Image
Σάββατο 07 Σεπτεμβρίου 2024 14:38 Οικονομία

Πώς ξεσκεπάστηκαν τα ελαιοτριβεία που έκρυψαν 80 εκατομμύρια ευρώ – Πάνω από 30 επιχειρήσεις στο κόλπο

 Η ΑΑΔΕ ξεσκέπασε μεγάλη φοροδιαφυγή ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ από ελαιοτριβεία που απέκρυπταν τα έσοδα τους και είχαν οικονομικά τιμολόγια για να κρύψουν την παράνομη δραστηριότητα τους.

Οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις ξεπερνούν τις 30 και οι έρευνες είναι σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν άλλοι εμπλεκόμενοι.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, έγινε έρευνα σε μια από τις επιχειρήσεις και διαπιστώθηκε ότι το ελαιοτριβείο με ημερομηνία έναρξης εργασιών το 2021, δεν είχε υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, ενώ και από τα δεδομένα myDATA δεν προέκυπταν αγορές (δηλαδή δεν φαινόταν να έχουν δηλώσει έσοδα από πωλήσεις προς αυτήν τρίτοι προμηθευτές, ενώ παράλληλα δεν προέκυπτε από τους ανακεφαλαιωτικούς πίνακες (listing) η ύπαρξη ενδοκοινοτικών αποκτήσεων. Επομένως, η ΙΚΕ δεν προκύπτει να έχει πραγματοποιήσει αγορές, ενώ δεν ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση του ελέγχου για προσκόμιση λογιστικών αρχείων.

Ωστόσο, από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών της ΙΚΕ και από το MyDΑΤΑ, προκύπτει να έχουν εκδοθεί 15 φορολογικά στοιχεία προς ατομική επιχείρηση (μέλος του κυκλώματος απάτης), καθαρής αξίας 200.000 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια μερικός επιτόπιος έλεγχος στη λήπτρια ατομική επιχείρηση, με αντικείμενο δραστηριότητας το εμπόριο ελαιολάδου, όπου κατόπιν πρόσκλησης προσκομίσθηκαν στον έλεγχο επιπλέον φορολογικά στοιχεία, που είχαν εκδοθεί από την ΙΚΕ, με συνέπεια να προκύπτει ότι η λήπτρια εταιρεία έλαβε και καταχώρησε στα βιβλία της συνολικά 32 τιμολόγια, συνολικής καθαρής αξίας 700.000 ευρώ. Από το σύνολο των στοιχείων αυτών, στο MyData είχαν ανέβει ως έσοδα της ανύπαρκτης ΙΚΕ, και επομένως ως έξοδα της λήπτριας ατομικής επιχείρησης, 15 φορολογικά στοιχεία, συνολικής καθαρής αξίας 200.000 ευρώ.

Τα τιμολόγια αυτά εξοφλήθηκαν μέσω e-banking, ενώ τα φορολογικά στοιχεία, για τα οποία δεν έγινε ανάρτηση στο myDATA, εξοφλήθηκαν με επιταγές, όπου η είσπραξή τους έγινε από φυσικά πρόσωπα για τα οποία δεν προκύπτει σχέση τους ή συναλλαγές τους με την ΙΚΕ (καθώς πρόκειται για φυσικά πρόσωπα χωρίς έναρξη δραστηριότητας), τα οποία κλήθηκαν από τον έλεγχο εγγράφως για εξηγήσεις, χωρίς να ανταποκριθούν.

Οι 30 αυτές επιχειρήσεις έχουν συναλλαχθεί σε τουλάχιστον 60 συνδυασμούς, έχοντας εκδώσει πάνω από 1.700 εικονικά τιμολόγια, καθαρής αξίας άνω των 80 εκατ. ευρώ.

Από την έως τώρα έρευνα, προκύπτει ότι 4 εκδότες εξέδωσαν 1.632 φορολογικά στοιχεία, με καθαρή αξία 33,17 εκατ. ευρώ και ΦΠΑ 4,32 εκατ. ευρώ, τα οποία, στην πλειονότητά τους, εξοφλούνταν από τους λήπτες τους, ακόμη και μέσω τραπεζικού συστήματος, το οποίο … «ξεγελούσαν», διενεργώντας συστηματικές άμεσες αναλήψεις των χρηματικών ποσών.

newsbeast.gr
Post
Οικονομία Σάββατο 13.12.2025

ΔΥΠΑ: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές επιδομάτων, παροχών και Δώρου Χριστουγέννων

Από την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου ξεκινά η προπληρωμή επιδομάτων, παροχών και του Δώρου Χριστουγέννων από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του οργανισμού. Οι καταβολέ

Post
Οικονομία Παρασκευή 12.12.2025

Η ναυτιλία στηρίζει τον σιδηρόδρομο: δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για το σύστημα γεωεντοπισμού των τρένων

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών υπέγραψε σύμβαση δωρεάς με το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους 2.489.409 ευρώ, αναλαμβάνοντας τη χρηματοδότηση της προμήθειας και εγκατάστασης του νέου συστήματος γεωεντοπισμού για ό

Post
Οικονομία Παρασκευή 12.12.2025

ΕΒΕΘ: Ισχυρό μήνυμα για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας η εκλογή του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη στην Προεδρία του

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, για την εκλογή του στη θέση του Πρ