Image
Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 11:23 Πολιτική

Χάρης Μαμουλάκης: Η ασφάλεια στα μέσα σταθερής τροχιάς στο προσκήνιο έπειτα από Κοινοβουλευτική παρέμβαση

Ζητήματα ασφάλειας στα μέσα σταθερής τροχιάς φέρνει στο προσκήνιο ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με την κατάθεση σχετικής Ερώτησης προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Δικαιοσύνης, με την συνυπογραφή 18 ακόμη Βουλευτών, επισημαίνοντας ότι: «Η συνολική πολιτική απαξίωσης των μέσων σταθερής τροχιάς της χώρας μας την τελευταία πενταετία, με δραματικότερη εξέλιξη φυσικά το ίδιο το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, πρέπει να σταματήσει».

Στην Ερώτηση γίνεται αναφορά στο σοβαρό εργατικό δυστύχημα τα ξημερώματα της 16ης Νοεμβρίου 2021 που σημειώθηκε στο σταθμό του ΗΣΑΠ Άγιος Νικόλας, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός και το σοβαρό τραυματισμό δύο εργαζομένων. Μάλιστα, αμέσως μετά την εκδήλωση του δυστυχήματος, εκπρόσωποι των εργαζομένων ανέφεραν ότι ανάλογος εκτροχιασμός είχε σημειωθεί και στις 22/8/ 2021, χωρίς η διοίκηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, ενώ η αναμενόμενη και λογική δικαστική πρόοδος της υπόθεσης μοιάζει σήμερα, δύο χρόνια μετά το δυστύχημα, να έχει «παγώσει».

Ταυτόχρονα, στο τύπο παρουσιάζεται η εταιρεία να έχει πάνω από ένα χρόνο έκθεση πραγματογνωμοσύνης από την οποία, σύμφωνα με τα εν λόγω δημοσιεύματα, προκύπτουν ευθύνες τόσο της εργολαβικής εταιρείας, όσο και της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ. Ενδεικτικό της καθυστέρησης είναι ότι, σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα στον τύπο, η αρμόδια εισαγγελία ακόμα δεν έχει ασκήσει ποινική δίωξη.

Τονίζεται επίσης ότι ενδεικτικό της στάσης απαξίωσης των μέσων σταθερής τροχιάς, είναι και το γεγονός ότι στο μεσοδιάστημα η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ δε φαίνεται να έχει προβεί ούτε σε εργασίες αναβάθμισης του δικτύου ούτε όμως και σε αναθεώρηση των σχεδίων έκτακτης ανάγκης σε περιπτώσεις οιωνοί ατυχημάτων. Για παράδειγμα, στα παραπάνω δημοσιεύματα η ΣΤΑΣΥ παρουσιάζεται να έχει κηρύξει έκπτωτη την ανάδοχο εταιρεία του έργου λείανσης που εκτελούνταν κατά την εκδήλωση του δυστυχήματος χωρίς όμως να έχει προβεί σε κήρυξη νέου διαγωνισμού για τη συντήρηση της Γραμμής 1. Από τα παραπάνω προκύπτουν βάσιμοι λόγοι ανησυχίας τόσο για την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των επιβατών του ΗΣΑΠ.

Ο Χάρης Μαμουλάκης ζητάει από τους συνυπεύθυνους Υπουργούς να γίνει γνωστή η πρόοδος στις διαδικασίες απόδοσης δικαιοσύνης στην περίπτωση του τραγικού εργατικού δυστυχήματος καθώς και ο λόγος που δεν έχει ακόμα ασκηθεί ποινική δίωξη από τον αρμόδιο εισαγγελέα. Επίσης, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών και η διοίκηση της εταιρείας ΣΤΑΣΥ για την ενίσχυση της ασφάλειας των εργαζομένων και των επιβατών στην Γραμμή 1, καθώς και πότε θα προκηρυχθεί νέο έργο λείανσης των γραμμών της Γραμμής 1.

Ζητάει, τέλος, να κατατεθεί στην Εθνική Αντιπροσωπεία η έκθεση πραγματογνωμοσύνης που διέταξε η εταιρεία για την διερεύνηση των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος της 16ης Νοεμβρίου του 2021.


Post
Πολιτική Πέμπτη 30.11.2023

Αυτός είναι ο φάκελος της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές 2024 που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Ανακοινώθηκεο φάκελος της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές 2024 που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης «Καθιερώνουμε, για όποιον το επιθυμεί, εντός και εκτός Ελλάδος, την επιστολική ψήφο». Αυτό

Post
Πολιτική Πέμπτη 30.11.2023

ΒΟΑΚ: Στη Βουλή από τον Τομεάρχη Υποδομών & Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τα ερωτηματικά για το τμήμα Χερσόνησος - Νεάπολη

Ερώτηση του Χάρη Μαμουλάκη προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών Απαντήσεις στα ερωτηματικά που υπάρχουν αναφορικά με την πρόοδο και το τελικό, αυξημένο κόστος του σκέλους του ΒΟΑΚ στο τμήμα Χ

Post
Πολιτική Πέμπτη 30.11.2023

ΣΥΡΙΖΑ: Συγκαλείται σήμερα η ΚΟ – Αποχώρησε ξαφνικά ο Στέφανος Κασσελάκης από την χθεσινή Πολιτική Γραμματεία

Το παρασκήνιο από την πρώτη μετά την διάσπαση Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Ανέβηκαν οι τόνοι, ενώ η αποχώρηση Κασσελάκη προκάλεσε σχόλια και αντιδράσεις. Παρά την σχετική σύμπνοια, η Πολιτική