Image
Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 23:54 Ειδήσεις

Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος ποινικός κώδικας – Καταψήφισε όλη η αντιπολίτευση

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο ποινικό κώδικα.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον ποινικό κώδικα, με τίτλο «επιτάχυνση και ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης -εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας», τάχθηκε μόνο η ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.

Τόσο ο Υπουργός όσο και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης και Γιάννης Μπούγας, υπεραμύνθηκαν των νέων αλλαγών, κάνοντας, μεταξύ άλλων, λόγο για ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, περιορίζει το αίσθημα ατιμωρησίας, ενώ επιτυγχάνει την πραγματική έκτιση της ποινής, καταπολεμά την εγκληματικότητα και ενισχύει την απονομή της δικαιοσύνης με ένα δικαιότερο, ποιοτικότερο και αποτελεσματικότερο σύστημα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν στην ενίσχυση – όπως λένε – του κράτους δικαίου και στη διαφάνεια της δημόσιας ζωής, τονίζοντας ότι «για πρώτη φορά θεσμοθετείται στην ελληνική έννομη τάξη, η ποινική ευθύνη και η τιμωρία, με εξοντωτικές ποινές για εταιρίες που δωροδοκούν αλλά κυρίως σε πολιτικούς που δωροδοκούνται οι οποίες από 100.000 ευρώ φθάνουν πλέον στα 4 εκ ευρώ».

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης καταλόγισαν στην κυβέρνηση «ακραίο ποινικό λαϊκισμό» και την κατηγόρησαν για απαξίωση της επιστημονικής γνώσης, δαιμονοποίηση της αντίθετης άποψης, καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων ενώ απέρριψαν το επιχείρημα της ως εντελώς αβάσιμο, ότι η αυστηροποίηση των ποινών καταπολεμά την εγκληματικότητα.

Πηγή: newsit.gr
 


Post
Ειδήσεις Πέμπτη 07.05.2026

Γ. Αυτιάς για σύνορα: Αύξηση κονδυλίων, άμεσες επιστροφές, ολοκλήρωση έργων στον Έβρο

Δέκα προτάσεις κατέθεσε στην Οικονομική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αυτιάς, ως εισηγητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σχετικά με την οικονομική

Post
Ειδήσεις Σάββατο 02.05.2026

Ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης για φθηνό ρεύμα ζήτησε από την Κομισιόν ο Γ. Αυτιάς

Την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης στην Ευρώπη, ζήτησε από την Κομισιόν ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αυτιάς, ώστε να μειωθεί άμεσα η τιμή του ρεύματος και στην Ελλάδα. Ο Έλληνας

Post
Ειδήσεις Πέμπτη 30.04.2026

«Πλήρη οικονομική στήριξη στους Έλληνες κτηνοτρόφους για την ανασύσταση του ζωικού τους κεφαλαίου», ζητά ο Μανώλης Κεφαλογιάννης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινουβουλίου

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητά την πλήρη οικονομική στήριξη των Ελλήνων κτηνοτρόφων για την ανασύσταση του ζωικού τους κεφαλαίου. Αναλυτικ