Image
Τετάρτη 08 Νοεμβρίου 2023 21:00 Εκτός Ελλάδος

Τραβάει το σχοινί η Χαμάς: Θέλουμε μόνιμο πόλεμο με το Ισραήλ – Ο παλαιστινιακός αγώνας δεν πέθανε

Σε συνεντεύξεις τους στους New York Times, ανώτερα στελέχη της Χαμάς τόνισαν ότι ο στόχος τους με τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου ήταν να “αλλάξουν ολόκληρη την εξίσωση” και να ανανεώσουν την προσοχή στην παλαιστινιακή υπόθεση, σύμφωνα με τα λόγια του Χαλίλ αλ-Χάγια, μέλους του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης στο Κατάρ.

“Αυτό που θα μπορούσε να αλλάξει την εξίσωση ήταν μια μεγάλη πράξη, και χωρίς αμφιβολία, ήταν γνωστό ότι η αντίδραση σε αυτήν την πράξη θα ήταν μεγάλη“, λέει. “Έπρεπε να πούμε στον κόσμο ότι ο παλαιστινιακός αγώνας δεν θα πέθαινε“.

Ο Al-Hayya και άλλα μέλη της Χαμάς απορρίπτουν την ιδέα ότι θέλουν να κυβερνήσουν τη Γάζα, εκφράζοντας αντίθετα την υποστήριξή τους στην ατελείωτη σύγκρουση. “Ελπίζω ότι η κατάσταση πολέμου με το Ισραήλ θα γίνει μόνιμη σε όλα τα σύνορα και ότι ο αραβικός κόσμος θα σταθεί στο πλευρό μας“, τόνισε ο σύμβουλος της Χαμάς Taher El-Nounou.

“Ο στόχος της Χαμάς δεν είναι να διοικεί τη Γάζα και να της φέρνει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα και τέτοια. Αυτή η μάχη δεν έγινε επειδή θέλαμε καύσιμα ή εργάτες. Δεν επιδίωξε να βελτιώσει την κατάσταση στη Γάζα. Αυτή η μάχη έγινε για να ανατρέψει εντελώς την κατάσταση” κατέληξε ο αλ-Χάγια.

Το Κατάρ διαπραγματεύεται με Ισραήλ και Χαμάς

Το Κατάρ διαπραγματεύεται την απελευθέρωση δέκα έως δεκαπέντε ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται αδιάκοπα από το Ισραήλ, σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές.

Το Κατάρ διεξάγει την διαπραγμάτευση «σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες … για να επιτύχει την απελευθέρωση 10 έως 15 ομήρων από την Χαμάς, με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός δύο ημερών», σύμφωνα με άλλη πηγή που μίλησε στο AFP.

Η πληροφορία αυτή «κουμπώνει» με εκείνη που δημοσίευσε το βράδυ της Τρίτης, 7.11.2023, η ιστοσελίδα Axios επικαλούμενη Αμερικανούς και ισραηλινούς αξιωματούχους, σύμφωνα με τους οποίους ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πρότεινε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, «τριήμερη κατάπαυση πυρός» προκειμένου να συμφωνήσει η Χαμάς στην απελευθέρωση περισσότερων ομήρων.

Πηγή: thestandard.gr


Post
Εκτός Ελλάδος Τετάρτη 26.08.2026

Τουλάχιστον 384 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στα σύνορα Νεπάλ–Θιβέτ

Τουλάχιστον 384 ταξιδιώτες, μεταξύ των οποίων 291 ξένοι υπήκοοι, αγνοούνται μετά τις ισχυρές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή στα σύνορα του Νεπάλ με το Θιβέτ, σύμφωνα με τον τουριστικό οργανισμό της

Post
Εκτός Ελλάδος Δευτέρα 24.08.2026

Νέα Ζηλανδία: Σχέδιο για απαγόρευση των social media σε παιδιά κάτω των 16

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας προωθεί νομοσχέδιο για την απαγόρευση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από παιδιά κάτω των 16 ετών, με τον πρωθυπουργό Κρίστοφερ Λάξον να υποστηρίζει ότι απαιτο

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 16.08.2026

Τρεις μήνες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξανόμενη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων

Λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ένα ολοένα και πιο δύσκολο πολιτικό περιβάλλον για τον Ντόναλντ Τραμπ κ