Image
Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 11:17 Εκτός Ελλάδος

«Ας φάνε… McDonald’s» – Σε ρόλο «Μαρίας Αντουανέττας» ο Αυστριακός καγκελάριος για τους φτωχούς

Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ δέχθηκε επικρίσεις μετά από ένα βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και στο οποίο ο Νεχάμερ αναφέρει ότι οι γονείς με χαμηλό εισόδημα μπορούν να ταΐζουν τα παιδιά τους με χάμπουργκερ από τα McDonald’s.

O καγκελάριος εμφανίζεται να μιλά για τη φτώχεια πριν παραπονεθεί για το πώς μέσα ενημέρωσης αποτυπωνόταν την παιδική πείνα.

«Αν έχω πολύ μικρά εισοδήματα, δουλεύω περισσότερο»

«Λοιπόν, τι σημαίνει ότι ένα παιδί δεν έχει ένα ζεστό γεύμα στην Αυστρία; Ξέρετε ποιο είναι το φθηνότερο ζεστό γεύμα στην Αυστρία; Δεν είναι υγιεινό, αλλά είναι φθηνό: ένα χάμπουργκερ στα McDonald’s – 1,40 ευρώ κοστίζει, και αν συνοδευτεί με πατάτες 3,50 ευρώ. Τώρα μπορεί κάποιος να ισχυριστεί στα σοβαρά ότι ζούμε σε μια χώρα που οι γονείς δεν μπορούν να έχουν την οικονομική δυνατότητα για αυτό το γεύμα για το παιδί τους», είπε.

«Αν έχω πολύ μικρά εισοδήματα, δουλεύω περισσότερο», συνέχισε ο Νεχάμερ στο βίντεο, το οποίο γυρίστηκε κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης για τα κρασιά και τα τυριά κοντά στο Σάλτσμπουργκ, επιβεβαίωσε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, του οποίου είναι ηγέτης.

Δεν έχει ιδέα πώς ζουν οι άνθρωποι
Ένα χάμπουργκερ 250 θερμίδων είναι το φθηνότερο στο μενού της αμερικανικής αλυσίδας φαστ-φουντ.

«Με βάση την κοινή λογική, προφανώς πρόκειται για τη χειρότερη συμβουλή υγείας που θα μπορούσε να δώσει κανείς σε κάποιον και σίγουρα σε παιδιά», δήλωσε η Ντορότα Σιένκιεβιτς, υπεύθυνη πολιτικής του EuroHealthNet. «Επειδή τα παιδιά δεν μπορούν πραγματικά να προστατευτούν από τις επιπτώσεις των ανθυγιεινών διατροφικών επιλογών», πρόσθεσε.

«Στην Αυστρία, κανείς δεν χρειάζεται να πεθάνει από την πείνα ή να παγώσει τον χειμώνα….», δήλωσε ο Μικαέλ Λαντάου, πρόεδρος της οργάνωσης Caritas Austria, που εργάζεται για την πρόληψη της φτώχειας. «Όμως όποιος λέει ότι κανείς στην Αυστρία δεν πεινά ή δεν παγώνει δεν έχει ιδέα για το πώς ζουν οι άνθρωποι», είπε αναφερόμενος στην τοποθέτηση του Νεχάμερ.

Ο καγκελάριος σήμερα δημοσίευσε ένα βίντεο στην πλατφόρμα X, υπερασπιζόμενος τη βοήθεια που δίνει η κυβέρνησή του σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος. Ωστόσο δεν ζήτησε συγγνώμη για την τοποθέτησή του. «Είμαι της άποψης ότι οι επιδόσεις πρέπει να ανταμείβονται και υποστηρίζω το γεγονός ότι οι γονείς έχουν καθήκον να φροντίζουν τα παιδιά τους», είπε.

Τα… αισιόδοξα μηνύματα
Πριν δύο μέρες ο Αυστριακός καγκελάριος ξεκίνησε μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων με αισιόδοξα μηνύματα, με στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης του κοινού στην κυβέρνηση συνασπισμού, έναν χρόνο πριν από τις εκλογές που θα γίνουν στη χώρα, εν μέσω επικρίσεων που δέχεται για το κόμμα του.

«Πιστέψτε στην Αυστρία» ήταν ο τίτλος της εκστρατείας που παρουσίασε ο Νεχάμερ, ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP). Αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κοινωνία λόγω της πανδημίας, του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία και του πληθωρισμού. «Ταυτόχρονα, είδαμε ότι ο λαός της Αυστρίας είναι πολύ πιο δυνατός από ό,τι πολλοί μας είπαν και από ό,τι εμείς αναγνωρίσαμε στους εαυτούς μας», τόνισε.

Ωστόσο, δεν παρουσίασε κανένα νέο σχέδιο, αλλά αναφέρθηκε σε μέτρα κατά του πληθωρισμού, σε επιδοτήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης μεταξύ των επιτευγμάτων της κυβέρνησης, ενός συνασπισμού συντηρητικών και πρασίνων.

Η εκστρατεία πραγματοποιείται έναν χρόνο πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το ÖVP βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό αποδοχής περίπου 24%, πίσω από το ακροδεξιό Αυστριακό Κόμμα Ελευθερίας (FPÖ) με σχεδόν 30%, με βάση πρόσφατες δημοσκοπήσεις. 

Post
Εκτός Ελλάδος Τρίτη 05.12.2023

Έγγραφο της ΕΥΠ σε υπουργούς: Προσοχή, οι συνομιλίες μέσω γνωστών εφαρμογών δεν είναι ασφαλείς

Έγγραφο σε υπουργούς της κυβέρνησης έστειλε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) την περασμένη εβδομάδα, προειδοποιώντας τους να σταματήσουν να συνομιλούν μέσω γνωστών εφαρμογών επικοινωνίας, καθώς δεν

Post
Εκτός Ελλάδος Τρίτη 05.12.2023

Ελληνικά προϊόντα πωλούνται φθηνότερα στα σούπερ μάρκετ της Γερμανίας

Με τις τιμές των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ να έχουν πάρει φωτιά, προκαλεί εντύπωση ότι κάποια από αυτά πωλούνται φθηνότερα σε σούπερ μάρκετ της Γερμανίας. Όπως προκύπτει από έρευνα του OP

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 03.12.2023

Γάζα: Συνεχίζονται οι επιθέσεις του Ισραήλ παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για εκεχειρία - Χωρίς διέξοδο χιλιάδες άμαχοι

Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει σήμερα (03/12) τη Λωρίδα της Γάζας παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση προκειμένου να προστατευτούν οι άμαχοι και εν μέσω αδιεξόδου για την ανανέωση της εκε