Image
Τρίτη 07 Νοεμβρίου 2023 19:22 Εκτός Ελλάδος

Σε κρίση η Πορτογαλία: Αποχωρεί από την πολιτική ο Αντόνιο Κόστα - Όλα δείχνουν πρόωρες εκλογές

Ο Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας αφού έγινε γνωστό ότι είναι στόχος ανεξάρτητης έρευνας από το Ανώτατο Δικαστήριο για έργα εξόρυξης λιθίου και υδρογόνου. Σε επικοινωνία του προς τη χώρα, από την επίσημη κατοικία του, στο S. Bento της Λισαβόνας, ο πρωθυπουργός δικαιολόγησε την απόφασή του δηλώνοντας ότι «τα καθήκοντα του πρωθυπουργού δεν συνάδουν με την υπόνοια για οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια».

Η εξέλιξη αυτή βυθίζει σε πολιτική κρίση τη χώρα καθώς ένα από τα επικρατέστερα σενάρια είναι η προσφυγή στις κάλπες.

#Portugal ???????? | Le premier ministre #AntonioCosta annonce sa démission presque deux ans après sa réélection. #Portugal #PremierMinistre #Scandale. pic.twitter.com/BufFYleeaH

— Le Monde en 24h (@c_lemondeen24h) November 7, 2023

«Σήμερα με εξέπληξε η πληροφορία, που επιβεβαιώθηκε επίσημα από το γραφείο Τύπου του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα, ότι έχει ήδη κινηθεί ή θα κινηθεί ποινική δίωξη εναντίον μου. Θέλω να πω, κατάματα με τους Πορτογάλους, ότι η πρακτική οποιασδήποτε παράνομης πράξης ή ακόμα και οποιασδήποτε κατακριτέας πράξης δεν βαραίνει τη συνείδησή μου.

Όπως πάντα, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και Τη δικαιοσύνη που υπηρέτησα σε όλη μου τη ζωή και της οποίας την ανεξαρτησία πάντα υπερασπιζόμουν. Ωστόσο, κατανοώ ότι η αξιοπρέπεια των καθηκόντων του Πρωθυπουργού δεν είναι συμβατή με καμία υποψία για την ακεραιότητά του, την καλή διαγωγή του και ακόμη λιγότερο με την υποψία διάπραξης οποιασδήποτε εγκληματικής πράξης. Προφανώς υπέβαλα την παραίτησή μου στον Σεβασμιώτατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ανέφερε.

???????? Tras renuncia del Primer Ministro de Portugal, Antonio Costa; el ex-General Lucas Enrique Rincón Romero se encuentra al borde del precipicio por caso de corrupción en Portugal y Venezuela La justicia tarda, pero llega ... pic.twitter.com/N1TGCzZeI4

— ABC Noticias (@abcesnoticias) November 7, 2023

Και συνέχισε: «Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τους Πορτογάλους για την ευκαιρία που μου έδωσαν να οδηγήσω τη χώρα σε στιγμές τόσο δύσκολες όσο και συναρπαστικές. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους κατόχους κυρίαρχων οργάνων, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις αυτόνομες περιφέρειες, τις τοπικές αρχές για τον τρόπο που ενεργούμε συλλογικά υπέρ της χώρας μας.

Σε όλους όσους με υπηρέτησαν σε αυτές τις τρεις κυβερνήσεις.Απευθύνω ένα λόγο συμπάθειας και ευγνωμοσύνης σε όλους τους αρχηγούς και αρχηγούς κομμάτων, κόμματα της αντιπολίτευσης. Τέλος, ένα θερμό ευχαριστώ στην οικογένειά μου, ιδιαίτερα τη σύζυγό μου για όλη την υποστήριξη, τη στοργή και τις πολλές προσωπικές θυσίες που έκανε αυτά τα οκτώ χρόνια. Αυτό είναι ένα στάδιο στη ζωή που τελειώνει και το κλείνω με ψηλά το κεφάλι, με ήσυχη τη συνείδησή μου και την ίδια αποφασιστικότητα να υπηρετήσω την Πορτογαλία και τους Πορτογάλους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως την ημέρα που μπήκα εδώ για πρώτη φορά ως Πρωθυπουργός».

Έπειτα, ο Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος σε μελλοντικές εκλογές. «Δεν υποβάλλω εκ νέου αίτηση», είπε, προσθέτοντας ότι η παραίτησή του έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι πλέον υπεύθυνος «να εξετάσει την ημερομηνία από την οποία θα τεθεί σε ισχύ».

Τα επόμενα βήματα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Marcelo Rebelo de Sousa, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιβεβαίωσε ότι αποδέχτηκε την αίτηση παραίτησης του πρωθυπουργού και αποφάσισε αμέσως να συγκαλέσει συνεδρίαση με τα κόμματα με έδρες στη Βουλή της Δημοκρατίας για αύριο και το Συμβούλιο της Επικρατείας για την Πέμπτη στις 3 μ.μ.

Μόνο μετά από αυτές τις δύο διαδικασίες, ο Marcelo Rebelo de Sousa θα μιλήσει στη χώρα.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

«Μετά την παραίτηση του Πρωθυπουργού, την οποία αποδέχτηκε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να συγκαλέσει τα εκπροσωπούμενα Πολιτικά Κόμματα στη Συνέλευση της Δημοκρατίας για αύριο Τετάρτη 11/8 και να συγκαλέσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με τους όρους του άρθρου. 145, παράγραφος α) και παράγραφος ε), δεύτερο μέρος, για να συνεδριάσει μεθαύριο, Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, στις 3:00 μ.μ., στο Palácio de Belém.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει στη χώρα αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Πηγή: ieidiseis.gr


Post
Εκτός Ελλάδος Πέμπτη 25.07.2024

Βραβεία Όσκαρ 2025: Έναρξη υποβολής συμμετοχών για την ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην κατηγορία «Διεθνούς Ταινίας»

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου και τη Δευτέρα 29 Ιουλίου δεν θα χορηγούνται ηλεκτρονικές συνταγές, με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Τις δύο παραπάνω ημέρες οι γιατροί θα

Post
Εκτός Ελλάδος Πέμπτη 25.07.2024

Αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι – Πλωτή παρέλαση για πρώτη φορά στην ιστορία

Το Παρίσι μετρά αντίστροφα για την έναρξη της μεγαλύτερης γιορτής του αθλητισμού. Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων θα διεξαχθεί στον Σηκουάνα που έχει στολιστεί με παγκοσμίου φήμης πίνακες. Αύρι

Post
Εκτός Ελλάδος Τετάρτη 24.07.2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Συνελήφθη Ρώσος ύποπτος για απόπειρα αποσταθεροποίησης

Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε έναν Ρώσο σέφ ο οποίος θεωρείται ύποπτος ότι σχεδίαζε να αποσταθεροποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Όπως μεταδίδει ο Guardian, τη σύλληψη ανακοίνωσε, σήμερα, το Γραφε