Image
Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024 17:31 Ειδήσεις

Σερβία: Η κυβέρνηση επαναφέρει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στη χώρα

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανέφερε ότι, ως ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, έδωσε την συγκατάθεση του για την επιστροφή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.
 
«Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση της Σερβίας θα υιοθετήσει την σχετική απόφαση», δήλωσε ο Βούτσιτς στην τελετή προαγωγής των νεότερων αξιωματικών των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η στρατιωτική θητεία θα διαρκεί 75 ημέρες, ανέφερε ο Βούτσιτς επισημαίνοντας ότι η υποχρεωτική θητεία θα διασφαλίσει την άμυνα της χώρας.
 
«Όλοι καταλαβαίνετε πόσο χρειαζόμαστε έναν ισχυρό στρατό, πόσα περισσότερα όπλα θα πρέπει να αγοράζουμε, να παράγουμε, να δημιουργούμε. Δεν έχουμε πρόθεση να επιτεθούμε σε κανέναν, δεν θα το κάνουμε αυτό. Επιθυμία μας είναι να αποτρέψουμε όλους αυτούς οι οποίοι, χωρίς καθόλου φόβο, μας απειλούν καθημερινά», πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει ποιος απειλεί τη Σερβία.
 
Ο πρωθυπουργός Μίλος Βούτσεβιτς δήλωσε ότι η κυβέρνηση του θα καταθέσει πολύ σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο για την επιστροφή της στρατιωτικής θητείας. Ο Βούτσεβιτς εκτίμησε ότι μέσα στο 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες για την δημιουργία των υποδομών που θα υποδεχτούν την πρώτη σειρά στρατεύσιμων πολιτών. Η στρατιωτική θητεία καταργήθηκε στην Σερβία το 2011 και έκτοτε στις ένοπλες δυνάμεις υπηρετούσαν επαγγελματίες στρατιώτες.
 
Σημειώνεται ότι η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία θα αρχίσει να εφαρμόζεται και στην Κροατία από την 1η Ιανουαρίου του 2025.

Post
Ειδήσεις Πέμπτη 21.05.2026

Το 56% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι δεν έχει πρόσβαση στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, σύμφωνα με νέα μελέτη

Με τους πολίτες όλων των ευρωπαϊκών χωρών να υποφέρουν από έλλειψη πρόσβασης στα ΜΜΜ, η Greenpeace καλεί τις κυβερνήσεις να επενδύσουν επειγόντως σε προσιτές, προσβάσιμες και βιώσιμες μεταφορές για όλ

Post
Ειδήσεις Δευτέρα 11.05.2026

Με συγκίνηση και συμβολισμό τιμήθηκε η Μητρότητα στο Αστρίτσι

Ο «Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου», με σταθερό προσανατολισμό στην ανάδειξη των αξιών της οικογένειας, αφιέρωσε την Κυριακή 10 Μαΐου 2026 σε μια εκδήλωση υ

Post
Ειδήσεις Πέμπτη 07.05.2026

Γ. Αυτιάς για σύνορα: Αύξηση κονδυλίων, άμεσες επιστροφές, ολοκλήρωση έργων στον Έβρο

Δέκα προτάσεις κατέθεσε στην Οικονομική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αυτιάς, ως εισηγητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σχετικά με την οικονομική