Image
Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023 17:35 Εκτός Ελλάδος

ΗΠΑ: Η «έκρηξη» στη ζήτηση φαρμάκων για την απώλεια βάρους αυξάνει το κόστος για τους εργοδότες

Η αυξανόμενη ζήτηση για νεότερα φάρμακα που βοηθούν στην απώλεια βάρους και τον διαβήτη, αναμένεται να επιταχύνει την αύξηση των ιατρικών δαπανών για τους εργοδότες στις Ηνωμένες Πολιτείες το επόμενο έτος, δήλωσε την Παρασκευή ο σύμβουλος παροχών υγείας προσωπικού Mercer.

 
Τα φάρμακα GLP-1, που έχουν εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), θα μπορούσαν να συμβάλουν μεταξύ 50 και 100 μονάδων βάσης στην τάση αυτή, δήλωσε ο επικεφαλής αναλογιστής υγείας της Mercer, Sunit Patel, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Οι εργοδότες των ΗΠΑ, κατά μέσο όρο, έχουν προβλέψει μια πιθανή αύξηση 5,2% στα εν λόγω κόστη για το επόμενο έτος, σύμφωνα με την έρευνα της Mercer σε σχεδόν 1.900 εργοδότες, που αντιπροσωπεύουν περίπου 134.000 χορηγούς σχεδίων υγείας εργοδοτών.

Η άνοδος στη χρήση φαρμάκων GLP-1 είχε αξιοσημείωτο αντίκτυπο στην υψηλότερη αύξηση του κόστους παροχών υγείας, στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων ασφάλισης, είπε ο Mercer. Το 2023, το κόστος των παροχών φαρμακείου αυξήθηκε κατά 8,4, σε σύγκριση με 6,4% το 2022.

Το υψηλότερο κόστος που σχετίζεται με αυτά τα φάρμακα οφείλεται στην τιμή τους, καθώς και στον αυξανόμενο αριθμό ασθενών, εξήγησε ο Mercer. Τα φάρμακα GLP-1, τα οποία λειτουργούν καταστέλλοντας την πείνα και κάνουν ένα άτομο να αισθάνεται χορτάτο περισσότερο, κοστίζουν συνήθως περίπου 1.000 δολάρια ανά ασθενή ανά μήνα. 
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκριναν τη θεραπεία απώλειας βάρους της Eli Lilly (LLY.N) Zepbound, ανοίγοντας το δρόμο για έναν ισχυρό νέο αντίπαλο του Wegovy της Novo Nordisk (NOVOb.CO), σε μια αγορά που εκτιμάται ότι θα αποφέρει ετήσιες πωλήσεις 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ενώ οι εργοδότες καλύπτουν τη χρήση των φαρμάκων GLP-1 ως θεραπεία για τον διαβήτη, η συζήτηση γύρω από την παροχή κάλυψης για αυτά ως θεραπεία της παχυσαρκίας παραμένει. Επί του παρόντος, περίπου τα 2/5 των μεγάλων εργοδοτών καλύπτουν φάρμακα GLP-1 για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και ένα άλλο 19% δηλώνει ότι το εξετάζει, σημείωσε ο Mercer.

Ο αντίκτυπος των αυξήσεων των μισθών του προσωπικού από διάφορα νοσοκομεία στα ασφαλιστικά προγράμματα ξεκίνησε να γίνεται αισθητός σταδιακά, είπε ο Patel. «Μπορεί να χρειαστούν άλλα δύο χρόνια για να γίνουν κατανοητές οι αυξήσεις των τιμών, που προκύπτουν από υψηλότερους μισθούς στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και ιατρικές προμήθειες σε όλα τα σχέδια υγείας».

 
Ο μέσος όρος των ασφαλίστρων που εκπίπτουν για τους εργαζόμενους, αυξήθηκε κατά μόλις 2 δολάρια σε μεγάλες εταιρείες φέτος και το μερίδιό τους στο συνολικό κόστος υγειονομικής περίθαλψης ήταν μόνο 22% κατά μέσο όρο, παρόμοιο με το 2022, δήλωσε ο Mercer.

Οι περισσότερες εταιρείες αναμένεται να διατηρήσουν το μερίδιο του προσωπικού τους στο κόστος παροχών εργοδότη σε παρόμοια επίπεδα το 2024, δήλωσε η Beth Umland, διευθύντρια έρευνας για την υγεία και τα οφέλη στη Mercer.

madata.gr

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 16.06.2024

Ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής στην Ελβετία για την ειρήνη στην Ουκρανία

Δυτικές δυνάμεις και άλλες χώρες ασκούσαν σήμερα πίεση προς την επίτευξη συναίνεσης σχετικά με το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία στη διάρκεια της συνόδου κορυφής που διεξάγεται στην Ελβετία,

Post
Εκτός Ελλάδος Πέμπτη 13.06.2024

Ανακατεύεται η πολιτική τράπουλα στη Γαλλία μετά την απόφαση Μακρόν για πρόωρες βουλευτικές εκλογές

Σε ανακάτεμα της πολιτικής της τράπουλας έχει οδηγηθεί η Γαλλία τέσσερις ημέρες μετά την ανακοίνωση, από τον πρόεδρο Μακρόν, της απόφασής του να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες βο

Post
Εκτός Ελλάδος Δευτέρα 10.06.2024

Λευκορωσία: Το Μινσκ λέει πως συμμετέχει σε πυρηνικά γυμνάσια με τη Ρωσία

Η Λευκορωσία δήλωσε σήμερα (10/6) πως ο στρατός της συμμετέχει στο δεύτερο στάδιο των ρωσικών γυμνασίων που διέταξε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για εξάσκηση στην ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων.