Image
Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024 18:10 Είς Υγείαν

Πώς να αντιμετωπίσετε το πένθος σύμφωνα με το Harvard

Το πένθος είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της ζωής μας. Μπορεί να προκύψει μετά τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, ενός φίλου ή ενός κατοικίδιου. Αλλά επίσης, μπορεί να συμβεί όταν κάποιος δικός μας υποφέρει από μια χρόνια ασθένεια ή μετά από σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας, όπως μια μετακόμιση ή ο χωρισμός. Ακόμα και τραυματικά γεγονότα, όπως φυσικές καταστροφές, μπορούν να προκαλέσουν πένθος.

Ανεξαρτήτως αιτίας, το πένθος μπορεί να οδηγήσει σε έντονα συναισθήματα θλίψης, απελπισίας, κατάθλιψης, αλλά και σε σωματικά συμπτώματα όπως απώλεια μνήμης, χρόνιο πόνο και κόπωση.

Σύμφωνα με το Harvard, πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε το πένθος. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν πόσο σημαντικό είναι να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να μην είναι καλά. Ακολουθούν μερικές προτάσεις για το πώς να περιηγηθείς στη διαδικασία του πένθους.

Πώς να Διαχειριστείτε το Πένθος
Δώστε Χρόνο στον Εαυτό σας
Για κάποιους, το πένθος μπορεί να είναι σύντομο και σχετικά ανώδυνο, ενώ για άλλους μπορεί να είναι μια μακρά και επώδυνη διαδικασία. Ακόμα και όταν νομίζετε ότι έχετε προχωρήσει, τα συναισθήματα μπορεί να επανεμφανιστούν. Είναι σημαντικό να επιτρέψετε στον εαυτό σας να πενθήσει και να μην καταπιέζετε τα συναισθήματά σας.

Στηριχτείτε στο Περιβάλλον σας
Εάν το πένθος σχετίζεται με τον θάνατο ενός ατόμου, επικοινωνήστε με την οικογένεια, τους φίλους και τους γνωστούς του. Μοιραστείτε ιστορίες και αναμνήσεις για να βοηθήσετε στη διαδικασία του πένθους. Επίσης, να είστε έτοιμοι να ακούσετε άλλους που πενθούν, καθώς αυτό μπορεί να είναι εξίσου βοηθητικό.

Εκφράστε τα Συναισθήματά σας
Μιλήστε για τα συναισθήματά σας, ακόμα κι αν αυτό σας φαίνεται δύσκολο. Εμπιστευτείτε τα σε έναν κοντινό φίλο ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Η συζήτηση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και στη διαχείριση του πένθους.

Φροντίδα του Εαυτού σας
Προσοχή στη Διατροφή σας
Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος του πένθους. Φροντίστε να καταναλώνετε πολλά λαχανικά, φρούτα και άπαχες πρωτεΐνες και να πίνετε αρκετό νερό. Εάν δεν έχετε όρεξη, προσπαθήστε να τρώτε μικρές ποσότητες πιο συχνά.

Διατηρήστε Υγιείς Ύπνους
Η θλίψη μπορεί να προκαλέσει εξάντληση, οπότε είναι σημαντικό να διατηρείτε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου. Αν νιώθετε κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, πάρτε έναν σύντομο υπνάκο. Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ που μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα αϋπνίας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Άσκηση και Κίνηση
Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να αποσπάσετε την προσοχή σας και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας. Ακολουθήστε την καθημερινή σας ρουτίνα άσκησης ή ξεκινήστε νέες δραστηριότητες όπως περπάτημα, ποδήλατο ή γιόγκα.

Τήρηση Φαρμακευτικής Αγωγής
Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσετε τη λήψη οποιωνδήποτε φαρμάκων που σας έχουν συνταγογραφηθεί. Η θλίψη μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε ασθένειες, οπότε είναι σημαντικό να διατηρήσετε την υγεία σας σε καλά επίπεδα.

Το πένθος είναι μια φυσιολογική και απαραίτητη διαδικασία για την αντιμετώπιση της απώλειας. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας να πλοηγηθεί μέσα από αυτή τη δύσκολη περίοδο και να βρείτε τον δρόμο προς την ανάρρωση.

womenonly.gr
Post
Είς Υγείαν Τρίτη 14.01.2025

ΙΣΘ: Ζητά την άρση υποχρεωτικότητας της εφαρμογής πρόσφατης απόφασης για τον προκαθορισμό των ιατρικών ραντεβού

Την άρση υποχρεωτικότητας της εφαρμογής πρόσφατης απόφασης για τον προκαθορισμό των ιατρικών ραντεβού ζητά με επιστολή του προς το γραφείο του πρωθυπουργό ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ). Σύμφω

Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 13.01.2025

Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ στο Αττικό Νοσοκομείο ασθενής με μεταπνευμονοϊό

Ένα κρούσμα μεταπνευμονοϊού ΗMPV νοσηλεύεται με βαριά λοίμωξη στη ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Αττικόν». Ο ασθενής, ο οποίος μεταφέρθηκε με ΕΚΑΒ στην εφημερία του Νοσοκομείου «Αττικόν»,

Post
Είς Υγείαν Κυριακή 12.01.2025

Ψαλτοπούλου: Σε έξαρση εποχική γρίπη και ιώσεις – Τι πρέπει να προσέχουμε

Στην έξαρση των ιώσεων, αλλά και για τα μέτρα πρόληψης, αναφέρθηκε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, μιλώντας στο ΕΡΤΝew