Image
Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024 11:48 Ειδήσεις

Σάκης Αρναούτογλου: Επείγουσα ανάγκη επενδύσεων σε τεχνητή νοημοσύνη και νέες τεχνολογίες για την πρόληψη των πυρκαγιών

Τα παραπάνω επεσήμανε με δήλωσή του ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σάκης Αρναούτογλου με αφορμή τις τελευταίες πυρκαγιές στην Πάρνηθα, στην Κερατέα και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Ο κ. Αρναούτογλου τόνισε ότι οι τελευταίες πυρκαγιές στην Πάρνηθα, στην Κερατέα και σε άλλα μέρη της Ελλάδας έχουν αναδείξει την επείγουσα ανάγκη για αποτελεσματικότερα μέτρα πρόληψης των φυσικών καταστροφών. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρεί επιτακτική τη χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα drones, που μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση μεγάλων δεδομένων και την πρόβλεψη περιοχών υψηλού κινδύνου και να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη πυρκαγιών με καινοτόμες λύσεις για έγκαιρη ανίχνευση, πρόβλεψη και καταπολέμηση. Αναφέρθηκε σε παραδείγματα που περιλαμβάνουν κάμερες ΤΝ για ανίχνευση καπνού και φλόγας, δίκτυα αισθητήρων για παρακολούθηση θερμότητας και ξηρασίας, ανάλυση δεδομένων για πρόβλεψη κινδύνου και μοντελοποίηση συμπεριφοράς πυρκαγιών. Επιπλέον, drones και ρομποτικά συστήματα βοηθούν στην ανίχνευση και καταπολέμηση πυρκαγιών σε δυσπρόσιτες περιοχές και μπορούν να παρέχουν άμεση και λεπτομερή εικόνα της κατάστασης επιτρέποντας στους πυροσβέστες να επέμβουν γρήγορα και με ακρίβεια. Μ’ αυτές τις τεχνολογίες, μπορούμε να μειώσουμε τις ζημιές και να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον επεσήμανε ο κ. Αρναούτογλου.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ καλεί την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς να επενδύσουν άμεσα σε αυτές τις τεχνολογίες και να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την εκπαίδευση και την κατάρτιση του προσωπικού στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Η προστασία των δασών μας και των κοινοτήτων μας είναι ύψιστη προτεραιότητα τονίζει και χρειαζόμαστε ένα συντονισμένο και τεχνολογικά ενημερωμένο σχέδιο δράσης για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο.
Τέλος ο κ. Αρναούτογλου δεσμεύτηκε ότι σε συνεργασία με τους συναδέλφους του στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου θα φέρει άμεσα το θέμα της πρόληψης με τη χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών στα Ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα για την εξεύρεση τρόπου χρηματοδότησής της.

Post
Ειδήσεις Σάββατο 21.06.2025

Σάκης Αρναούτογλου: Από τη Γη στο Πιάτο – Η Ελλάδα μπορεί να πρωτοστατήσει στο νέο ευρωπαϊκό διατροφικό μοντέλο.

Στην εκδήλωση με τίτλο “The Case for Change – A More Resilient and Sustainable Future with an EU Action Plan for Plant-based Foods”, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κ

Post
Ειδήσεις Πέμπτη 19.06.2025

Πιο συντονισμένα και ανθεκτικά ηλεκτρικά δίκτυα της ΕΕ ζητά το Κοινοβούλιο

Το Κοινοβούλιο υπερψήφισε προτάσεις για εκσυγχρονισμό, ανθεκτικότητα, ενσωμάτωση ΑΠΕ και απλούστερες αδειοδοτήσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ. Το κείμενο πο

Post
Ειδήσεις Πέμπτη 19.06.2025

Ν. Παπανδρέου: Αν η Τουρκία θέλει το SAFE να σέβεται τις κυρώσεις της ΕΕ

Τον ρόλο που παίζει η Τουρκία στην εμφύλια σύγκρουση στο Σουδάν και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης ανέδειξε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ &nda