Image
Κυριακή 09 Ιουνίου 2024 20:52 Ειδήσεις

Αποχή ρεκόρ δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών

Αποχή ρεκόρ δείχνουν τα πρώτα στοιχεία των ευρωεκλογών, καθώς, όπως φαίνεται, η πλειοψηφία των πολιτών επέλεξε να βρεθεί σε κάποια παραλία ή να μείνει σπίτι.

Σίγουρα, όμως, δεν επέλεξε να προσέλθει στο εκλογικό κέντρο να ψηφίσει. Να σημειωθεί ότι στις 17:30 το απόγευμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, η συμμετοχή ανερχόταν στο 32,9% (οπότε η αποχή έδειχνε να ξεπερνά το 67%). Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι στις εθνικές εκλογές, έναν χρόνο πριν, η συμμετοχή την ίδια ώρα, 17:30 το απόγευμα, ανερχόταν στο 48%.

Η εικόνα της μεγάλης αποχής, πάντως, είχε αρχίσει να σχηματίζεται από νωρίς το πρωί, καθώς το πρώτο ποσοστό που ανακοινώθηκε (13,1%) υπολειπόταν έναντι αυτού του Ιουνίου 2023 (που ήταν 16%). Στις 14:30 το μεσημέρι η ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών για τη συμμετοχή ανέφερε ότι είχαν ψηφίσει 2.504.389 εκλογείς, ήτοι ποσοστό 26,1% έναντι 31,5% τον Ιούνιο του 2023.

Η εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι η συμμετοχή μειώθηκε σημαντικά από το μεσημέρι και μετά. Αν συνέχιζε με τους ίδιους ρυθμούς που ξεκίνησε το πρωί, τότε στις 17:30 θα έπρεπε να ήταν στο 39%. Η μικρότερη συμμετοχή με τα μέχρι στιγμής στοιχεία καταγράφεται στα Ιόνια νησιά, στο Βόρειο Αιγαίο, στο Νότιο Αιγαίο, στην Πελοπόννησο.

Θυμίζουμε ότι

το 2004 στις κάλπες είχε προσέλθει το 63,22% των πολιτών,
το 2009 το ποσοστό συμμετοχής μειώθηκε σημαντικά, φθάνοντας στο 52,54%,
το 2014 η συμμετοχή αυξήθηκε, φθάνοντας στο 59,33%,
το 2019 η συμμετοχή ανήλθε στα επίπεδα του 58,69%.

Post
Ειδήσεις Παρασκευή 18.09.2026

Ειδική ρήτρα στήριξης σε ρεύμα και καύσιμα ζητά ο Γ. Αυτιάς από την Κομισιόν

Με τη φράση «H Ευρώπη, κύριοι Επίτροποι, δεν μπορεί να είναι παρατηρητής!», ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αυτιάς ζητά με κατεπείγουσα ερώτησή του προς τους Επιτρόπους Οικονο

Post
Ειδήσεις Τετάρτη 16.09.2026

Σημαντική επιτυχία για τους Έλληνες και Ευρωπαίους αγρότες

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία των ευρωβουλευτών του Ευρωπαικού Λαϊκού ΚόμματοςΜανώλη Κεφαλογιάννη και Σελίν Ιμάρτ για τη χρηματοδότηση των Ελλήνων και Ευρωπαίων αγροτών από το φόρο άνθρακα που θα εισπράτ

Post
Ειδήσεις Τετάρτη 16.09.2026

Αυτιάς στο Ευρωκοινοβούλιο: Αδιανόητο να κοπούν 400 δισ. ευρώ επειδή το ζητούν 6 χώρες του Βορρά

Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αυτιάς ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε την αντίθεσή του «στην πρόταση έξι χωρών του Βορρά για περικοπές ύψο