Image
Δευτέρα 08 Ιουλίου 2024 17:56 Εκτός Ελλάδος

Μαρίν Λεπέν: Βρέθηκε στην τρίτη θέση αν και κέρδισε τις περισσότερες ψήφους

 Οαριστερός συνασπισμός αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία με την Μαρίν Λεπέν να καταλαμβάνει την τρίτη θέση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών ως αυτή την ώρα, η Εθνική Συσπείρωση (RN) αναδείχθηκε η μεγαλύτερη δύναμη συγκεντρώνοντας 8.744.414 ψήφους!

Η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου ήρθε δεύτερη σε ψήφους, πήρε 7.005.340.

Τρίτος σε ψήφους ήρθε ο συνασπισμός του Μακρόν, Ensemble, κερδίζοντας 6.314.425.

Τέταρτη δύναμη ήρθαν οι Κεντροδεξιοί Les Republicaines, με 1.474.650.

Αυτό σημαίνει ότι η Εθνική Συσπείρωση αν και έλαβε 1,7 εκατομμύρια ψήφους περισσότερους από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και 2,5 εκατομμύρια πάνω από τον Μακρόν, τερμάτισε τρίτη, λόγω του εκλογικού συστήματος.

«Απόψε, το Εθνικό Μέτωπο είναι το κορυφαίο κόμμα στη Γαλλία όσον αφορά τον αριθμό των βουλευτών. Βλέπω τους σπόρους της αυριανής νίκης. Η παλίρροια ανεβαίνει, δεν έχει ανέβει αρκετά ψηλά αυτή τη φορά, αλλά η νίκη απλώς καθυστέρησε» σημείωσε χθες το βράδυ η Λεπέν, μόλις διαφάνηκε η ήττα της.

Οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία διεξάγονται με σύστημα δύο γύρων, σε 577 μονοεδρικές περιφέρειες.

Όσοι υποψήφιοι συγκεντρώνουν στο α' γύρο άνω του 12,5%, προκρίνονται στον β' γύρο (εάν καταφέρει να συγκεντρώσει 50% συν μία ψήφο, εκλέγεται αυτόματα από το α' γύρο). Έτσι, στον β' γύρο πολλές φορές συμμετέχουν τρεις ή πιο σπάνια και τέσσερις υποψήφιοι.

Καθώς πολλοί υποψήφιοι αποσύρθηκαν αφήνοντας χώρο στα μπλοκ της Αριστεράς και του Μακρόν, το μπλοκ της Λεπέν έχασε τις έδρες.

Πηγή: daypress.gr
Post
Εκτός Ελλάδος Δευτέρα 01.06.2026

Παρέμβαση Τραμπ για Μέση Ανατολή: «Συμφωνήθηκε παύση εχθροπραξιών — Δεν πάνε στρατεύματα στη Βηρυτό»

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής μετά από άμεση παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι είχ

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 31.05.2026

Ανησυχία στην Αθήνα για τα επεισόδια στο Zvernec – Τραυματίας Έλληνας πολίτης

Έντονο προβληματισμό προκαλούν στην Αθήνα τα επεισόδια που σημειώθηκαν το Σάββατο 30 Μαΐου 2026 στο Zvërnec της Αλβανίας, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης κατοίκων που διαμαρτύρονταν για ζητήματα π

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 31.05.2026

Νετανιάχου: «Ουσιαστική μεταβολή» η κατάληψη του Κάστρου Μποφόρ – Νέο στάδιο στην επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτήρισε την κατάληψη του ιστορικού Κάστρου Μποφόρ και της γύρω στρατηγικής κορυφογραμμής στον νότιο Λίβανο ως «ουσιαστική μεταβολή» στη