατανόηση και άλλων παθήσεων που σχετίζονται με τη φλεγμονή του εγκεφαλικού στελέχους, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η άνοια.

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 25.11.2025

Διάλεξη στο Δ.Ε.Α.Π. Περιστερίου με θέμα: «Οξειδωτικό στρες: Πόσο μας βλάπτει και πώς μπορούμε να το καταπολεμήσουμε;»

Στο πλαίσιο του Δημοτικού Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου (Δ.Ε.Α.Π.) Περιστερίου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα: «Οξειδωτικό στρες: Πό

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 25.11.2025

74 η Εθελοντική Αιμοδοσία: ένας θεσμός… ζωής!*

Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου στον φιλόξενο χώρο της αίθουσας εκδηλώσεων του Δημαρχείου, από τις 09:30 έως τη 13:00, ο Δήμος και το 1 ο ΕΠΑΛ Καισαριανής διοργανώνουν την 74 η Εθελοντική Αιμοδοσία. Με τη

Post
Είς Υγείαν Κυριακή 23.11.2025

Σπορέλαια: Η αλήθεια πίσω από τον μύθο - Yγιεινή επιλογή ή παρεξηγημένος κίνδυνος;

Τα σπορέλαια—όπως το ηλιέλαιο, το κραμβέλαιο, το λάδι σταφυλιού και το λινέλαιο—χρησιμοποιούνται καθημερινά στη μαγειρική και στη βιομηχανία τροφίμων, όμως τα τελευταία χρόνια προκαλούν έν