Image
Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 21:27 Εκτός Ελλάδος

Μόλις ένας στους δέκα Ευρωπαίους πιστεύει ότι η Ουκρανία μπορεί να νικήσει τη Ρωσία – Τι λένε οι Έλληνες, ο αρνητικός ρόλος της ΕΕ

Το 10% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η Ουκρανία θα βγει νικήτρια στη στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, έναντι 20% που πιστεύει ότι θα νικήσει η Ρωσία, 37% που πιστεύει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει με κάποια μορφή «συμβιβασμού» μεταξύ των δύο χωρών και 33% που δεν έχει διαμορφωμένη άποψη.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο σε δώδεκα χώρες της ΕΕ για λογαριασμό της δεξαμενής σκέψης Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις Διεθνείς Σχέσεις (European Council on International Relations -ECFR).

Οι πιο αισιόδοξες χώρες, ως προς τις πιθανότητες νίκης της Ουκρανίας, είναι η Πολωνία, η Σουηδία και η Πορτογαλία, όπου το 17% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι πιθανότητες ουκρανικής νίκης είναι σημαντικές, ενώ οι πλέον απαισιόδοξες είναι η Ελλάδα και η Ουγγαρία όπου μόνο το 2% των ερωτηθέντων προβλέπει νίκη της Ουκρανίας. Στην Ελλάδα το 30% εκτιμά ότι νικήτρια από τη σύγκρουση θα βγει η Ρωσία, το 50% βλέπει Ουκρανία και Ρωσία να καταλήγουν σε διευθέτηση 50%, ενώ το… 0% βλέπει νίκη της Ουκρανίας.

Ωστόσο παρά την απαισιοδοξία τους για την έκβαση της πολεμικής κρίσης, το 31% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία να ανακτήσει τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της, ενώ το 41% είναι υπέρ του να πιέσει η Ευρώπη την Ουκρανία να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία. Στην Ελλάδα το 59% πιστεύει ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να πιέσει την Ουκρανία ώστε να διαπραγματευτεί ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία και μόλις το 16% θέλει η Ευρώπη να υποστηρίξει την Ουκρανία στο να πάρει πίσω τα εδάφη της.

Επίσης το 41% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ΕΕ θα πρέπει είτε να «αυξήσει» είτε να «διατηρήσει» την υποστήριξή της προς την Ουκρανία στα σημερινά επίπεδα σε περίπτωση που τερματιστεί η αμερικανική υποστήριξη υπό μια πιθανή προεδρία Τραμπ.

Να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στη μείωση της υποστήριξης προς την Ουκρανία και να ενθαρρύνει μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία απαντά το 42% στην Ελλάδα, να διατηρήσει αμετάβλητη τη δική της στήριξη προς την Ουκρανία το 20%, ενώ μόλις το 7% ζητεί να αυξήσει τη στήριξή της η Ευρώπη και να αντικαταστήσει την προηγούμενη αμερικανική βοήθεια στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ώστε η Ουκρανία να συνεχίσει να πολεμά.

Στο ερώτημα αν η ΕΕ έπαιξε θετικό ή αρνητικό ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία, το 29% πιστεύουν ότι έπαιξε θετικό και το 37% αρνητικό ρόλο, ενώ στην Ελλάδα μόλις το 13% μιλά για θετικό ρόλο έναντι 48% που κάνει λόγο για αρνητικό.

Τέλος η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (56%) δηλώνει πως θα ήταν «απογοητευμένοι» από μια εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και το 43% εκτιμά ότι αυτή θα καθιστούσε λιγότερο πιθανή τη νίκη της Ουκρανίας.

Η έρευνα συγκέντρωσε απαντήσεις από περίπου 17.000 άτομα συνολικά, στην Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και τη Σουηδία.

Πηγή: topontiki.gr


Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 23.11.2025

Η ευρωπαϊκή απάντηση στο σχέδιο Τραμπ: Τι προβλέπει η αντιπρόταση για την Ουκρανία

Νέο κεφάλαιο στις διαβουλεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ανοίγει η Ευρώπη, καθώς –σύμφωνα με αποκάλυψη του Reuters– έχει διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που λειτουρ

Post
Εκτός Ελλάδος Σάββατο 22.11.2025

Οι Ευρωπαίοι αντεπιτίθενται στο σχέδιο Τραμπ: Ξεκινούν αύριο οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη

Υψηλότατου επιπέδου διαπραγματεύσεις ξεκινούν την Κυριακή στην Ελβετία, καθώς Ευρωπαίοι και Βρετανοί αξιωματούχοι θα καθίσουν για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι με αντιπροσώπους των ΗΠΑ και της Ουκρανίας

Post
Εκτός Ελλάδος Παρασκευή 21.11.2025

Πούτιν: Έλαβε το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ – Μπορεί να αποτελέσει βάση για συμφωνία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα έχει παραλάβει το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο 28 σημείων, το οποίο παρουσίασε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.