Image
Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023 17:57 Βλέπω/Ακούω Νομός: Ηρακλείου

Συνέδριο ΚΕΔΕ: Ενημέρωση, στόχοι και ξεκάθαρα μηνύματα με φόντο την επόμενη ημέρα στην Αυτοδιοίκηση (pics,vid)

«Η ΚΕΔΕ θα είναι η ισχυρή, διεκδικητική και ενωτική φωνή όλων των δήμων και στήριγμα για όλους τους δημάρχους. Η δύναμη της Αυτοδιοίκησης, η ενότητά μας. Κι αυτήν τη δύναμη, θα τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού» είπε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου από το Ηράκλειο στην εισήγηση του στις σημαντικές επιμορφωτικές ημερίδες που διοργανώνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 16:00μ.μ και την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 09:30 π.μ, πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Aquila Atlantis, ενημερωτική διημερίδα για τους Αιρετούς της Κρήτης για τη Νέα Δημοτική Περίοδου 2024- 2028. Την διημερίδα διοργάνωσαν σε συνεργασία η ΚΕΔΕ με την ΠΕΔ Κρήτης και την ΕΕΤΑΑ.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο οποίος κατόρθωσε για πρώτη φορά στα χρονικά της ΚΕΔΕ να ενώσει όλες τις παρατάξεις στο πρόσωπο του και να εκλεγεί παμψηφεί στις εκλογές της Ένωσης μετά την υπουργοποίηση Δημήτρη Παπαστεργίου, έστειλε το δικό του ενωτικό μήνυμα σκιαγραφώντας το πως θέλει και πρέπει να διοικείται το ανώτατο συλλογικό όργανο της Αυτοδιοίκησης.
Να υπενθυμίσουμε πως το αργότερο τον προσεχή Μάρτιο θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προεδρείου της ΚΕΔΕ, με τον νυν Πρόεδρο Λάζαρο Κυρίζογλου, σύμφωνα με πληροφορίες να επιθυμεί να συνεχίσει το έργο του εκεί λόγω και της ευρείας αποδοχής που λαμβάνει.

«Το μέγα ζητούμενο στο Κράτος και το Διοικητικό μας σύστημα είναι η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την Αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση με βάση το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με μεταφορά αρμοδιοτήτων, πόρων, προσωπικού και μέσων για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη άσκησή τους, για ισόχρονο, παράλληλο βηματισμό και δίκαιη ανάπτυξη όλων των δήμων από την Ορεστιάδα μέχρι την Γαύδο και από το Νεστόριο μέχρι το Καστελόριζο, για καλύτερη Δημοκρατία με περισσότερη Αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα, αυτό είναι το όραμά μας και ζητάμε από την Κυβέρνηση και τα κόμματα να μας εμπιστευθούν». Με τα παραπάνω ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου έθεσε το πλαίσιο για μια σύγχρονη και εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην πρώτη, από τις έξι συνολικά, επιμορφωτική διημερίδα νεοεκλεγέντων αιρετών, που διοργανώνει σήμερα και αύριο (20-21 Νοεμβρίου) στο Ηράκλειο η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ.

