Image
Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024 09:58 Οικονομία

Μείωση έως 10% του ΕΝΦΙΑ στις ασφαλισμένες κατοικίες – Ένας στους δύο ιδιοκτήτες χάνει την έκπτωση

Ένα μήνυμα από την ΑΑΔΕ βρίσκουν στο email τους τις ημέρες αυτές εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι με ασφαλισμένες κατοικίες. Με το ειδοποιητήριο της ΑΑΔΕ ενημερώνονται σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν έως τις 22 Φεβρουαρίου 2024, προκειμένου να εξασφαλίσουν έκπτωση έως 10% στα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, τα οποία θα κληθούν να εξοφλήσουν σε 11 μηνιαίες δόσεις.

Όμως την ίδια ώρα η ΠΟΜΙΔΑ εκτιμά ότι σχεδόν ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων με βάση τις ισχύουσες διατάξεις χάνει την έκπτωση είτε γιατί δεν έχει ασφαλίσει τα ακίνητά του και για πλημμύρα, παρά μόνο για σεισμό και φωτιά, είτε γιατί η αξία της ασφαλισμένης κατοικίας είναι στα συμβόλαια μικρότερη των απαιτούμενων 900 ευρώ ανά τετραγωνικό.

 
Η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει, ειδικά για φέτος και προκειμένου οι ιδιοκτήτες να μη χάσουν την έκπτωση, να εκδοθεί απόφαση με την οποία να ισχύσουν ως προς το θέμα αυτό οι εξής μεταβατικές ρυθμίσεις:

Για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 η έκπτωση να χορηγηθεί σε όλους όσοι έχουν ασφάλιση κατοικίας με κάλυψη πυρκαγιάς και σεισμού, ανεξαρτήτως ασφαλισμένου ποσού, ακόμα κι αν δεν περιλαμβάνεται η κάλυψη της πλημμύρας και

Για το πρώτο τρίμηνο του 2024 να δοθεί προθεσμία έως την 31.3.2024 για να ευθυγραμμιστούν τα ασφαλιστικά συμβόλαιά τους με όλες τις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης.
Μέχρι τώρα από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο μέτρο Αν η στάση αυτή διατηρηθεί, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα χάσουν την έκπτωση. Η αλήθεια είναι ότι το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου είναι μικρό, μόλις 24 εκατ. ευρώ με την ΠΟΜΙΔΑ να υποστηρίζει πως η απώλεια αυτής της έκπτωσης «δημιουργεί έντονο συναίσθημα αδικίας και δυσπιστίας των πολιτών προς το όλο μέτρο», αποδυναμώνοντας επί της ουσίας ένα κίνητρο προς τη σωστή κατεύθυνση.

   
Το ειδοποιητήριο
Στην επιστολή που στέλνει η ΑΑΔΕ αναφέρονται τα εξής: «Για να σας χορηγηθεί μείωση ΕΝΦΙΑ έτους 2024, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, χρειάζεται να υποβάλετε αίτηση ψηφιακά, έως τις 22/02/2024, μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή:

Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών, αφού συνδεθείτε με τους προσωπικούς σας κωδικούς TAXISnet.

Σε περίπτωση που στην ασφαλισμένη κατοικία έχει δικαίωμα (και) άλλο φυσικό πρόσωπο, χρειάζεται να καταχωρίσετε στην εφαρμογή τον ΑΦΜ του, προκειμένου να ενημερωθεί από την ΑΑΔΕ και να υποβάλει και ο ίδιος αίτηση, με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet».

madata.gr

Post
Οικονομία Παρασκευή 16.01.2026

10.000 νέες θέσεις εργασίας για άνεργες γυναίκες - Πλήρης και μερική απασχόληση με έμφαση στη μητρότητα

Ξεκινούν σήμερα, Παρασκευή 16 Ιανουαρίου και ώρα 10:00, οι αιτήσεις για το νέο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 άνεργων γυναικών, με έμφαση σε μητέρες ανήλικων τέκνων

Post
Οικονομία Παρασκευή 16.01.2026

Επίδομα μετεγκατάστασης 10.000 ευρώ σε έξι νέες Περιφερειακές Ενότητες

Για τη διεύρυνση του Προγράμματος Μετεγκατάστασης μίλησε στην ΕΡΤ η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου και ανέφερε ότι το εν λόγω πρόγραμμα, διευρύνεται σε έξι νέες Περιφερε

Post
Οικονομία Πέμπτη 15.01.2026

Πληρωμές ΟΠΕΚΑ: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΚΕΑ), Επίδομα Παιδιού, Στέγασης (Ενοικίου), Προνοιακά, λοιπά επιδόματα και παροχές Ιανουαρίου 2026

Πότε εμφανίζονται τα χρήματα στα ΑΤΜ ΟΠΕΚΑ: Την τελευταία εργάσιμη του Ιανουαρίου 2026 θα καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΑ τα παρακάτω επιδόματα και παροχές: Επίδομα Παιδιού, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισό