Image
Σάββατο 08 Ιουνίου 2024 18:58 Ειδήσεις

Ευρωεκλογές 2024: Πού ψηφίζουμε και πόσους σταυρούς βάζουμε

Οι κάλπες ανοίγουν το πρωί της Κυριακής 9 Ιουνίου για τις ευρωεκλογές 2024, με αρκετούς να αναρωτιούνται σε ποιο εκλογικό κέντρο θα ψηφίσουν και πόσους σταυρούς μπορούν να βάλουν στο ψηφοδέλτιο.

Πιο αναλυτικά, οι κάλπες στα συνολικά 18.380 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το απόγευμα. Οι πολίτες για να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν, μπορούν να ανατρέξουν στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Εσωτερικών στην ενότητα «Μάθε πού ψηφίζεις» (https://mpp.ypes.gov.gr) ή να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό: 213 136 1500 καθημερινά από 09:00 μέχρι 21:00.

Το δικαίωμα του εκλέγειν σε αυτές τις εκλογές έχουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πολίτες από 17 ετών και πάνω, δηλαδή οι γεννηθέντες μέχρι το έτος 2007. Μπορούν να ψηφίσουν επίσης και οι πολίτες των λοιπών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοικούν στην Ελλάδα, με προϋπόθεση την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου της χώρας. Ο αριθμος τους σε αυτές τις εκλογές είναι 13.023.

Οι ετεροδημότες που ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους σε κοινά εκλογικά τμήματα μαζί με τους λοιπούς εκλογείς, αριθμούν 166.679.

Επίσης, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν έως τέσσερις σταυρούς δίπλα από τους υποψηφίους της προτίμησής τους. Σε περίπτωση όμως που τεθούν περισσότεροι από τέσσερις σταυροί, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Επιστολική ψήφος
Σημειώνεται, ότι στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου 8 Ιουνίου ολοκληρώθηκε η συλλογή της επιστολικής ψήφου. Έχουν παραληφθεί περισσότερες από 178.000 ψήφοι μέσω ταχυδρομείου, ενώ 202.000 έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού αλλά και εντός της επικράτειας είναι εγγεγραμμένοι.

Όσοι δεν έστειλαν την ψήφο τους ταχυδρομικά θα μπορούν να ψηφίσουν την Κυριακή μετά τις 11 το πρωί και αυτό για να προλάβουν να φτάσουν οι συμπληρωματικοί εκλογικοί κατάλογοι με το όνομά τους που θα επικαιροποιηθούν μέσα από το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα κόμματα που κατεβαίνουν
Την προτίμηση των ψηφοφόρων διεκδικούν συνολικά 1.168 υποψήφιοι ευρωβουλευτές που είναι ενταγμένοι στα ψηφοδέλτια 31 κομμάτων.

Από την ψηφοφορία θα αναδειχθούν τα 21 μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που αναλογούν στην Ελλάδα, επί συνόλου 720 εδρών.

Τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή την εκλογική διαδικασία είναι τα εξής:

1) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

2) ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

3) ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

4) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

5) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

6) ΝΙΚΗ

7) ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

8) Μέρα 25

9) ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

10) ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ

11) ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – ΛΑ.Ο.Σ.

12) ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο

13) ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ – ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Μ-Λ ΚΚΕ)

14) ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

15) ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

16) Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ

17) ΚΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ

18) ΚΕΚΑ-ΑΚΚΕΛ ΜΑΖΙ για μια Ελεύθερη Ελλάδα

19) ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

20) ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.ΠΑ.Μ)

21) Κίνημα 21

22) ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

23) Ομογενειακό Δίκτυο Ελλήνων Ευρώπης (Ο.Δ.Ε.Ε.)

24) Νέα Αριστερά

25) ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ

26) ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

27) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

28) Ελλήνων Συνέλευσις

29) Πράσινο κίνημα

30) Δημιουργία

31) ΚΟΣΜΟΣ

newsbeast.gr
Post
Ειδήσεις Παρασκευή 19.07.2024

Σάκης Αρναούτογλου προς Κομισιόν: Άμεσα μέτρα στήριξης για τους κτηνοτρόφους λόγω των κρουσμάτων της πανώλης.

Με γραπτή Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου, ζητά άμεσα μέτρα στήριξης για τους κτηνοτρόφους λόγω των κρουσμάτων της πανώλης στη Θεσσαλία. Η πρόσφατη

Post
Ειδήσεις Παρασκευή 19.07.2024

Αποφασίστηκαν τα μέλη των επιτροπών και των υποεπιτροπών του Κοινοβουλίου

Ανακοινώθηκαν στην ολομέλεια τα μέλη που θα συμμετέχουν σε κάθε επιτροπή και υποεπιτροπή του Κοινοβουλίου κατά τη δέκατη κοινοβουλευτική περίοδο. Μετά την απόφαση που έλαβε η ολομέλεια την Τετάρτη

Post
Ειδήσεις Πέμπτη 18.07.2024

Στο «τιμόνι» της Κομισιόν για άλλη μια πενταετία η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν – Πήρε 401 ψήφους

Στη θέση της προέδρου της Κομισιόν θα παραμείνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά από μυστική ψηφοφορία μεταξύ των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διεξήχθη στο Στρασβούργο. Η πρόεδρος της Κομι