Άμεσα και μεσοπρόθεσμα ζητήματα που χρήζουν λύσεις
Σε ότι αφορά στα άμεσα και μεσοπρόθεσμα ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης και επίλυσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ παρέθεσε μεταξύ των άλλων τα εξής:
Τη σύνταξη Νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας πως ήδη η ΚΕΔΕ απέστειλε στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θ.Λιβάνιο την καταγραφή όλων των άμεσων και έμμεσων νομοθετικών ρυθμίσεων (500 τον αριθμό) που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τη σύνταξη Νέου Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων,
Την εφαρμογή του νέου τρόπου κατανομής των ΚΑΠ, βάση της μελέτης της ΚΕΔΕ
Την υλοποίηση 4ετούς προγράμματος στελέχωσης των δήμων
Την υλοποίηση 4ετούς προγράμματος στήριξης των μικρών δήμων, ιδίως των ορεινών και νησιωτικών.
Την εφαρμογή 2ετούς προγράμματος συγκρότησης των επτά Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας ΟΤΑ
Την ολοκλήρωση του προγράμματος στελέχωσης της Δημοτικής Αστυνομίας,
Την ολοκλήρωση του προγράμματος συγκρότησης των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ)
Τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης των Δήμων
Τη συλλογική υποστήριξη των δήμων για την εφαρμογή του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων
Τη νομοθετική ρύθμιση εκκρεμούντων ζητημάτων
Την απόδοση εκκρεμών οικονομικών υποχρεώσεων προς την Αυτοδιοίκηση (ενεργειακό κόστος, ναυαγοσώστες, αδέσποτα κ.λπ.)
Το μήνυμα των δημοτικών εκλογών

Αναφερόμενος στο μήνυμα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών ο κ. Κυρίζογλου υπογράμμισε το διττό χαρακτήρα του: αφενός τη μεγάλη αποχή και αφετέρου το γεγονός ότι στη συντριπτική πλειοψηφία (248) των δήμων οι πολίτες αποφάσισαν από τον α΄γύρο για τη δημοτική τους αρχή και σε 84 στον β΄γύρο.
«Δυστυχώς, σημείωσε, καθ’ όλη τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Μαΐου και Ιουνίου 2023 η Αυτοδιοίκηση δεν υπήρχε πουθενά στην ατζέντα κανενός κόμματος. Αυτό είναι λυπηρό. Πρέπει με κάθε τρόπο να βάλουμε στο χάρτη του δημοσίου λόγου και της γενικότερης προβληματικής την Αυτοδιοίκηση. Και θα το κάνουμε. Θα στηρίξουμε τον αγώνα μας στην ενότητά μας, τον διάλογο και τη συνεργασία αλλά και τη διεκδίκηση».

Ο κ. Κυρίζογλου τόνισε πως «μετά τις δημοτικές εκλογές ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού εισέρχεται σε έναν νέο κύκλο δημιουργίας, θέτοντας παράλληλα και τη νέα ατζέντα που θα έχει στο επίκεντρό της μεταξύ των άλλων την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και της λειτουργικής διοικητικής αυτοτέλειας των δήμων, την αναβάθμιση του κύρους του αιρετού πολιτικού προσωπικού, την ουσιαστική συμμετοχή των δήμων στο νέο μοντέλο πρόληψης για την πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.
«Για να πετύχουμε τους στόχους που ως Αυτοδιοίκηση θα θέσουμε την επόμενη πενταετία, είπε, είναι απαραίτητο καταρχήν να μπορούμε να ασκήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο τις αυξημένες αρμοδιότητες κι ευθύνες που μας έχουν ανατεθεί. Και αυτό απαιτεί να έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία, θεσμικά και οικονομικά, αλλά και τον αναβαθμισμένο ρόλο όσον αφορά το πολιτικό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης, για να υλοποιήσουμε την αποστολή που μας ανέθεσαν οι πολίτες».

Η ΚΕΔΕ θα είναι δίπλα σας – Η δύναμη της Αυτοδιοίκησης είναι η ενότητά της

Ο κ. Κυρίζογλου δεσμεύτηκε ότι «η ΚΕΔΕ θα δώσει δυναμικό παρόν, θα είναι η ισχυρή και διεκδικητική φωνή όλων των δήμων, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη στήριξη των μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων». Απευθυνόμενος στους νεοεκλεγέντες αιρετούς ο κ. Κυρίζογλου υπογράμμισε πως «οι συνάδελφοι που εξελέγησαν για πρώτη φορά στις εκλογές του Οκτωβρίου, καλούνται να καλύψουν σε σύντομο χρόνο την έλλειψη ενημέρωσης πάνω σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των δήμων. Στην προσπάθειά τους αυτή, δεν θα είναι μόνοι. Η ΚΕΔΕ θα είναι δίπλα τους, όποτε χρειαστούν τη συνδρομή μας. Άλλωστε αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτουμε, η αποδεδειγμένη αλληλεγγύη μεταξύ μας. Αυτή είναι η δύναμη της Αυτοδιοίκησης, η ενότητά μας. Κι αυτή τη δύναμη, θα την διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού».

