Image
Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 11:22 Πολιτική

Πολύτιμη η συμβολή της περιφερειακής αρχής Κρήτης στην αντιλαϊκή πολιτική

Στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών, πίσω από τη βιτρίνα και τις μεγαλοστομίες, φαίνεται ότι επιβεβαιώθηκε η άρνηση της κυβέρνησης ακόμη και για τις ελάχιστες αντιρρήσεις τοπικών φορέων σε τεχνικά ζητήματα (συγκεκριμένα για τις υπογειοποιήσεις του αστικού τμήματος του ΒΟΑΚ που διέρχεται μέσα από τον ιστό της πόλης του Ηρακλείου, όπως και για τη σήραγγα στην περιοχή από τις Ξηροκαμάρες έως τη θέση «Άγνος»), για τα έργα του ιδιωτικού αεροδρόμιου στο Καστέλλι και του ιδιωτικού ΒΟΑΚ.

Έργα, που ο τρόπος και ο σκοπός για τον οποίο κατασκευάζονται δεν έχει καθόλου σχέση με τις λαϊκές ανάγκες για ασφαλείς και φτηνές μεταφορές, αλλά με τις ανάγκες του κεφαλαίου σε ενέργεια, τουρισμό, μεταφορές, πολυκαταστήματα, άλλες υπηρεσίες στα πλαίσια της «πράσινης ανάπτυξης» και της «ψηφιακής μετάβασης». Θα εξασφαλίσουν νέα κέρδη στους κάθε είδους «επενδυτές» - παραχωρησιούχους, με τον λαό να «πληρώνει τη νύφη» και επιπλέον να φορτώνεται με ταλαιπωρία και νέα οικονομικά βάρη με τα διόδια, πέρα από τη φορολογία που ήδη πληρώνει.
Και μολονότι …άνθρακες ο θησαυρός από την επίσκεψη του Υπουργού, οι δηλώσεις του περιφερειάρχη που κυκλοφόρησαν ήταν πάνω - κάτω θριαμβικές για τα «έργα» του υπουργείου Υποδομών. Ούτε κουβέντα για τη γύμνια συνολικά των υποδομών που προορίζονται για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών στην Κρήτη. Με απλά λόγια, η περιφερειακή αρχή με ανακοινώσεις-λιβανιστήρι, έδωσε για άλλη μία φορά άλλοθι στην κυβέρνηση για την αντιλαϊκή πολιτική της.

Σ’ αυτή τη στάση, βέβαια, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει συνέπεια και σταθερότητα από την πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου στη στήριξη της «ανάπτυξης» που προωθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις. «Ανάπτυξη» που σημαίνει γη και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο, φτώχεια στους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα και περιστολή λαϊκών δικαιωμάτων. Αυτή η στρατηγική δέσμευση είναι που κάνει την περιφερειακή αρχή Κρήτης να τοποθετείται περίπου σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος .
Για την ιστορία υπενθυμίζουμε την κοροϊδία απέναντι στον λαό της Κρήτης από την πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου, για το έργο του ιδιωτικού αεροδρομίου στο Καστέλλι, του οποίου τη ΜΠΕ υπέγραψαν φαρδιά - πλατιά οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, προσπαθώντας ταυτόχρονα να αποπροσανατολίσουν τον λαό και να πείσουν ότι τα συμφέροντα της ιδιωτικής κοινοπραξίας, των κατασκευαστικών ομίλων, των αεροπορικών εταιρειών, του μεγάλου ξενοδοχειακού κεφαλαίου, των τραπεζών, των μονοπωλίων καυσίμων, κ.ά., δήθεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα της κοινωνίας, του λαού της Κρήτης

Όπως υπενθυμίζουμε και την κοροϊδία για τον ΒΟΑΚ όχι μόνο για την πολιτική ουσία, αλλά ακόμη και για τεχνικά ζητήματα πχ για τα τμήματά του μέσα στις 3 πόλεις Ηράκλειο – Ρέθυμνο – Χανιά, τη λύση για υπογειοποίηση του υπάρχοντα ΒΟΑΚ μέσα στην πόλη του Ηρακλείου που διχοτομεί ο ΒΟΑΚ, κτλ. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι των ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ έδωσαν σύμφωνη γνώμη στα σχέδια της κυβέρνησης για απλές ασφαλτοστρώσεις στα τμήματα του ΒΟΑΚ μέσα στις πόλεις, καλλιεργώντας τον εφησυχασμό ότι οι επιμέρους «αντιρρήσεις» τάχα θα εισακουστούν. Λες και υπήρχε ποτέ περίπτωση να επιλεγούν από την κυβέρνηση λύσεις που δεν συμφέρουν το ιδιωτικό κεφάλαιο, που έχει στο μυαλό του τα διόδια, λύσεις που να θίγουν τα υπερκέρδη των παραχωρησιούχων, που θα τα πληρώσουν διπλά και τρίδιπλα οι «χρήστες», δηλαδή ο λαός.
Εν τέλει, από τις ίδιες τις εξελίξεις επιβεβαιώθηκε η μοναδική θέση που είναι σύμφωνη με τα συμφέροντα του κρητικού λαού για ΒΟΑΚ ασφαλή και ελεύθερο, χωρίς διόδια, με μοναδικό κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία, με συνδετήριους άξονες Βορρά - Νότο και συνολικά ένα οδικό δίκτυο σύγχρονο ασφαλές που να καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες του λαού της Κρήτης, για να μην πληρώνει άλλο βαρύ φόρο αίματος λόγω της έλλειψης ασφαλούς οδικού δικτύου.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης απευθύνεται στους εργαζόμενους, στις λαϊκές οικογένειες και τους καλεί να αξιοποιούν την πείρα τους, να βγάζουν συμπεράσματα και να δυναμώσουν την πάλη τους για την κάλυψη όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών απέναντι στις πολιτικές κυβέρνησης και περιφερειακής διοίκησης.

Post
Πολιτική Τετάρτη 21.01.2026

Χρίστος Δήμας: Παράδοση στην κυκλοφορία του οδικού έργου Δημάριο – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Στην κυκλοφορία παραδίδεται χθες το οδικό έργο Δημάριο – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που είναι τμήμα του κάθετου οδικού άξονα: «Ξάνθη – Εχίνος – Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα», ο

Post
Πολιτική Τρίτη 20.01.2026

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο (vid)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όπως ξέρετε, κ. Πρόεδρε, αύριο αναχωρώ για έναν κύκλο διεθνών επαφών. Θα βρεθώ πρώτα στο Νταβός και μετά στις Βρυξέλλες για ένα έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ξέρετε, μερικές φορ

Post
Πολιτική Τρίτη 20.01.2026

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού συναντήθηκε με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Την Δευτέρα (19/1), σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου του Ε.Ε.Σ, Dr. Αντώνιου Αυγερινού, με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου. Η συζήτησ