Image
Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024 10:47 Βλέπω/Ακούω

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Αντιδρούν οι φοιτητές στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ

Σφοδρές αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα, με φοιτητές και εκπαιδευτικούς να εναντιώνονται και να διαδηλώνουν για το αντισυνταγματικό, όπως το χαρακτηρίζουν, σχέδιο νόμου.

«Τερατούργημα»

«Η κυβέρνηση παρουσίασε το νομοσχέδιο στο υπουργείο Παιδείας, το έθεσε σε δημόσια διαβούλευση», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος φοιτητικού συλλόγου ΠΑ.ΠΕΙ, Μιχάλης Φαναρτζής.

«Αυτό το τερατούργημα είναι χειρότερο από αυτό που περιμέναμε γιατί τα κριτήρια τα οποία μπαίνουν, πέρα από το ότι απευθύνονται σε ανθρώπους οι οποίοι κατά την γνώμη μας απλά δεν μπορούν να αντιληφθούν το τι συμβαίνει, θέλει να ξεγελάσει τους φοιτητές οι οποίο αγωνίζονται και οι οποίοι κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη στο συλλαλητήριο. Η πλειοψηφία μίλησε στον δρόμο, εκεί που πραγματικά ψηφίζονται και καταψηφίζονται τα νομοσχέδια».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Με αυτά τα ψευτοκριτήρια που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επιβεβαιώνεται είχαμε δίκαιο και αυτά που λέγαμε, τα επιβεβαιώνει η ίδια η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αναφέρεται στα λεφτά, δεν βλέπει τους ανθρώπους και τους φοιτητές σαν κάτι ζωντανό αλλά σαν πορτοφόλι. (…) Είναι ένας διαχωρισμός ανάμεσα στα παιδιά που έχουν λεφτά και στα παιδιά που δεν έχουν».

«Βάζει πλαίσιο»

Στον αντίποδα, η Ήρα Παπανελοπούλου, φοιτήτρια στο ΠΑ.ΠΕΙ, αναφέρει πως με το νομοσχέδιο μπαίνει ένα πλαίσιο λειτουργείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Είδαμε την παρουσίαση του νομοσχεδίου, είναι ξεκάθαρο πως ρυθμίζεται ένα πλαίσιο το οποίο διασφαλίζει την ισονομία μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Όπως λέει η ίδια:

«Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει ως στόχο την ενίσχυση των πανεπιστημίων. Αναφέρει για αύξηση της χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάπτυξης, συνεπένδυση σε σύγχρονες εστίες. Μην ξεχνάμε ότι 40.000 φοιτητές ξενιτεύονται, επενδύουν τα χρήματά τους εκεί και μένουν εκεί, και αντί αυτά τα χρήματα και η προσπάθεια να επενδύεται εντός της χώρας μας, αναγκάζονται να την επενδύσουν στα εξωτερικό».

«Τα κριτήρια είναι αυστηρά, σε καμία περίπτωση δε θέλουμε ένα υποβαθμισμένο δημόσιο πανεπιστήμιο και αναβάθμιση μόνο στα ιδιωτικά, αυτά τα δύο πράγματα θα γίνουν παράλληλα», συμπληρώνει.

Οι δύο φοιτητές αντιπαρατέθηκαν και για τις καταλήψεις των σχολών.

πηγή: MEGA TV

 

Post
Βλέπω/Ακούω Τρίτη 18.06.2024

ΕΛΜΕΠΑ: Πλήρης αντιστοίχιση του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών με τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια

Σε ανακοίνωσή της η Πρυτανεία του ΕΛΜΕΠΑ αναφέρει: “Με ομόφωνη απόφασή της, στις 5 Ιουνίου 2024, η επταμελής Επιτροπή του άρθρου 66 του νόμου 4610/2019, εισηγείται την πλήρη αντιστοίχιση του

Post
Βλέπω/Ακούω Τρίτη 18.06.2024

Στις 29 Ιουνίου Open Day Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της ΔΥΠΑ στην Ελευσίνα

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει το Σάββατο 29 Ιουνίου από τις 11:00 έως τις 20:00 την εκδήλωση «Open Day - Γνώρισε τις Σχολές της ΔΥΠΑ», στον κεντρικό πεζόδρομο της Ελευσ

Post
Βλέπω/Ακούω Τρίτη 18.06.2024

Η Περιφέρεια Κρήτης έλαβε το πρώτο βραβείο καλύτερης αναρτημένης εργασίας στο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας

Το πρώτο πανελλήνιο βραβείο για την επιστημονική μελέτη που αφορά την εντομολογική επιτήρηση των πληθυσμών κουνουπιών στο νησί εξαιτίας της κλιματικής κρίσης κατά τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 απέσπα