Image
Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 23:54 Ειδήσεις

Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος ποινικός κώδικας – Καταψήφισε όλη η αντιπολίτευση

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο ποινικό κώδικα.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον ποινικό κώδικα, με τίτλο «επιτάχυνση και ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης -εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας», τάχθηκε μόνο η ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.

Τόσο ο Υπουργός όσο και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης και Γιάννης Μπούγας, υπεραμύνθηκαν των νέων αλλαγών, κάνοντας, μεταξύ άλλων, λόγο για ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, περιορίζει το αίσθημα ατιμωρησίας, ενώ επιτυγχάνει την πραγματική έκτιση της ποινής, καταπολεμά την εγκληματικότητα και ενισχύει την απονομή της δικαιοσύνης με ένα δικαιότερο, ποιοτικότερο και αποτελεσματικότερο σύστημα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν στην ενίσχυση – όπως λένε – του κράτους δικαίου και στη διαφάνεια της δημόσιας ζωής, τονίζοντας ότι «για πρώτη φορά θεσμοθετείται στην ελληνική έννομη τάξη, η ποινική ευθύνη και η τιμωρία, με εξοντωτικές ποινές για εταιρίες που δωροδοκούν αλλά κυρίως σε πολιτικούς που δωροδοκούνται οι οποίες από 100.000 ευρώ φθάνουν πλέον στα 4 εκ ευρώ».

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης καταλόγισαν στην κυβέρνηση «ακραίο ποινικό λαϊκισμό» και την κατηγόρησαν για απαξίωση της επιστημονικής γνώσης, δαιμονοποίηση της αντίθετης άποψης, καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων ενώ απέρριψαν το επιχείρημα της ως εντελώς αβάσιμο, ότι η αυστηροποίηση των ποινών καταπολεμά την εγκληματικότητα.

Πηγή: newsit.gr
 


Post
Ειδήσεις Τετάρτη 22.04.2026

Ρεκόρ μεταναστών στην ΕΕ το 2025: Έφτασαν τα 64,2 εκατομμύρια

Ο αριθμός των μεταναστών που διαμένουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε σε επίπεδο-ρεκόρ τα 64,2 εκατομμύρια το 2025, αυξημένος κατά περίπου 2,1 εκατομμύρια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με ν

Post
Ειδήσεις Παρασκευή 17.04.2026

Εθελοντική αιμοδοσία στο αίθριο της Λότζια αύριο Σάββατο 18-04-2026

Το Σάββατο 18 Απριλίου 2026 θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στο αίθριο της Λότζια από τις 09:30 έως τις 14:00. Η εθελοντική αιμοδοσία πραγμα

Post
Ειδήσεις Τρίτη 14.04.2026

Σάκης Αρναούτογλου στο Ευρωκοινοβούλιο: «Η ανθεκτικότητα στο νερό δεν χτίζεται με συνθήματα, αλλά με δημόσιες επενδύσεις, δίκτυα και λογοδοσία»

Στην εκδήλωση “Turning the tide: A multi-stakeholder dialogue towards a water resilient Europe”, που διοργάνωσε η «Ομάδα Ευρωβουλευτών για την Κλιματική Αλλαγή, τη Βιοποικιλότητα και