Image
Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 23:33 Εκτός Ελλάδος

Τζο Μπάιντεν: Εξοργιστικό το ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και ισραηλινούς αξιωματούχους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως η απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον Νετανιάχου και άλλους ηγέτες του Ισραήλ είναι εξοργιστική.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε επίσης στη δήλωσή του για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και την πρόταση για έκδοση ενταλμάτων: «Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: ό,τι κι αν υπονοεί αυτός ο εισαγγελέας, δεν υπάρχει καμία ισοδυναμία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «απορρίπτει ριζικά τη σημερινή ανακοίνωση του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ότι ζητά εντάλματα σύλληψης για ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους, μαζί με εντάλματα για τρομοκράτες της Χαμάς.

Απορρίπτουμε την εξίσωση του Ισραήλ με τη Χαμάς από τον Εισαγγελέα. Είναι ντροπιαστικό. Η Χαμάς είναι μια κτηνώδης τρομοκρατική οργάνωση που πραγματοποίησε τη χειρότερη σφαγή Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα και εξακολουθεί να κρατά δεκάδες αθώους ανθρώπους ομήρους, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών.

Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές από πολύ πριν από την τρέχουσα σύγκρουση ότι το ΔΠΔ δεν έχει καμία δικαιοδοσία για το θέμα αυτό. Το ΔΠΔ ιδρύθηκε από τα κράτη μέλη του ως δικαστήριο περιορισμένης δικαιοδοσίας.

Τα όρια αυτά έχουν τις ρίζες τους στις αρχές της συμπληρωματικότητας, οι οποίες δεν φαίνεται να έχουν εφαρμοστεί εδώ εν μέσω της βιασύνης του Εισαγγελέα να ζητήσει αυτά τα εντάλματα σύλληψης αντί να επιτρέψει στο ισραηλινό νομικό σύστημα μια πλήρη και έγκαιρη ευκαιρία να προχωρήσει. Σε άλλες περιπτώσεις, ο Εισαγγελέας παρέπεμψε στις εθνικές έρευνες και συνεργάστηκε με τα κράτη για να τους δώσει χρόνο να ερευνήσουν.

Ο Εισαγγελέας δεν παρείχε την ίδια ευκαιρία στο Ισραήλ, το οποίο έχει εν εξελίξει έρευνες σχετικά με ισχυρισμούς κατά του προσωπικού του».

Πηγή: newsit.gr


Post
Εκτός Ελλάδος Παρασκευή 03.04.2026

F-15E Strike Eagle: Το «πολυεργαλείο» των ΗΠΑ που καταρρίφθηκε στο Ιράν

Με πλήρωμα δύο ατόμων και δυνατότητα πληγμάτων ακριβείας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, το F-15E αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των αμερικανικών αεροπορικών επιχειρήσεων. Η κατάρριψη του αμερικανικού μαχητικού

Post
Εκτός Ελλάδος Πέμπτη 02.04.2026

Σκληρό τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν: «Συμφωνία τώρα, πριν να είναι πολύ αργά»

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δημοσίευσε βίντεο από τον βομβαρδισμό της μεγαλύτερης γέφυρας του Ιράν, την ώρα που οι αεροπορικές επιδρομές πλήττουν την Τεχεράνη και την Καράτζ. Σε μια κίνηση που κλιμακώνει κ

Post
Εκτός Ελλάδος Πέμπτη 02.04.2026

62η Διάσκεψη Μονάχου: Το ΝΑΤΟ μπροστά σε ένα «Συναινετικό Διαζύγιο» ή μια Νέα Αρχή;

Στο επίκεντρο του «Νταβός με όπλα» η πίεση των ΗΠΑ προς την Ευρώπη για αμυντική αυτονόμηση και το τέλος της εποχής της «λευκής επιταγής». Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ καταφθάνουν στο Μό