Image
Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 21:15 Βλέπω/Ακούω Νομός: Ηρακλείου

«Μικρές ιστορίες της πόλης» την Τετάρτη 3 Απριλίου με ομιλητή τον Καθηγητή Κοινωνιολογίας του Π.Κ Γιάννη Ζαϊμάκη

Η επιτυχημένη σειρά ομιλιών με τον τίτλο «Μικρές ιστορίες της πόλης» που διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, συνεχίζεται με την τέταρτη ομιλία την Τετάρτη 3 Απριλίου, με ομιλητή τον Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και συγγραφέα Γιάννη Ζαϊμάκη.
Ο Γιάννης Ζαϊμάκης θα αναπτύξει το πρωτότυπο και ενδιαφέρον θέμα: «Μουσικοί, αρτίστες και έμφυλες “αταξίες” στο καφέ αμάν στα χρόνια της Αυτονομίας της Κρήτης».
Λίγα λόγια για το θέμα:
Στα χρόνια της Αυτονομίας της Κρήτης μπουλούκια με αοιδούς, μουσικούς και αρτίστες από λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου επισκέπτονταν τις πόλεις της Κρήτης και μαζί με ντόπιους Μουσουλμάνους και Χριστιανούς μουσικούς διασκέδαζαν το ετερόκλητο κοινό ενός νέου θεσμού οργανωμένης ψυχαγωγίας, του καφωδείου.
Χρονογραφήματα στον τύπο, λογοτεχνικά κείμενα και προφορικές μαρτυρίες για τα ‘ανατολίτικα’ καφέ αμάν και τα δυτικότροπα καφέ σαντάν αποκαλύπτουν τους φόβους της αστικής κοινωνίας για τα περιπαθή ανατολίτικα άσματα, τις ανάλαφρες παραστάσεις στο σκηνικό διάκοσμο των καφέ σαντάν και τις νεωτερικές πρακτικές σεξουαλικής ψυχαγωγίας στα ‘σεπαρέ’ που παραβίαζαν τους κώδικες αστικής ευπρέπειας, απειλούσαν τις εθνικές παραδόσεις και είχαν βλαβερές συνέπειες στην «ζωηράν νεολαία». Ο μικρόκοσμος του καφέ αμάν συνιστά ένα προνομιακό χώρο θέασης της πολιτισμικής καθημερινότητας της Καστρινής κοινωνίας που ανοίγει ρωγμές δοκιμάζει, επιβεβαιώνει ή και υπονομεύει το κυρίαρχο σύστημα ηθικής και αναδεικνύει μια μικρο-ιστορία της έμφυλης καταπίεσης και των απαγορευμένων πόθων που σφίγγονται στο στενό πλαίσιο των ηθών της εποχής.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Απριλίου στις 7:00 μ.μ. στην αίθουσα «Θεοτοκόπουλος» της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Στις «Μικρές ιστορίες της πόλης», αναδεικνύονται και αποκαλύπτονται γεγονότα, ιστορικές περίοδοι, προσωπικότητες που σημάδεψαν τη ζωή της πόλης με τον πλούσιο πολυπολιτισμικό χαρακτήρα και άγνωστες ή ξεχασμένες στιγμές της, που αφηγούνται γνώστες της μικροϊστορίας της.
Οι ομιλίες απευθύνονται σε όλους τους δημότες της πόλης μας και η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

 

Post
Βλέπω/Ακούω Πέμπτη 26.02.2026

Ρομπότ με εγκέφαλο κβαντικού υπολογιστή σχεδιάζει διαδρομές και αποφεύγει εμπόδια σε πραγματικό χρόνο

Η Toshiba και η MIRISE Technologies ανακοίνωσαν μια σημαντική καινοτομία στον χώρο της αυτόνομης κινητικότητας, ενσωματώνοντας τον υπολογιστή βελτιστοποίησης Simulated Bifurcation Machine (SBM) απευθε

Post
Βλέπω/Ακούω Πέμπτη 26.02.2026

Πρόγνωση του καιρού για σήμερα 26/2/26

Στο Ιόνιο και τα βορειοδυτικά ηπειρωτικά γενικά αίθριος καιρός. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτ

Post
Βλέπω/Ακούω Τετάρτη 25.02.2026

Νέο εργαλείο railway.gov.gr: Ζωντανή εικόνα τρένων σε πραγματικό χρόνο

Το railway.gov.gr αξιοποιεί δορυφορικές τεχνολογίες υψηλής ακρίβειας, όπως το Ελληνικό Σύστημα Εντοπισμού HEPOS και το ευρωπαϊκό σύστημα Galileo, για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των αμαξοστοιχ