Image
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 18:39 Παράδοση

Το ελληνικό προξενείο στη Λυών τίμησε την επέτειο της 25ης Μαρτίου με τη συμμετοχή της Βουλής των Ελλήνων

Στην πόλη της Λυών, στη νοτιανατολική Γαλλία, εορτάστηκε και τιμήθηκε η εθνική μας επέτειος της 25ης Μαρτίου. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024 το ελληνικό προξενείο της Λυών, χάρη στην ενεργητική και αεικίνητη Ελληνίδα Πρόξενο Αλεξάνδρα Γιαννοπούλου-Frank, είχε οργανώσει εορταστική εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στην Αίθουσα Συμβουλίου του Δημαρχείου του 6ου διαμερίσματος της Λυών.
Ως κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης είχε προσκληθεί ο Δρ Θοδωρής Κουτσογιάννης, Έφορος της Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα (στα γαλλικά): «Προς χάριν των Ελλήνων» - Η γαλλική φιλελληνική τέχνη για την Ελληνική Επανάσταση. Με την παρουσίαση διαφανειών, ο κ. Κουτσογιάννης ανέλυσε το φαινόμενο του γαλλικού Φιλελληνισμού και της θεμελιώδους σημασίας του για την θετική έκβαση του Αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία, μέσα από τη δύναμη των έργων τέχνης και γενικότερα του οπτικού πολιτισμού, που βοήθησε κομβικά στη διάδοση των σκηνών και των μορφών του Ελληνικού Αγώνα πανευρωπαϊκά και διεθνώς. Παρουσιάστηκαν τα σημαντικά φιλελληνικά έργα της γαλλικής τέχνης, ενώ αναδείχθηκαν και όσα από αυτά εκτίθενται στην τρέχουσα επετειακή έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία - Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κ. Αλεξάνδρα Μαντζίλα από την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Παρίσι (Πληρεξούσιος Υπουργός Β΄), ο πάτερ Γεώργιος Βασιλάκης της Γκρενόμπλ και ο πάτερ Γεώργιος Τσιούλος της Λυών. Αναμενόμενα, αθρόα υπήρξε η προσέλευση των μελών της ελληνικής κοινότητας της Λυών, πρωτοστατούντων των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών συλλόγων της «Δευκαλίωνας» και «Η Μιλιά», ενώ ταξίδεψαν επί τούτου από την Γκρενόμπλ και μέλη του συλλόγου «Ορφέας».
Σημαντική ήταν η συμμετοχή – και οι ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις – 13 γενικών και επιτίμων προξένων στη Λυών, διαφόρων χωρών (Ιταλία, Ελβετία, Ιρλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Αρμενία, Δανία, Λουξεμβούργο, Εσθονία, Ισημερινός, Νικαράγουα, Περού, Γκαμπόν), καθώς επίσης της διευθύντριας του Διεθνούς Κέντρου για την Έρευνα του Καρκίνου, που εδρεύει στη Λυών.
Η εκδήλωση έκλεισε συγκινητικά, με ελληνική μουσική από το συγκρότημα «Καϊμακλής», με τους Fabien Dubuy (κιθάρα), Ισίδωρο Γεωργιάδη (μπουζούκι και τραγούδι) και Θεοδώρα Βουρβούρη (τραγούδι και κρουστά).
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο Δημαρχείο της Λυών είχε αναρτηθεί, τιμητικά, η ελληνική σημαία, τόσο στην κλίμακα της επίσημης εισόδου όσο και στην αίθουσα υποδοχής.


Post
Παράδοση Τρίτη 16.04.2024

Σημαντική η συμβολή της Αναπτυξιακής Ηρακλείου στην διατήρηση, ανάδειξη και προβολή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης (vid)

Η Αναπτυξιακή Ηρακλείου με έργα, δράσεις, εκδηλώσεις και προγράμματα συμβάλλει στην διατήρηση, ανάδειξη και προβολή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης, τόνισε ιδιαίτερα σε ομιλία της στην δ

Post
Παράδοση Δευτέρα 15.04.2024

Γιώργος Αγριμανάκης: Η Μεγάλη κληρονομιά του άυλου αλλά και υλικού πολιτισμού μας αποτελούν την διαφορετικότητα μας σε όλο τον κόσμο (vid)

Ο αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Ηρακλείου κ. Γιώργος Αγριμανάκης τονίζει σε δήλωση του στο Press Office Online (poo.gr) πόσο σημαντικές είναι τέτοιες πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την μεγάλη κληρ

Post
Παράδοση Κυριακή 14.04.2024

Σταύρος Αρναουτάκης: «Ο Βενιζέλος πετύχαινε πάντοτε να συνδυάζει τον ρεαλισμό με το όραμα, στην κατάλληλη αναλογία»

«Ο Βενιζέλος πετύχαινε πάντοτε να συνδυάζει στην κατάλληλη αναλογία τον ρεα-λισμό με το όραμα», τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτά-κης μιλώντας στην επετειακή εκδήλωση