Image
Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024 10:47 Βλέπω/Ακούω

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Αντιδρούν οι φοιτητές στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ

Σφοδρές αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα, με φοιτητές και εκπαιδευτικούς να εναντιώνονται και να διαδηλώνουν για το αντισυνταγματικό, όπως το χαρακτηρίζουν, σχέδιο νόμου.

«Τερατούργημα»

«Η κυβέρνηση παρουσίασε το νομοσχέδιο στο υπουργείο Παιδείας, το έθεσε σε δημόσια διαβούλευση», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος φοιτητικού συλλόγου ΠΑ.ΠΕΙ, Μιχάλης Φαναρτζής.

«Αυτό το τερατούργημα είναι χειρότερο από αυτό που περιμέναμε γιατί τα κριτήρια τα οποία μπαίνουν, πέρα από το ότι απευθύνονται σε ανθρώπους οι οποίοι κατά την γνώμη μας απλά δεν μπορούν να αντιληφθούν το τι συμβαίνει, θέλει να ξεγελάσει τους φοιτητές οι οποίο αγωνίζονται και οι οποίοι κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη στο συλλαλητήριο. Η πλειοψηφία μίλησε στον δρόμο, εκεί που πραγματικά ψηφίζονται και καταψηφίζονται τα νομοσχέδια».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Με αυτά τα ψευτοκριτήρια που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επιβεβαιώνεται είχαμε δίκαιο και αυτά που λέγαμε, τα επιβεβαιώνει η ίδια η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αναφέρεται στα λεφτά, δεν βλέπει τους ανθρώπους και τους φοιτητές σαν κάτι ζωντανό αλλά σαν πορτοφόλι. (…) Είναι ένας διαχωρισμός ανάμεσα στα παιδιά που έχουν λεφτά και στα παιδιά που δεν έχουν».

«Βάζει πλαίσιο»

Στον αντίποδα, η Ήρα Παπανελοπούλου, φοιτήτρια στο ΠΑ.ΠΕΙ, αναφέρει πως με το νομοσχέδιο μπαίνει ένα πλαίσιο λειτουργείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Είδαμε την παρουσίαση του νομοσχεδίου, είναι ξεκάθαρο πως ρυθμίζεται ένα πλαίσιο το οποίο διασφαλίζει την ισονομία μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Όπως λέει η ίδια:

«Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει ως στόχο την ενίσχυση των πανεπιστημίων. Αναφέρει για αύξηση της χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάπτυξης, συνεπένδυση σε σύγχρονες εστίες. Μην ξεχνάμε ότι 40.000 φοιτητές ξενιτεύονται, επενδύουν τα χρήματά τους εκεί και μένουν εκεί, και αντί αυτά τα χρήματα και η προσπάθεια να επενδύεται εντός της χώρας μας, αναγκάζονται να την επενδύσουν στα εξωτερικό».

«Τα κριτήρια είναι αυστηρά, σε καμία περίπτωση δε θέλουμε ένα υποβαθμισμένο δημόσιο πανεπιστήμιο και αναβάθμιση μόνο στα ιδιωτικά, αυτά τα δύο πράγματα θα γίνουν παράλληλα», συμπληρώνει.

Οι δύο φοιτητές αντιπαρατέθηκαν και για τις καταλήψεις των σχολών.

πηγή: MEGA TV

 

Post
Βλέπω/Ακούω Τετάρτη 28.02.2024

Πέθανε ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης – Το αντίο της συζύγου του και του γιου τους

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης, ο οποίος έγινε γνωστός τόσο από τις συμμετοχές του σε τηλεοπτικές σειρές, όσο και στο σινεμά. Την είδηση του θανάτου του έκαναν γνωστή μ

Post
Βλέπω/Ακούω Τετάρτη 28.02.2024

Αδιανόητη εξέλιξη με τα Τέμπη: Σβήστηκαν όλα τα βίντεο με την πορεία του τρένου την μοιραία νύχτα

Μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί έκανε το MEGA καθώς ανέφερε πως όλα τα βίντεο με την πορεία των δυο τρένων από τις κάμερες ασφαλείας των δυο τρένων που συγκρούστηκαν στα Τέμπη τις 28 Φεβρουαρίου του 20

Post
Βλέπω/Ακούω Τετάρτη 28.02.2024

Τέμπη: Τα ονόματα των 57 νεκρών στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη με κόκκινη μπογιά

Από το πρωί χιλιάδες κόσμος βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας με συνθήματα και πανό και «φωνάζει» για να αποδοθεί δικαιοσύνη στην τραγωδία των Τεμπών. Συγκεκριμένα είναι πάνω από 20.000 άτο