Image
Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2024 19:11 Βλέπω/Ακούω

«Καμπανάκι» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας – «Τα ρεκόρ ζέστης τον Αύγουστο ήταν κόκκινος συναγερμός»

 Τα ρεκόρ ζέστης τα οποία καταγράφηκαν τον φετινό Αύγουστο είναι συνώνυμα με «κόκκινο συναγερμό» υπογράμμισε σήμερα, Τετάρτη 4/9 από τη Σιγκαπούρη η διευθύντρια του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO, OMM, ΠΜΟ) ενώ δήλωσε «ανησυχούμε, αλλά δεν έχουμε παραλύσει».

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά το μήνα Αύγουστο έφθασε ιστορικά ρεκόρ, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δημόσια δεδομένα του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus, τα οποία συμβουλεύθηκε χθες, Τρίτη, το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Αυστραλία, η Ιαπωνία, επαρχίες της Κίνας ή ακόμη το Σβάλμπαρντ, ένα νορβηγικό αρχιπέλαγος στην Αρκτική, είχαν τον πιο ζεστό Αύγουστο, σύμφωνα με τους διάφορους τοπικούς μετεωρολογικούς οργανισμούς.

Για εμάς είναι ένας «κόκκινος συναγερμός. Είναι σαφές ότι οι θερμοκρασίες αυξάνονται… πέρα απ’ αυτό που θα επιθυμούσαμε», δήλωσε η Σελέστ Σάουλο, διευθύντρια του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, ο οποίος είναι μια υπηρεσία του ΟΗΕ, «και αυτό συμβαίνει επειδή η δράση δεν είναι επαρκής».

Μολονότι η ακριβής μέση παγκόσμια θερμοκρασία για τον Αύγουστο του 2024 δεν είναι ακόμα γνωστή, το Copernicus (…) εκτιμά ότι θα είναι υψηλότερη από το ρεκόρ των 16,82 βαθμών Κελσίου που μετρήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο.

«Τα όρια διαρκώς ξεπερνιούνται, αλλά οφείλουμε να δράσουμε», υπογράμμισε η Σάουλο στη διάρκεια ενός περιφερειακού φόρουμ στη Σιγκαπούρη για το κλίμα με τη συμμετοχή των τοπικών μετεωρολογικών υπηρεσιών.

Καύσωνας στη χώρα
«Είμαστε σίγουρα ανήσυχοι, δεν έχουμε παραλύσει. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ανάγκη περισσότερη δράση»
Η διευθύντρια του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού αναγνώρισε πως μολονότι «είμαστε σίγουρα ανήσυχοι, δεν έχουμε παραλύσει. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ανάγκη περισσότερη δράση».

Ζήτησε επίσης να υποστηριχθούν περισσότερο οι μετεωρολογικές υπηρεσίες. «Έχουμε ανάγκη περισσότερους πόρους», υπογράμμισε.

Το φόρουμ αυτό διεξάγεται μερικές ημέρες πριν από τη δημοσιοποίηση από τον ΠΜΟ της τελευταίας εκτίμησής του για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην Ασία και τον Ειρηνικό, στην οποία προειδοποιεί για άνοδο της στάθμης της θάλασσας μεγαλύτερη από το μέσο όρο σε πολλές περιοχές.

Ο φετινός Αύγουστος εντάσσεται συνεπώς σε μια αδιατάρακτη σειρά 15 μηνών κατά τους οποίους οι μέσες θερμοκρασίες του πλανήτη έφθασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με καύσωνες, ξηρασίες και καταιγίδες ενισχυμένες από την επιπλέον εξάτμιση των υδάτων των ωκεανών.

Στη διάρκεια του φόρουμ αυτού, η Σιγκαπούρη ορίσθηκε ως περιφερειακό κέντρο για την παρακολούθηση της ρύπανσης που προκαλείται από τις πυρκαγιές σε βλάστηση και από τον καπνό. Το κέντρο αυτό, ένα από τα μόλις δύο που υπάρχουν στον κόσμο, θα προσφέρει πληροφορίες καλύτερης ποιότητας για τις πυρκαγιές και τις προβλέψεις για τη ρύπανση, καλύπτοντας έτσι μια έλλειψη στα περιφερειακά δεδομένα, ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι.

Πηγή: ΑΠΕ

Post
Βλέπω/Ακούω Σάββατο 11.04.2026

Άστατος ο καιρός το Μεγάλο Σάββατο με τοπικές βροχές – Βελτίωση την Κυριακή του Πάσχα

Βροχερό αναμένεται να είναι το σκηνικό του καιρού σε αρκετές περιοχές της χώρας το Μεγάλο Σάββατο, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Νεφώσεις παροδικά αυξημένες θα επικρατήσο

Post
Βλέπω/Ακούω Σάββατο 11.04.2026

Σε εξέλιξη η αποστολή για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός – Αναμένεται άφιξη το απόγευμα στην Αθήνα

Κανονικά εξελίσσεται η διαδικασία μεταφοράς του Αγίου Φωτός προς την Ελλάδα, με την ελληνική αποστολή να βρίσκεται ήδη στο Ισραήλ και να προετοιμάζεται για τη μετάβαση στην Ιερουσαλήμ, όπου θα πραγματ

Post
Βλέπω/Ακούω Σάββατο 11.04.2026

Επίσημη επίσκεψη του Εμ. Μακρόν στην Αθήνα στις 24 Απριλίου

Στην Αθήνα θα βρεθεί στις 24 και 25 Απριλίου ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αναμένεται να συζητηθεί, μεταξύ άλλων