Image
Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 14:21 Εκτός Ελλάδος

CNN: Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου σε Νετανιάχου και ηγέτη Χαμάς από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά εντάλματα σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. 

Σύμφωνα με το CNN οι δύο ηγέτες βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα, δήλωσε ο επικεφαλής εισαγγελέας του δικαστηρίου Καρίμ Χαν στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN σε αποκλειστική συνέντευξη τη Δευτέρα.

Εντάλματα και για τον ισραηλινό Υπ. Άμυνας

Ο Χαν δήλωσε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά επίσης εντάλματα για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς - τον Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ Μάσρι, τον ηγέτη των Ταξιαρχιών Αλ Κάσεμ και γνωστότερο ως Μοχάμεντ Ντέιφ, και τον Ισμαήλ Χανίγια, τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς.

Τα εντάλματα κατά των ισραηλινών πολιτικών σηματοδοτούν την πρώτη φορά που το Διεθνές δικαστήριο στοχοποιεί τον κορυφαίο ηγέτη ενός στενού συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών. Η απόφαση αυτή φέρνει τον Νετανιάχου στην παρέα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, για τον οποίο το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

Μια ομάδα δικαστών θα εξετάσει τώρα την αίτηση του Χαν για τα εντάλματα σύλληψης.

Οι κατηγορίες κατά των Σινουάρ, Χανίγια και αλ Μάσρι περιλαμβάνουν «εξόντωση, δολοφονία, σύλληψη ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά τη διάρκεια της κράτησης». Οι κατηγορίες κατά των Νετανιάχου και Γκαλάντ περιλαμβάνουν «την πρόκληση εξόντωσης, την πρόκληση πείνας ως μέθοδο πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, τη σκόπιμη στόχευση αμάχων σε συγκρούσεις», δήλωσε ο Χαν.

Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μέλη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ωστόσο αυτό ισχυρίζεται ότι έχει δικαιοδοσία στη Γάζα, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, αφού οι Παλαιστίνιοι ηγέτες συμφώνησαν επίσημα να δεσμευτούν από τις ιδρυτικές αρχές του δικαστηρίου το 2015.

madata.gr

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 05.04.2026

Νέο τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν: «Τρίτη βράδυ τέλος οι γέφυρες και το ρεύμα»

Παράταση 24 ωρών από τον Αμερικανό Πρόεδρο – Σκληρή προειδοποίηση για ολοκληρωτική καταστροφή των υποδομών αν η Τεχεράνη δεν υποχωρήσει. Σε μια κίνηση που κρατά την παγκόσμια κοινότητα σε αναμμ

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 05.04.2026

Θρίλερ στο νότιο Ιράν: Η «τεράστια» επιχείρηση διάσωσης του Αμερικανού πιλότου πίσω από τις εχθρικές γραμμές

Συνθήκες μάχης, ανταλλαγή πυρών και καταδίωξη στα επικίνδυνα βουνά – Όλο το παρασκήνιο της αποστολής CSAR για τον εντοπισμό του πληρώματος του F-15E. Συγκλονιστικές λεπτομέρειες έρχονται στο φω

Post
Εκτός Ελλάδος Σάββατο 04.04.2026

Πολεμικό ανακοινωθέν Νετανιάχου: «Χτυπάμε τη μηχανή παραγωγής χρήματος του Ιράν» – Σε 48 ώρες λήγει το τελεσίγραφο Τραμπ

Το Ισραήλ περιμένει το «πράσινο φως» των ΗΠΑ για επίθεση στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί ότι «θα ξεσπάσει κόλαση». Σε πλήρη εξέ