Δείτε το βίντεο:

Γιάννης Κουράκης: Απαιτείται Αύξηση των πόρων (ΚΑΠ), Απόδοσή των Παρακρατηθέντων και Διακριτό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για την Τοπική Αυτοδιοίκηση


Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γιάννης Κουράκης καλωσορίζοντας τους αιρετούς επικεντρώθηκε σε δύο ζητήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα οικονομικά και τα θεσμικά. Σε ότι αφορά στα οικονομικά τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα το νέο σύστημα κατανομής της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους (ΚΑΠ), υπό τον όρο ότι κανένας δήμος να μη λάβει λιγότερα από όσα ήδη παίρνει και να ενισχυθούν οι μικροί δήμοι. Επίσης σημείωσε ότι είναι καιρός να ρυθμιστεί και το θέμα των παρακρατηθέντων, καθώς και να υπάρξει διακριτή συμμετοχή των δήμων, τόσο στο ΠΔΕ, όσο και στο νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σε ότι αφορά στα θεσμικά τόνισε πως αυτό που πρέπει να συμβεί τώρα είναι μία μεγάλη, ουσιαστική, λειτουργική μεταρρύθμιση που να αφορά στις αρμοδιότητες, τους πόρους, το ανθρώπινο δυναμικό. «Αν δε συμβεί αυτό, το παράθυρο που ανοίγει η Τοπική Αυτοδιοίκηση κλείνει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουράκης τόνισε ότι χρειάζονται τα εξής:
Απαιτείται Αύξηση των πόρων (ΚΑΠ), Απόδοσή των Παρακρατηθέντων και Διακριτό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Άμεση προτεραιότητα η Διοικητική Μεταρρύθμιση που θα αφορά τις λειτουργίες που πρέπει να αποκεντρωθούν στους Δήμους με Ανθρώπινούς, Οικονομικούς πόρους αλλά και Τεχνικό Εξοπλισμό
Συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και την άσκηση των επιτελικών λειτουργιών όπως :
Πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός
Αναπτυξιακός προγραμματισμός
Επιχειρησιακός Σχεδιασμός
Ψηφιοποίηση των Υπηρεσιών όλων των Δήμων
Ο Γιάννης Κουράκης τελειώνοντας την τοποθέτηση του αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τονίζοντας ότι αποτελεί ισχυρό πυλώνα της Δημοκρατίας.
Καλωσόρισε του συμμετέχοντες και ευχήθηκε δημιουργική θητεία στις νέες Τοπικές Αρχές .

Σπύρος Σπυρίδων, διευθύνων σύμβουλος ΕΕΤΑΑ: Οι προκλήσεις που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής τη νέα πενταετία
Στις σημαντικότερες πολυεπίπεδες προκλήσεις που «περιμένουν» τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες δήμαρχους τη νέα πενταετία αναφέρθηκε ο Σπύρος Σπυρίδων, διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ.
Πρόκειται κατά τον ίδιο, για τις εξής:
Την προώθηση της ανάπτυξης στην περιοχή του κάθε δήμου, αλλά και της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών
Την προετοιμασία και την υλοποίηση δράσεων και έργων για την πολιτική προστασία και την κλιματική κρίση
Τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στην τοπική κοινωνία με τη στήριξη των ευάλωτων και μη δυνάμενων πολιτών
Την προετοιμασία και αξιοποίηση των τοπικών κοινωνιών για αυτό που έρχεται, δηλαδή την ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη.

