Image
Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024 15:03 Είς Υγείαν

Νέα μετάλλαξη κορoνοϊού: «Αυξημένη μεταδοτικότητα αλλά χαμηλότερη βαρύτητα» λέει ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Tην εμφάνιση ενός νέου στελέχους της Covid-19 στη χώρα μας, επιβεβαίωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής, το οποίο παρουσιάζει αυξημένη μεταδοτικότητα. «Το στέλεχος αυτό έχει τις ίδιες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας με άλλα γνωστά στελέχη, καθιστώντας το πιο ικανό να διαφεύγει της ανοσίας που προσφέρουν προηγούμενες νόσοι ή εμβολιασμοί», εξηγεί ο καθηγητής μιλώντας στο «ΕRT News».

Παρά την αυξημένη μεταδοτικότητα, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να προσφέρουν προστασία, ιδιαίτερα κατά της βαριάς νόσου. «Τα επικαιροποιημένα εμβόλια, τα οποία κυκλοφορούν κάθε Οκτώβριο, ενισχύουν την ανοσία, αν και δεν έχουν λάβει υπόψη τις νέες μεταλλάξεις», σημείωσε. Πρόσθεσε πως «τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, γεγονός που εξηγεί γιατί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παραμένουν χαμηλές».

Παρά την αύξηση στις νοσηλείες και τις εισαγωγές στις απλές κλίνες, οι αριθμοί παραμένουν χαμηλοί σε σχέση με την πανδημική περίοδο. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το σύστημα υγείας, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών είναι επίσης χαμηλός, κυρίως σε άτομα με πολλαπλές νοσηρότητες», δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Όσον αφορά την παγκόσμια εξάπλωση της νέας μετάλλαξης, ο καθηγητής ανέφερε ότι αυτή είναι παρούσα σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. «Η προέλευση των μεταλλάξεων δεν είναι πάντα εύκολο να προσδιοριστεί, αλλά η επιτήρηση συνεχίζεται και δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό», είπε.

Ο κ. Μαγιορκίνης υπενθύμισε ότι οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής, όπως η χρήση μάσκας και η έγκαιρη διεξαγωγή τεστ σε περίπτωση συμπτωμάτων. «Η αρχική θεραπεία εντός των πρώτων πέντε ημερών από τη διάγνωση είναι κρίσιμη για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών», τόνισε.

Καταληκτικά, ο καθηγητής εξέφρασε την πεποίθηση ότι η έξαρση θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται προς το τέλος Ιουλίου, με την πανδημία να φτάνει σύντομα στο πλατό της.


newsbeast.gr
Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 30.09.2026

Υγειονομικοί Κρήτης: «Οι ανακαινίσεις δεν αρκούν χωρίς προσωπικό» (vid)

Tη δική τους απάντηση στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη δίνουν εργαζόμενοι και γιατροί των δημόσιων δομών Υγείας της Κρήτης, αναδεικνύοντας τα προβλήματα υποστελέχωσης, τις ελλείψεις σε βασικές ειδι

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 29.09.2026

«Μεγαλώνουμε με Υγεία – Διατηρούμε τη Μνήμη»: Ημερίδα για την άνοια, την πρόληψη και την υγιή γήρανση στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας

Μια σημαντική ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την άνοια, την πρόληψη, την υγιή γήρανση, τη φροντίδα και τη διατήρηση της ποιότητας ζωής στην Τρίτη ηλικία, διοργανώνουν ο Δήμος Μινώα Πεδιάδ

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 29.09.2026

7η ΥΠΕ Κρήτης: Εκδηλώσεις Ευαισθητοποίησης και Αντιμετώπισης της Παχυσαρκίας ¨ΑΣ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ¨

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας, με σοβαρές ιατρικές, κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. Περιλαμβάνεται στη Διεθνή Κατάταξη Παθήσεων (International Classifi