Image
Πέμπτη 08 Αυγούστου 2024 14:43 Πολιτική

Κώστας Τσιάρας: Ενισχύουμε τα συνεργατικά σχήματα για να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις της αγοράς - 31 εκατ. ευρώ για ίδρυση Ομάδων Παραγωγών

Ύστερα από συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, με τον Υφυπουργό ΥπΑΑΤ, Διονύση Σταμενίτη και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, ανακοινώνεται η έκδοση της 1ης Πρόσκλησης για τη Παρέμβαση Π3-77-1.1 «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών» στον τομέα της Γεωργίας, του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027- ύψους 31 εκ. ευρώ.

Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά, στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) (https://app.opske.gr/), από την Παρασκευή 09 Αυγούστου 2024 και ώρα 10:00 πμ έως και την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 17:00. Όλες οι διαδικασίες γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, καταργώντας έτσι την διαδικασία της υποβολής φυσικού φακέλου και εγγράφων.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, «στόχος της Παρέμβασης είναι η συνεργασία των γεωργών – κτηνοτρόφων και η ενθάρρυνσή τους να συστήσουν ή να συμμετάσχουν σε συλλογικά σχήματα (ομάδες παραγωγών ή οργανώσεις παραγωγών) στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού τις νέες προκλήσεις της αγοράς και να ενισχύσουν τη θέση τους στην αλυσίδα αξίας της αγροδιατροφής».

Η οικονομική στήριξη για τη σύσταση των νέων Ομάδων Παραγωγών, Οργανώσεων Παραγωγών χορηγείται σε ετήσια βάση με τη μορφή ποσού στήριξης που αποτελεί ποσοστό επί της ετήσιας διατεθείσας στο εμπόριο παραγωγής του/των προϊόντος/προϊόντων της Ομάδας Παραγωγών ή Οργάνωσης Παραγωγών, μετά την έκδοση της απόφασης έγκρισης του αιτήματος στήριξης.

Το ποσό στήριξης καταβάλλεται ανά έτος ως ακολούθως:
• 10% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 1ο έτος μετά την αναγνώριση (σύμφωνα με το άρθρο 77 παρ. 8 σημείο β) του Καν. (ΕΕ) 2021/2115)
• 8% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 2ο έτος μετά την αναγνώριση
• 6% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 3ο έτος μετά την αναγνώριση
• 4% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 4ο έτος μετά την αναγνώριση
• 2% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 5ο έτος μετά την αναγνώριση
• Το ποσό στήριξης δεν συνδέεται με επιλέξιμες δαπάνες ή κόστη.
• Η ετήσια στήριξη κάθε δικαιούχου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 100.000,00 €.
Σημειώνουμε ότι, ειδικά για ομάδες παραγωγών που έχουν ιδρυθεί Αύγουστο ή Σεπτέμβριο 2023, αυτές πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση στήριξης πριν την συμπλήρωση ενός χρόνου από την ίδρυσή τους, αλλιώς θα χάσουν το πρώτο έτος μετά την αναγνώρισή τους. Θα οριστικοποιήσουν έγκαιρα την αίτηση και ακολούθως θα δύναται αυτή να τροποποιηθεί.

Post
Πολιτική Δευτέρα 09.03.2026

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με την Πρέσβη της Αυστραλίας στη χώρα μας

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, συναντήθηκε σήμερα με την Πρέσβη της Αυστραλίας στη χώρα μας κ. Alison Joy DUNCAN. «Η συνάντησή μας κυρία Πρέσβη», τόνισε ο Πρό

Post
Πολιτική Κυριακή 08.03.2026

Πρόκληση από την Άγκυρα: Στέλνει 6 μαχητικά F-16 στα Κατεχόμενα ανήμερα της επίσκεψης Μητσοτάκη - Μακρόν στην Κύπρο

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και κλιμάκωσης προχωρά η Τουρκία, ανακοινώνοντας την αποστολή έξι μαχητικών αεροσκαφών F-16 στα κατεχόμενα το πρωί της Δευτέρας (09/03), την ώρα που στη Λευκωσία θα βρ

Post
Πολιτική Κυριακή 08.03.2026

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χρόνια πολλά στις γυναίκες και όχι μόνο. Γιατί η υπόθεσή τους μάς αφορά όλους!»

Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του Πρωθυπουργού: «Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γίνεται, κάθε χρόνο, σημείο συνάντησης των κατακτήσεών μας με τον στόχο να μετατραπεί η ισότητα σε καθημερινό βίωμα.