Σταύρος Αρναουτάκης: Είναι αναγκαία η πραγματική αποκέντρωση με αρμοδιότητες και πόρους
Στην Περιφερειακή ανάπτυξη, στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων και πόρων από την κεντρική διοίκηση για πραγματική αποκέντρωση αλλά και στην ενότητα και καλή συνεργασία των αυτοδιοικητικών δυνάμεων στον αναπτυξιακό και διεκδικητικό τους ρόλο, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στην διημερίδα που οργάνωσε η ΚΕΔΕ στο Ηράκλειο ξενοδοχείο "aquila atlantis" για την ενημέρωση των νέων Δημάρχων.

O κ. Αρναουτάκης, παρόντων του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη, των προεδρείων ΚΕΔΕ, ΠΕΔ, Δημάρχων, στελεχών Αυτοδιοίκησης, της ΕΕΤΑΑ, του Υπουργείου Εσωτερικών, είπε πως, μόνο η συνεργασία η ουσιαστική συνένωση δυνάμεων και η πραγματική αποκέντρωση με αρμοδιότητες, πόρους, προσωπικό, είναι στοιχεία που μπορούν να εγγυηθούν την αποτελεσματικότητα του θεσμού που υπηρετούμε. Παράλληλα ο κ. Αρναουτάκης μίλησε για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, για την ανασύσταση των δομών για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία για την Κρήτη του 2030, μία πορεία- όπως είπε- που θα επιβεβαιώσει πως η επένδυση στις Περιφέρειες και στους Δήμους αποτελεί τη μόνη σταθερή επένδυση για το μέλλον. Ο Περιφερειάρχης ταυτόχρονα, απηύθυνε ανοιχτό διαρκές κάλεσμα συνεργασίας προς όλους λέγοντας: "Τα επόμενα χρόνια μέσα από το νέο ΕΣΠΑ, αλλά και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα, θα κατευθυνθούν στην Κρήτη πόροι ικανοί να μεταβάλλουν ριζικά τον αναπτυξιακό μας υπόβαθρο. Με ορθή διαχείριση, με όραμα να ολοκληρώσουμε ό,τι ξεκινήσαμε και να βάλουμε μπροστά έργα που θα μετασχηματίσουν το νησί μας, σας απευθύνω ανοικτό και διαρκές κάλεσμα συνεργασίας. Μαζί θα παρεμβαίνουμε δυναμικά εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις για να έχει η Κρήτη δυνατή φωνή. Με διεκδίκηση πόρων και αρμοδιοτήτων, για να αναβαθμιστεί συνολικά ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Με αποκέντρωση εξουσιών και κυρίως με διακριτούς ρόλους. Η ενδυνάμωση του ρόλου των Δήμων για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, προϋποθέτει την αναβάθμιση του ρόλου τους και τη διασφάλιση πόρων για επενδύσεις σε τομείς, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ψηφιακή διακυβέρνηση, η βελτίωση και επέκταση των υποδομών μεταφορών, η αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και η προσαρμογή στις συνθήκες της ψηφιακής εποχής και της «έξυπνης ανάπτυξης".

