Image
Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024 15:33 Εκτός Ελλάδος

Οι πρώτες δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ – Πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο (vid)

Ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας ζήτησε σήμερα, Παρασκευή, από τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, μετά τη σαρωτική εκλογική νίκη των Εργατικών. Ο 61χρονος Στάρμερ, πρώην δικηγόρος ειδικευμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα, που εισήλθε στην πολιτική πριν από μόλις 9 χρόνια, μετέβη στο Μπάκιγχαμ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Βικτόρια.

Λίγη ώρα αργότερα, στις πρώτες του δηλώσεις ως πρωθυπουργός από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Κιρ Στάρμερ τόνισε: «Είτε ψηφίσατε Εργατικούς είτε όχι, ειδικά αν δεν ψηφίσατε, θα σας υπηρετήσουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βρετανία πρέπει να ξαναβρεί την ταυτότητά της και να κάνει μια ευρύτερη επανεκκίνηση, ενώ υποσχέθηκε να αγωνιστεί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην πολιτική και την εξυπηρέτηση όλων των ψηφοφόρων.

«Είναι σίγουρα σαφές σε όλους ότι η χώρα μας χρειάζεται μια ευρύτερη επανεκκίνηση, μια επανανακάλυψη του ποιοι είμαστε», είπε.

«Μην έχετε καμία αμφιβολία, η δουλειά για την αλλαγή αρχίζει αμέσως», συνέχισε.

Δείτε τις πρώτες δηλώσεις του νέου πρωθυποργού της Βρετανίας:
www.youtube.com/live/zNjkH7suKfc


Έπειτα από 14 χρόνια κυριαρχίας των Συντηρητικών, η οποία στιγματίστηκε τα τελευταία χρόνια από μια σειρά κρίσεων -το Brexit, η κάθετη άνοδος των τιμών ή ακόμη η εναλλαγή πρωθυπουργών- μια σελίδα γυρίζει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Χωρίς να περιμένει τα αποτελέσματα και από τις 650 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, αναγνώρισε την ήττα της παράταξής του, ανακοινώνοντας ότι τηλεφώνησε στον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος, τον Κιρ Στάρμερ, για να τον συγχαρεί, αναλαμβάνοντας την ευθύνη μιας αποτυχίας, που μοιάζει, πλέον, ιστορικών διαστάσεων.

Πλέον, ένας μετριοπαθής ηγέτης της Κεντροαριστεράς εγκαθίσταται στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ σε μια περίοδο που η άκρα δεξιά έχει πιθανότητες να φθάσει στην εξουσία στη Γαλλία και που ο Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει να έχει καλές προοπτικές επιστροφής στον Λευκό Οίκο.

«Η αλλαγή αρχίζει τώρα», υπογράμμισε ο μελλοντικός πρωθυπουργός, ευχαριστώντας τους οπαδούς του και ανανεώνοντας την υπόσχεσή του για μια «εθνική ανανέωση». «Δεν σας υπόσχομαι ότι θα είναι εύκολο. Δεν αρκεί να πατήσεις ένα κουμπί, για να αλλάξει μια χώρα. Αυτό απαιτεί δύσκολη δουλειά, υπομονετική δουλειά, δουλειά με αποφασιστικότητα».

Post
Εκτός Ελλάδος Παρασκευή 19.07.2024

Τι θα συμβεί αν ο Τζο Μπάιντεν αποσυρθεί από την προεδρική «κούρσα» – Ποιος θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δέχεται έντονη πίεση από στελέχη των Δημοκρατικών να επανεξετάσει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από την «κούρσα» των προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα με την εφημερίδα Wa

Post
Εκτός Ελλάδος Παρασκευή 19.07.2024

Εντείνεται η πίεση για την απόσυρση της υποψηφιότητάς του Μπάιντεν

«Είμαστε κοντά στο τέλος», φέρεται να δήλωσε πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον Τζο Μπάιντεν, εν μέσω ολοένα αυξανόμενων εκκλήσεων να αποσυρθεί από την κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ. Το πρ

Post
Εκτός Ελλάδος Τρίτη 16.07.2024

Η οινοποιία προειδοποιεί για «τρέλα των υγειινιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», κινδυνεύουν τα προγράμματα προβολής οίνων.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου των Συνεταιριστικών Οινοπαραγωγών, η πρώην ευρωβουλευτής Irène Tolleret προειδοποίησε τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς, για τους κινδύνους που τους απειλούν, κ