Image
Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024 11:29 Πολιτική

Πρωτοπόρα στην Ευρώπη η Ελλάδα στα ζητήματα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων

Την καλύτερη αξιολόγηση μεταξύ των Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων (ΕΠΣΑΔ) 2023, έχει η Ελλάδα.
Ειδικότερα, η χώρα μας, όπως και η Γερμανία, αξιολογήθηκε θετικά σε όλες τις δράσεις, υλοποιώντας ποσοστό μεγαλύτερο του 90%, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπη χώρα σε κάποιες από αυτές, όπως επί παραδείγματι στην Ερασιτεχνική Αλιεία.
Πρόκειται για το επιστέγασμα συστηματικής δουλειάς που οφείλεται στους ερευνητές και το προσωπικό του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και του ΕΛΚΕΘΕ και της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας του ΥΠΑΑΤ.
Το Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων, είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό αυτοτελές πολυετές πρόγραμμα, η υλοποίηση του οποίου αποτελεί υποχρέωση κάθε κράτους μέλους της Ε.Ε., ώστε να τεκμηριώνονται επιστημονικά οι επιλογές της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.
Το κοινό Κοινοτικό Πλαίσιο, στόχο έχει τη συλλογή δεδομένων, απαραίτητων για την αξιολόγηση της κατάστασης των ιχθυαποθεμάτων, την αποδοτικότητα των διαφόρων τμημάτων του τομέα και των επιπτώσεων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας στο οικοσύστημα.
Πηγή χρηματοδότησης είναι το Ενιαίο Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλΘ 2014-2020).

Post
Πολιτική Παρασκευή 09.10.2026

Χάρης Μαμουλάκης: Τι απέγιναν οι ελληνικές διεκδικήσεις από τη Βουλγαρία, για τα κειμήλια και τις σορούς των Κολοκοτρώνη και Βελισσαρίου;

Στη Βουλή φέρνει ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης το ζήτημα των ελληνικών διεκδικήσεων από τη Βουλγαρία για την επιστροφή κειμηλίων και τον επαναπατρισμό των σορών των Ταγματαρχών Γε

Post
Πολιτική Παρασκευή 09.10.2026

Ελένη Βατσινά: Νησιωτική πολιτική ερήμην των νησιών και στήριξη αλιέων με… ανακοινώσεις

Την απουσία ουσιαστικής νησιωτικής πολιτικής, την υπερσυγκέντρωση των αποφάσεων στην Αθήνα και τα αυξανόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές κοινωνίες και οι επαγγελματίες αλιείς ανέδειξε

Post
Πολιτική Πέμπτη 08.10.2026

Κικίλιας σε Βελόπουλο: «Να πάρει πίσω όσα είπε για το Λιμενικό και τα τουρκικά αλιευτικά»

Να ανακαλέσει τον ισχυρισμό του ότι τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος κρύβονται όταν τουρκικά αλιευτικά προσεγγίζουν τα ελληνικά νησιά κάλεσε τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, ο Υπουργό