Να σημειωθεί πως στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Λάζαρος Κυρίζογλου ευχαρίστησε τον κ. Αρναουτάκη για την παρουσία του και του δώρισε σε ανατύπωση τον πρώτο κώδικα σύστασης των Δήμων. Ο κ. Αρναουτάκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο, καλωσόρισε θερμά όλους τους συνέδρους στην διημερίδα και ευχήθηκε στους οργανωτές κάθε επιτυχία. Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης κατά τον χαιρετισμό του υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συνέργεια, η συμπόρευση και η συνεργασία μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, «μα πάνω από όλα η διεκδίκηση», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι προσλήψεις στην Αυτοδιοίκηση, και να ενεργοποιηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ζήτησε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από το κεντρικό κράτος προς την Αυτοδιοίκηση, «έτσι ώστε να μη χρειάζεται ο περιφερειάρχης ή ο δήμαρχος να κατεβαίνει κάθε εβδομάδα στην Αθήνα. Θέλουμε τη βοήθεια της κυβέρνησης, αλλά αφήστε λίγο «αέρα» στην Αυτοδιοίκηση, για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιχάλης Σταυριανουδάκης, γγ του ΥΠΕΣ: Το ΥΠΕΣ συμπαραστάτης στο έργο των νέων δημοτικών αρχών
Η νέα πενταετία θα έχει πολλές δυσκολίες και προκλήσεις, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται για να γίνουν ευκαιρίες και να είναι συμπαραστάτης στο έργο των νέων δημοτικών αρχών, όπως άλλωστε έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια, τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Η κυβέρνηση, είπε, δεσμεύτηκε και το έκανε πράξη να σταθεί δίπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και μάλιστα με τέτοια χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν έχουν υπάρξει ποτέ στο παρελθόν, καθώς πάνω από 20 δις ευρώ κατευθύνθηκαν στους δήμους τα τελευταία χρόνια.
Ο κ. Σταυριανουδάκης ανακοίνωσε ότι από 1/1/2024 η κατανομή των ΚΑΠ θα γίνει με βάση την πρόταση της ΚΕΔΕ, η οποία προέβλεπε ότι κανένας δήμος δεν θα εισπράξει λιγότερα από όσα εισέπραξε φέτος, ενώ θα σημειωθεί προσαύξηση στη χρηματοδότηση των μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων. Τέλος ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ανοίξει ο λογαριασμός στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για χρηματοδότηση έργων οδικής ασφάλειας στους δήμους.
Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου επισκέφθηκε τα γραφεία της ΠΕΔ Κρήτης, όπου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Ένωσης Γ. Κουράκη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης χαιρέτησε και συνομίλησε με το προσωπικό της ΠΕΔ αλλά και το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ).

Στη συνέχεια ο κ. Κυρίζογλου μαζί με τον κ. Κουράκη επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο. Ωστόσο αρκετά σημαντικές ήταν και οι δηλώσεις στο Press Office Online (poo.gr) τόσο των νεοεκλεγέντων όσο και των αιρετών εκείνων που επανεκλέχθηκαν στις Δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη όπου ο καθένας από την δική του πλευρά μίλησαν για τις ανάγκες αλλά και τους στόχους των δήμων τους.

Τι δήλωσαν οι αιρετοί στο poo.gr

Από την πλευρά τους οι αιρετοί της Κρήτης χαιρετίζοντας την διημερίδα ενημέρωσης την οποία χαρακτήρισαν σημαντική για την ενημέρωσή τους, για μια ακόμη φορά τόνισαν την αναγκαιότητα τόσο των απαιτούμενων χρηματοδοτήσεων όσο όμως και την επιτακτική ανάγκη για υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό που σημειώνεται στους δήμους με σκοπό να μπορούν να κάνουν πράξη τους στόχους που έχει θέσει έκαστος για τον δήμο και τους δημότες του. Την ίδια στιγμή ο καθένας τους μίλησε για τους στόχους και τις προτεραιότητες που έχει θέσει για την επόμενη 5ετία αναλαμβάνοντας τη Δημαρχεία.
«Βρισκόμαστε σε ένα θεσμικό περιβάλλον το οποίο έχει μεταβληθεί πρόσφατα και δημιουργεί αρκετές αβεβαιότητες οι οποίες συνιστούν νέες προκλήσεις τις οποίες εμείς πρέπει να μετατρέψουμε σε ευκαιρίες» τόνισε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός.

«Στελέχη από την Αθήνα βρέθηκαν στο Ηράκλειο προκειμένου να μας ενημερώσουν για τους νέους στόχους της νέας αυτοδιοικητικής πενταετίας. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συνάντηση» τόνισε ο Δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων, Μανόλης Κοκοσάλης.

