Image
Σάββατο 03 Αυγούστου 2024 12:10 Βλέπω/Ακούω

Συγκρατημένες οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος τον Αύγουστο – Τα οικιακά τιμολόγια μετά την επιδότηση

Οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος τον Αύγουστο εμφανίστηκαν συγκρατημένες, κάτι που αποτυπώθηκε και στα οικιακά τιμολόγια μετά την αφαίρεση της επιδότησης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, η Ρυθμιστική Αρχή ανέφερε ότι 7 από τα 16 τιμολόγια που ισχύουν αυτόν το μήνα είναι μειωμένα έως και 14 % σε σχέση με τον Ιούλιο, ένα παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο ενώ τα υπόλοιπα 8 είναι αυξημένα έως 28 %.

Οι κύριες αιτίες για τη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος για τον Αύγουστο, παρά την άνοδο της τιμής χονδρικής, είναι ο ανταγωνισμός και οι εκπτώσεις των προμηθευτών, η κρατική επιδότηση και η σχετική ομαλοποίηση των τιμών χονδρικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Πιο αναλυτικά:

-Η μέση τιμή χονδρικής τον Ιούλιο ήταν 135,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 98,89 ευρώ τον Ιούνιο. Όμως την τελευταία εβδομάδα του μήνα κυμάνθηκε μεταξύ 80 και 147 ευρώ ενώ το προηγούμενο διάστημα πλησίασε και τα 220 ευρώ και ενδοσυνεδριακά έκανε νέο ρεκόρ στα 850 ευρώ. Ωστόσο, παράγοντας αβεβαιότητας για την εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου το επόμενο διάστημα, που επηρεάζει άμεσα την ηλεκτροπαραγωγή είναι οι εξελίξεις στη Μ.Ανατολή.

-Πολλοί πάροχοι, όπως η ΔΕΗ που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής εφαρμόζουν μεγάλες εκπτώσεις στα «πράσινα» τιμολόγια απορροφώντας σε μεγάλο βαθμό τις αυξήσεις. Οι εκπτώσεις της ΔΕΗ επί της βασικής τιμής προμήθειας τον Αύγουστο είναι 53 %, τον Ιούλιο ήταν 31 % και τον Ιούνιο 38 %. Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιχείρησης από την αρχή του έτους, η αξία των εκπτώσεων υπερβαίνει τα 450 εκατ. ευρώ. Στην ίδια κατεύθυνση, προμηθευτές όπως η Protergia και η Ήρων κράτησαν “παγωμένα” τα τιμολόγια του Αυγούστου στο επίπεδο του Ιουλίου (έτσι με την εφαρμογή της κρατικής επιδότησης προκύπτουν μειώσεις) ενώ η Ελίν ανακοίνωσε μείωση της τιμής.

-Η κρατική επιδότηση που χρηματοδοτείται από την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου προσδιορίστηκε σε 1,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα με σκοπό όπως ανακοινώθηκε να αποτραπεί η υπέρμετρη επιβάρυνση των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, από την αύξηση των τιμών του ρεύματος, εξαιτίας της πρόσφατης δυσλειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που παρατηρήθηκε εντός του Ιουλίου.

newsbeast.gr
Post
Βλέπω/Ακούω Τετάρτη 25.03.2026

Εντοπισμός και διάσωση 31 αλλοδαπών και σύλληψη του αλλοδαπού διακινητή τους στους Καλούς Λιμένες

Τις πρωινές ώρες χθες, ενημερώθηκαν οι η Λιμενικές Αρχές των Καλών Λιμένων, της Αγίας Γαλήνης, της Παλαιόχωρας και του Κόκκινου Πύργου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.

Post
Βλέπω/Ακούω Τετάρτη 25.03.2026

Νίκος Χαρδαλιάς: «Σε ένα διεθνές περιβάλλον έντονης αστάθειας, η Ελλάδα είναι πυλώνας δημοκρατίας, ειρήνης, ελευθερίας και διεθνούς νομιμότητας»

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, που διοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής. Ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς παρα

Post
Βλέπω/Ακούω Τετάρτη 25.03.2026

O Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παρήλασε πρώτος στη στρατιωτική παρέλαση της Αθήνας για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ.) άνοιξε και φέτος τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, γεμίζοντας με συγκίνηση και υπερηφάνεια τις απα