Image
Κυριακή 09 Ιουνίου 2024 20:52 Ειδήσεις

Αποχή ρεκόρ δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών

Αποχή ρεκόρ δείχνουν τα πρώτα στοιχεία των ευρωεκλογών, καθώς, όπως φαίνεται, η πλειοψηφία των πολιτών επέλεξε να βρεθεί σε κάποια παραλία ή να μείνει σπίτι.

Σίγουρα, όμως, δεν επέλεξε να προσέλθει στο εκλογικό κέντρο να ψηφίσει. Να σημειωθεί ότι στις 17:30 το απόγευμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, η συμμετοχή ανερχόταν στο 32,9% (οπότε η αποχή έδειχνε να ξεπερνά το 67%). Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι στις εθνικές εκλογές, έναν χρόνο πριν, η συμμετοχή την ίδια ώρα, 17:30 το απόγευμα, ανερχόταν στο 48%.

Η εικόνα της μεγάλης αποχής, πάντως, είχε αρχίσει να σχηματίζεται από νωρίς το πρωί, καθώς το πρώτο ποσοστό που ανακοινώθηκε (13,1%) υπολειπόταν έναντι αυτού του Ιουνίου 2023 (που ήταν 16%). Στις 14:30 το μεσημέρι η ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών για τη συμμετοχή ανέφερε ότι είχαν ψηφίσει 2.504.389 εκλογείς, ήτοι ποσοστό 26,1% έναντι 31,5% τον Ιούνιο του 2023.

Η εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι η συμμετοχή μειώθηκε σημαντικά από το μεσημέρι και μετά. Αν συνέχιζε με τους ίδιους ρυθμούς που ξεκίνησε το πρωί, τότε στις 17:30 θα έπρεπε να ήταν στο 39%. Η μικρότερη συμμετοχή με τα μέχρι στιγμής στοιχεία καταγράφεται στα Ιόνια νησιά, στο Βόρειο Αιγαίο, στο Νότιο Αιγαίο, στην Πελοπόννησο.

Θυμίζουμε ότι

το 2004 στις κάλπες είχε προσέλθει το 63,22% των πολιτών,
το 2009 το ποσοστό συμμετοχής μειώθηκε σημαντικά, φθάνοντας στο 52,54%,
το 2014 η συμμετοχή αυξήθηκε, φθάνοντας στο 59,33%,
το 2019 η συμμετοχή ανήλθε στα επίπεδα του 58,69%.

Post
Ειδήσεις Τρίτη 18.08.2026

Γ. Αυτιάς σε Κομισιόν "Κόψτε τα κονδύλια στην Τουρκία όσο απειλεί την Ελλάδα

Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αυτιάς, με αφορμή τις μονομερείς ανακοινώσεις της Τουρκίας για την ανακήρυξη θαλάσσιων πάρκων, που εκτείνονται και στο Βόρειο Αιγαίο και στο Καστελόριζο, ο

Post
Ειδήσεις Τρίτη 18.08.2026

Μ. Κεφαλογιάννης: Παράνομη η ανακήρυξη "θαλάσσιων πάρκων" από την Τουρκία

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ ως πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, με αφορμή «τα προεδρικά

Post
Ειδήσεις Τετάρτη 12.08.2026

ΕΕ: Δύο εκατομμύρια ευρώ στην Κολομβία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέσμευσε δύο εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της Κολομβίας, η οποία επλήγη από ισχυρό σεισμό, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. &laqu