Image
Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 21:51 Πολιτική

Πλήγμα στην απονομή της δικαιοσύνης το νομοσχέδιο για τους ποινικούς κώδικες

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ “ΚΟΣΜΟΣ”

Το νομοσχέδιο για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αποτελεί οπισθοδρόμηση για την απονομή της ποινικής δικαιοσύνης στη χώρα και πλήγμα για το κράτος δικαίου. Η αυστηροποίηση της ποινικής και σωφρονιστικής μεταχείρισης συνδυάζεται με την κατάργηση ή τον περιορισμό δικονομικών εγγυήσεων, με αποτέλεσμα σημαντικές αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θεμελιώδεις αρχές του φιλελεύθερου ποινικού δικαίου.

Η δήθεν ικανοποίηση του λαϊκού αισθήματος, στο πλαίσιο ενός «ποινικού λαϊκισμού», πολύ σύντομα θα αποκαλυφθεί ότι πλήττει τα δικαιώματα των κατηγορούμενων και τις προϋποθέσεις διεξαγωγής δίκαιης δίκης. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη στοχοποίηση των ανηλίκων και μετεφήβων με αυστηροποίηση των χρονικών ορίων κράτησης και των όρων χορήγησης ελαφρυντικών.

Πρόκειται για την επιστροφή σε ένα απαρχαιωμένο μοντέλο τιμωρητισμού, που δεν έχει καμία θετική επίπτωση για την πρόληψη της εγκληματικότητας, ενώ παράλληλα θα επιβαρύνει τις συνθήκες κράτησης στις ήδη άθλιες ελληνικές φυλακές.

Post
Πολιτική Πέμπτη 01.10.2026

Χάρης Μαμουλάκης: Ερωτήματα για την ασφάλεια και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του νέου δανειοθαλάμου στον Μοχό

Την ανάγκη επανεξέτασης της χωροθέτησης του νέου δανειοθαλάμου στον Μοχό, λόγω πιθανών επιπτώσεων στην ασφάλεια, το περιβάλλον και την τοπική ανάπτυξη, αναδεικνύει ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ηρακλείου Χά

Post
Πολιτική Πέμπτη 01.10.2026

Παρέμβαση της Ελένης Βατσινά για τον επικίνδυνο δρόμο Καπετανιανά – Άγιος Ιωάννης

Την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων ασφάλειας και προσβασιμότητας στον δρόμο Καπετανιανά – Άγιος Ιωάννης του Δήμου Γόρτυνας ζητ

Post
Πολιτική Τετάρτη 30.09.2026

Γούρνες: Ερωτήματα για την αδειοδότηση μονάδας ΑΕΚΚ και την αποκατάσταση του ανενεργού λατομείου από τον Χάρη Μαμουλάκη

Η αδειοδότηση της μονάδας επεξεργασίας ΑΕΚΚ στο ανενεργό λατομείο Γουρνών στη θέση «Δύο Γκρεμοί Ανώπολης» του Δήμου Χερσονήσου βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας Κοινοβουλευτικής παρέμβασης