Image
Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024 18:41 Κρητική διατροφή

14η γευσιγνωσία στο Απεσωκάρι Ηρακλείου

Στο πλαίσιο των δράσεων του Δικτύου Συλλόγων Μεσαράς για την ανάδειξη των παραδοσιακών γεύσεων και σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απεσωκαρίου, έχει προγραμματιστεί για τις 4 Σεπτεμβρίου 2024 εκδήλωση στο Δημοτικό Σχολείο Απεσωκαρίου, στις 18.30 το απόγευμα.

Στο ετήσιο συναπάντημα των Συλλόγων της Μεσαράς, για 14η συνεχή χρονιά, θα παρουσιάσουμε γεύσεις και αρώματα Κρήτης, αναδεικνύοντας την κρητική – μεσογειακή διατροφή και παρουσιάζοντας παραδοσιακά πιάτα που αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κουλτούρας του νησιού. Τοπικοί Σύλλογοι από όλη την Μεσσαρά, γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της εκδήλωσης καθώς με την εισφορά τους, η τοπική κουζίνα προβάλλεται και εδραιώνεται στην καθημερινότητα των νοικοκυριών.

Το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και με το Εθνικό Κυπριακό Μουσείο Τροφίμων και Διατροφής δημιουργεί μια βάση δεδομένων παραδοσιακών συνταγών από κάθε χωριό της Μεσαράς, διαφημίζοντας ταυτόχρονα τα προϊόντα της και συμβάλλοντας στην δημιουργία γαστρονομικού τουριστικού χάρτη της Μεσαράς. Ταυτόχρονα προβάλλεται η ικανότατα της τοπικής νοικοκυράς, της υπαίθρου, των χωριών, αναδεικνύοντας το ταλέντο της στις παραδοσιακές γεύσεις.

Πρόγραμμα εκδήλωσης
18.30: Εγκαίνια Εκδήλωσης
18.45: Καλωσόρισμα Πολιτιστικών Συλλόγων

19.00 – 19.45: Ομιλίες
• Δημιουργία ψηφιακού γαστρονομικού χάρτη της Μεσαράς διαφημίζοντας ταυτόχρονα την γαστρονομία της περιοχή μας και τα προϊόντα της μέσω επιστημονικής ιστοσελίδας: Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς
• Γυναικείοι Συνεταιρισμοί και η Συνεισφορά τους στην Οικονομία της Τοπικής Κοινωνίας: Εβελίνα Φραγκιαδάκη – Διεθνολόγος & Επικοινωνιολόγος
• Μινωική Διατροφή: Διαμαντής Παναγιωτόπουλος - Δρ. Αρχαιολογίας


20.00: Παρουσίαση πιάτων με τοπικές κρητικές συνταγές από τους πολιτιστικούς συλλόγους και καταγραφή συνταγών.

20.30: Γευσιδοκιμασίες Πιάτων

21.00: Παρουσίαση Γλυκών Δημιουργιών & Γλυκών του Κουταλιού

21 15: Γευσιδοκιμασία Τοπικών Αποσταγμάτων

21.30: Απονομή Διπλωμάτων Συμμετοχής & Δώρων

Ευχαριστίες – Κλείσιμο Εκδήλωσης

21.45μ.μ : Μουσική Συναυλία με την Εμμανουέλα Νινιράκη

Παράλληλες Δράσεις:
• Παρουσίαση ´Κρητικού Υγιεινού Παιδικού Πρωινού Γεύματος´

• Παιδικά Εργαστήρια:
Γνωριμία των μικρών μας φίλων με τα τοπικά προϊόντα και
• Παιδικό εργαστήριο αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής

**Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς
με την στήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Απεσωκαρίου και συνδιοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και τον Δήμο Γόρτυνας.

Post
Κρητική διατροφή Πέμπτη 05.09.2024

«Παχουλή» και χλιδάτη: Τυρόπιτα με μπεσαμέλ του ονείρου!

Τυρόπιτα με μπεσαμέλ Υλικά: Για τη ζύμη: 250 γρ. γιαούρτι 250 γρ. βούτυρο 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 κ.γ. αλάτι Για τη μπεσαμέλ: 1 κούπα γάλα (250 γρ.) 2 κ.σ. αλεύρι (γεμάτ

Post
Κρητική διατροφή Τετάρτη 28.08.2024

14η γευσιγνωσία στο Απεσωκάρι Ηρακλείου

Στο πλαίσιο των δράσεων του Δικτύου Συλλόγων Μεσαράς για την ανάδειξη των παραδοσιακών γεύσεων και σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απεσωκαρίου, έχει προγραμματιστεί για τις 4 Σεπτεμβρίου 2024

Post
Κρητική διατροφή Τρίτη 13.08.2024

Η Κρήτη, Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026 (vid)

Το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού, κατά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ενέκρινε την ένταξη της Κρήτης, στις Γαστρονομικές Περιφέρειες της Ευρώπης. Το ν