Image
Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024 17:25 Πολιτική

Χρήστος Στυλιανίδης: «Συνεχής ο αγώνας της κυβέρνησης για έλεγχο των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια»

Σταθερές και ελαφρά μειούμενες είναι οι τιμές στα εισιτήρια των συμβατικών πλοίων και αυξημένες στα ταχύπλοα και στις ενδονησιωτικές συνδέσεις δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης. Σε απάντησή του σε ερώτηση βουλευτή στη Βουλή ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη σύνδεση ακόμα και του τελευταίου νησιού καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, η συνολική δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού αυξήθηκε από 90 εκατομμύρια το 2019 σε 154 φέτος.
Ο κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε επίσης ότι είναι σε επαφή με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες προκειμένου να επεκτείνουν τις ειδικές εκπτώσεις και προσφορές. Όπως δήλωσε, «γίνεται παράλληλα διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εναρμονιστεί ο ΦΠΑ που επιβάλλεται στα Ιδιωτικής Χρήσης οχήματα και στις μηχανές, με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2022/542». Αναφέρθηκε μάλιστα και στην πρόσφατη επιστολή που απηύθυνε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την οποία ζήτησε στενότερη συνεργασία και τη διερεύνηση συγκεκριμένης καταγγελίας για ενδεχόμενη παράνομη συμπεριφορά (εναρμονισμένες πρακτικές κ.α.).
Και πρόσθεσε: «Την ίδια στιγμή με την ιδιότητα μου ως πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανα κρούσεις στην DG Competition και σας ομολογώ ότι είναι απογοητευτικές οι ενδείξεις για να μπορέσω να προχωρήσω ή εγώ ή ο Υπουργός Οικονομικών σε πλαφόν».
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής χαρακτήρισε ως καθοριστική τη συμβολή του Παρατηρητηρίου Τιμών, το οποίο σχεδιάζεται προσεκτικά και τις προσεχείς ημέρες θα λειτουργήσει πλήρως και δημόσια. Κατέθεσε μάλιστα στα Πρακτικά και πρόσφατη Έκθεση, που έχει τη μορφή Εβδομαδιαίου Δελτίου Τύπου, στην οποία καταγράφονται οι μέσες εβδομαδιαίες τιμές ναύλων και οι μέγιστες τιμές αυτών σε ενδεικτικές συνδέσεις, για το διάστημα από 03.06.2024 έως 09.06.2024.
Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι οι εταιρείες έχουν υποχρέωση ενημέρωσης του Υπουργείου, εντός 3 ημερών, για κάθε αναπροσαρμογή των τιμών και για την εφαρμογή των ανώτατων τιμών στις άγονες γραμμές. Στα πλαίσια δε του ελέγχου της υποχρέωσής τους αυτής από 01/06/24 έως 19/07/24 έγιναν 1.456 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 21 περιπτώσεις αντικανονικότητας.
Ο Υπουργός παρατήρησε πάντως πως από πλευράς συνθηκών ανταγωνισμού η ελληνική αγορά δεν ανήκει ακόμα στις ώριμες αγορές. Όπως επισήμανε «είναι παρατηρημένο εδώ και πολλά χρόνια πως σε όλους τους διαγωνισμούς δεν προσέρχονται ξένες εταιρείες. Αυτό συμβαίνει λόγω μικρών περιθωρίων για κέρδος, αλλά και λόγω της ιδιαιτερότητας και των απαιτήσεων των ελληνικών θαλασσών».
Και κατέληξε: «Οφείλουμε να λειτουργούμε μέσα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών οδηγιών και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Είμαι μιας γενιάς που έζησε τι σημαίνει σοβιετικό μοντέλο και υπαρκτός σοσιαλισμός. Υπάρχει ενδεχόμενο αν περάσουμε σε μια τέτοια λογική και να έχουμε πλαφόν για όλα, να καταλήξουμε να ελέγχουμε την αισχροκέρδεια αλλά να μην έχουμε προϊόντα. Κι εγώ ως Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δεν θέλω ποτέ να δω νησιά να μην έχουν διασυνδεσιμότητα ούτε με την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά ούτε και με τα άλλα νησιά».

Post
Πολιτική Δευτέρα 09.02.2026

Συνάντηση ΥΕΘΑ Ν. Δένδια με τον ΥΠΑΜ της Ινδίας Ρ. Σινγκ και ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Νέο Δελχί (vid)

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σήμερα, Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2026, ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψη του στην Ινδία, με την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Ινδίας Ράτζναθ Σ

Post
Πολιτική Δευτέρα 09.02.2026

Παπαστεργίου: Η τεχνολογία πρέπει να μιλά τη γλώσσα των πολιτών της

Μια γλώσσα ζει όταν τη μιλάμε, τη γράφουμε, τη μεταφράζουμε σε σκέψεις και τη μεταδίδουμε στις επόμενες γενιές – και σήμερα η μεγάλη πρόκληση είναι να την κρατήσουμε ζωντανή μέσα στον ψηφιακό κό

Post
Πολιτική Κυριακή 08.02.2026

Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, μετά από ατύχημα που είχε το Σάββατο στην Ιταλία

Η κυρία Μητσοτάκη συνόδευε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ταξίδι στο Μιλάνο, με αφορμή την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, όταν σημειώθηκε το ατύχημα που κατέστησε αναγκαία τη μεταφορά της