Image
Κυριακή 14 Απριλίου 2024 23:56 Παράδοση

Σταύρος Αρναουτάκης: «Ο Βενιζέλος πετύχαινε πάντοτε να συνδυάζει τον ρεαλισμό με το όραμα, στην κατάλληλη αναλογία»

«Ο Βενιζέλος πετύχαινε πάντοτε να συνδυάζει στην κατάλληλη αναλογία τον ρεα-λισμό με το όραμα», τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτά-κης μιλώντας στην επετειακή εκδήλωση για τα 88 χρόνια από το θάνατο του Ε-θνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου που έγινε στην Αθήνα.
Ως κεντρικός ομιλητής, ο Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε σε ορόσημα της ζω-ής και της δράσης του κορυφαίου Έλληνα πολιτικού, υπενθυμίζοντας πτυχές του πολύπλευρου έργου του ενώ υπογράμμισε πως συστατικό στοιχείο ολόκληρης της πολιτικής του διαδρομής ήταν πως «αδιαφορούσε για το πολιτικό κόστος και απε-χθανόταν τη δημαγωγία».
«Είχε πάντοτε τις κεραίες του ανοιχτές, ώστε να αξιοποιεί τους συσχετισμούς στη διεθνή σκηνή προς όφελος της χώρας του. Χάρη στην προσωπική του ακτινοβολία είχε αναδειχθεί σε ισότιμο συνομιλητή των ηγετών των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής του», σημείωσε, αναφερόμενος στην διεθνή ακτινοβολία και το ρόλο του στην κοινωνία των Εθνών.

«Αλλά και στον εσωτερικό τομέα, με τη συνταγματική αναθεώρηση του 1911, με το κράτος δικαίου που θεμελίωσε, με τις μεταρρυθμίσεις του στη γεωργία, στην παι-δεία, την πολεοδομία, στην υγεία, δημιούργησε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.
«Η σημερινή Ελλάδα δεν θα ήταν η ίδια, χωρίς τα ισχυρά θεμέλια που τέθηκαν από τον Βενιζέλο, χωρίς τις στρατηγικές επιλογές του στην εξωτερική πολιτική, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, τον θεσμικό εκσυγχρονισμό. Η ιστορία δείχνει ότι ο ρόλος του ηγέτη είναι καταλυτικός», υπογράμμισε.

Η εκδήλωση μνήμης για την επέτειο θανάτου του Ελευθερίου Βενιζέλου έγινε στον ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Πάρκο Ελευθερίας της Λεωφόρου Βασ. Σοφίας στην Αθήνα και την διοργάνωσαν το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων και η Παγκρήτιος Ένωσις Αττικής.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης συνεχάρη τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Νικόλαο Παπαδάκη-Παπαδή, ο οποίος κατάφερε «να συγγράψει την πιο πλήρη βιογραφία του Βενιζέλου, ένα έργο πραγματικά μνημειώδες», καθώς και την Πανελλήνια Ο-μοσπονδία των Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων και την Παγκρήτιο Ένωση Αττι-κής που με το έργο τους «κρατούν ψηλά τη σημαία της Κρήτης».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε: «Σήμερα ο Βενιζέλος αναγνωρίζεται εντός και εκτός συνόρων ως ο σημαντικότερος Έλληνας πολιτικός, για τον οποίο, πρωτίστως, εμείς οι Κρητικοί είμαστε υπερήφανοι. Η ανεπανάληπτη προσωπικότητά του, το έργο και οι παρακαταθήκες του συνιστούν ένα ακατάλυτο ηγετικό πρότυπο, διαχρονική πηγή έμπνευσης για όλους μας».
Το πρόγραμμα περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων ενός λε-πτού σιγή, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και κρητικούς χορούς.


Post
Παράδοση Τετάρτη 28.10.2026

Σε εξέλιξη η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη: Πρώτη εμφάνιση για τη νέα αντιαεροπορική «Ασπίδα του Αχιλλέα»

Ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα στη Θεσσαλονίκη η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940. Το ενδιαφέρον της φετινής διοργάνωσης είναι στραμμένο στην πρώτη

Post
Παράδοση Τρίτη 27.10.2026

«Με την Πύρνα στην Πόλη»: Ρεσιτάλ πιάνου «Τάνια Γιαννούλη Solo», 29/11 στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή

O Δήμος Κηφισιάς και η αστική πολιτιστική εταιρεία ΠΥΡΝΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Με την Πύρνα στην Πόλη», φιλοξενούν την Κυριακή 29/11, στις 19.00, στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορί

Post
Παράδοση Τρίτη 27.10.2026

Με λαμπρότητα ο πρώτος επίσημος εορτασμός του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη ως Πολιούχου της Κηφισιάς

Σε μια ιστορική στιγμή για τον Δήμο Κηφισιάς πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα και συγκίνηση ο πρώτος επίσημος εορτασμός του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου ως Πολιούχου της Κηφισιάς, με πλήθος πιστών να