«Οφείλουμε να γνωρίζουμε τον προγραμματισμό της πενταετίας για τα οικονομικά των δήμων καθότι η οικονομική κατάσταση των περισσότερων περιφερειακών δήμων είναι άθλια και όλοι περιμένουμε να δούμε μια βελτίωση» είπε ο Δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης.

«Πρόκειται για ένα σεμινάριο της ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ, των νέων αλλά και των παλιών αιρετών της αυτοδιοίκησης ώστε σιγά σιγά να ξεδιπλώσουμε το επιχειρησιακό μας σχέδιο το οποίο περιμένουν οι πολίτες μα δουν να υλοποιείται. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό το να καταφέρουμε να ενισχυθούμε στελεχιακά », ανέφερε ο Δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

«Οι αλλαγές είναι πολλές, υπάρχει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο και στη διοίκηση των δήμων και για όλα αυτά είναι αναγκαία η ενημέρωση που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή καθώς και εμείς ως δήμαρχοι και τα δημοτικά μας συμβούλια πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να διεκδικήσουμε χρηματοδοτικά προγράμματα, να έχουμε το απαιτούμενο προσωπικό και την οργάνωση που χρειάζεται και παράλληλα να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που μας περιμένουν» σημείωσε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης.

«Θεωρώ ότι αυτή η επιμόρφωση δεν πρέπει να συνεχής. Στο πλαίσιο αυτό και επειδή θεωρώ ότι οι ανθρώπινοι πόροι είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία στο έργο των αυτοδιοικητικών προτείνω μόλις ξεκινήσει η νέα δημοτική περίοδος την ίδρυση και λειτουργία Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κρήτη» υπογράμμισε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Χερσονήσου, Ζαχαρίας Δοξαστάκης.

«Η κατάρτιση και η επιμόρφωση είναι πολύ σημαντικό θέμα για τους αιρετούς αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο και τις εξελίξεις που υπάρχουν προκειμένου να λαμβάνονται σωστές αποφάσεις και να διεκδικούνται τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας» τόνισε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Εκτός από τους πόρους που είναι απόλυτα αναγκαίοι, για την εύρυθμη λειτουργία των δήμων πρέπει να εξασφαλιστεί το ανάλογο προσωπικό για να μπορέσουν να παράσχουν τις υπηρεσίες που οφείλουν» τόνισε ο Δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης.

poo.gr
Post
Βλέπω/Ακούω Τετάρτη 06.12.2023

Πώς αντιδρά το κάθε ζώδιο όταν σου θυμώνει

Πώς αντιδρά το κάθε ζώδιο όταν σου θυμώνει Καθένας αντιδρά διαφορετικά, όταν θυμώνει. Κάποιοι, κλαίνε. Άλλοι, λένε πράγματα που δεν εννοούν και τα ξεχνούν μετά από δέκα δευτερόλεπτα, ενώ δεν είναι

Post
Βλέπω/Ακούω Τετάρτη 06.12.2023

Ζώδια 06/12 Τα φώτα της ομίχλης ανοιχτά σήμερα – Αναλυτικές προβλέψεις για κάθε ζώδιο

Σήμερα αποφύγετε σημαντικές κινήσεις μεταξύ 4μιση και 6μιση το απόγευμα. Γενικότερα ζητήματα που είναι ανοιχτά τις τελευταίες ημέρες ενδέχεται να είναι δύσκολα διαχειρίσιμα. Η σχέση της Σελήνης με τον

Post
Βλέπω/Ακούω Τρίτη 05.12.2023

Η συναυλία - αφιέρωμα στα 50 χρόνια καριέρας του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο Heraklion Arts and Culture

Η συναυλία - αφιέρωμα στα 50 χρόνια παρουσίας του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στην μουσική, είναι πλέον διαθέσιμη στο κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου Heraklion Arts and Culture και στη Ζώνη θέασης &