Image
Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2024 01:37 Γνώμες

Η πατριαρχία και η ανησυχητική αύξηση φαινομένων γυναικοκτονίών στην Ελλάδα

Του Γιάννη Καζάνα
 
Οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα αποτελούν ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που συνδέεται άμεσα με την πατριαρχία και τις έμφυλες ανισότητες. Η γυναικοκτονία είναι η ακραία μορφή έμφυλης βίας, όπου γυναίκες δολοφονούνται λόγω του φύλου τους, συχνά από συντρόφους ή μέλη της οικογένειάς τους.

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει δει μια ανησυχητική αύξηση στις γυναικοκτονίες. Το 2021 και το 2022 σημειώθηκαν 23 και 24 γυναικοκτονίες αντίστοιχα, ενώ το 2023 καταγράφηκαν 13 περιπτώσεις. Η πανδημία COVID-19 επιδείνωσε την κατάσταση, με την Ελλάδα να παρουσιάζει την υψηλότερη ετήσια αύξηση στις γυναικοκτονίες ανάμεσα σε 20 ευρωπαϊκές χώρες.

Η πατριαρχία παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτά τα εγκλήματα, καθώς οι βαθιά ριζωμένες κοινωνικές αντιλήψεις και τα έμφυλα στερεότυπα ενισχύουν την ανισότητα και τη βία κατά των γυναικών. Η αναγνώριση και η αντιμετώπιση της πατριαρχίας είναι κρίσιμη για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Ως εκ τούτου η πατριαρχία είναι ένα κοινωνικό σύστημα που διατηρεί και ενισχύει την κυριαρχία των ανδρών σε βάρος των γυναικών. Αυτό το σύστημα επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας, από τις προσωπικές σχέσεις μέχρι τις επαγγελματικές ευκαιρίες και τη δημόσια ζωή. Η πατριαρχία δημιουργεί και ενισχύει έμφυλα στερεότυπα, τα οποία περιορίζουν τις γυναίκες και τις καθιστούν ευάλωτες σε διάφορες μορφές βίας, συμπεριλαμβανομένων των γυναικοκτονιών.

Post
Γνώμες Δευτέρα 14.04.2025

''Στην Πρέσα''. Δήλωση του Προέδρου της ΟΣΕΤΕΕ Ανδρέα Στοϊμενίδη, για τα δύο εργατικά δυστυχήματα σε ξενοδοχεία

Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι εξωθεσμικές συνομιλίες Κυβέρνησης- εργοδοτών, εκτός Εθνικού Συμβουλίου για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ) με αποκλεισμένη τη ΓΣΕΕ και την εργατική πλευρ

Post
Γνώμες Πέμπτη 03.04.2025

Κρίση στο κρασί; Όχι στη Χιλή! Μια σπάνια σοδειά το 2025 που ενισχύει τις τιμές και τις φιλοδοξίες, μετά τις εκριζώσεις

Εν μέσω της συγκομιδής, η βιομηχανία κρασιού της Χιλής είναι μαχητική και αισιόδοξη όσον αφορά τον τρύγο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατέχοντας περισσότερα από 1.000 εκτάρια αμπελώνων σε επτά αμπελουργι

Post
Γνώμες Τετάρτη 19.03.2025

Οι ρύποι εκμηδενίζονται, δεν αποθηκεύονται!

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ δηλώνει αντίθετη στο σχέδιο αποθήκευσης ρύπων διοξειδίου του άνθρακα - CO? - στα πηγάδια των εξαντλημένων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα, ιδιαίτερα σ