Image
Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 17:55 Πολιτική

Γ. Πλακιωτάκης: Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε αταλάντευτα στο πλευρό του γενναίου ουκρανικού λαού

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Πλακιωτάκης, συμμετείχε για πρώτη φορά στις εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο με κύριο ζήτημα τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον ρόλο των Εθνικών Κοινοβουλίων στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων απάντησε στον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος προχώρησε σε μια προκλητική αναφορά για την Κύπρο: «Ο εισβολέας στην Κύπρο δεν είναι η Τουρκία, αλλά η ελληνική πλευρά που κατήργησε τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία που ιδρύθηκε το 1960».

«Το θεμέλιο της ειρήνης», απάντησε ο κ. Πλακιωτάκης, «είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, ο σεβασμός στις διεθνείς συμβάσεις, ο σεβασμός στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ο σεβασμός στην εθνική κυριαρχία των κρατών, ο σεβασμός στην εδαφική τους ακεραιότητα. Αναφορές και, πολύ περισσότερο, συμπεριφορές αντίθετες με όλα αυτά υποδαυλίζουν τον αναθεωρητισμό, δυναμιτίζουν την ασφάλεια και την ειρήνη. Το ζούμε στην Ουκρανία, το ζούμε και στην Κύπρο» και πρόσθεσε:

«Μας εξέπληξε δυσάρεστα ο Τούρκος συνάδελφος, με όσα είπε πριν λίγο για το Κυπριακό. Πάγια θέση της χώρας μας αλλά και της διεθνούς κοινότητας είναι η επίλυση του Κυπριακού με διάλογο, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Κάθε άλλη προσέγγιση δεν είναι και δεν μπορεί να είναι αποδεκτή».

Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε αρχικά στα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων τον περασμένο Μάιο στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η «διακήρυξη που υιοθετήθηκε με τίτλο “Ενωμένοι υπό τις αξίες μας” επαναβεβαιώνει το κοινό όραμα για το Συμβούλιο της Ευρώπης ως πυλώνα της δημοκρατικής ασφάλειας στην Ευρώπη, εγγυητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου». Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα συμμετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις, «υποστηρίζοντας τις Δηλώσεις που προωθούν το έργο και τον ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης στα ευρωπαϊκά δρώμενα», ενώ αναφέρθηκε ειδικότερα στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην απόφαση για τη σύναψη της Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας για την Ίδρυση Μητρώου Καταγραφής ζημιών στην Ουκρανία χαρακτηρίζοντάς την «μια ηχηρή δέσμευση για δικαιοσύνη» και προσθέτοντας πως «η Ελλάδα υποστήριξε εξαρχής σταθερά αυτή την πρωτοβουλία στο πλαίσιο εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και του σεβασμού του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Βουλής επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει ήδη υποδεχθεί δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες. Έχοντας ήδη βιώσει στο παρελθόν ένα τεράστιο μεταναστευτικό κύμα, κατανοούμε την ανάγκη για σταθερή υποστήριξη και δίκαιη κατανομή της ευθύνης μεταξύ όλων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης», ενώ διαβεβαίωσε ότι «σταθήκαμε και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε αταλάντευτα στο πλευρό του γενναίου ουκρανικού λαού και επαινούμε τον αγώνα του να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του ενάντια στην παράνομη και απρόκλητη επιθετικότητα της Ρωσίας».

Εκφράζοντας συνολικά τη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι «Η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία της Ουκρανίας, καταδίκασε τη διεξαγωγή και δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα παράνομων “δημοψηφισμάτων” σε περιοχές εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτηση στη Ρωσική Ομοσπονδία της χερσονήσου της Κριμαίας και των περιοχών Ντονιέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνας και Ζαπορίζια, ενώ έλαβε ξεκάθαρη θέση κατά της ρωσικής απρόκλητης εισβολής στην Ουκρανία της 24ης Φεβρουαρίου 2022, ως επικίνδυνο αναθεωρητισμό και κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου».

Πρόσθεσε πως «η Ελλάδα έχει δεσμευθεί, από κοινού με συμμάχους και εταίρους, για την πολύπλευρη στήριξη της Ουκρανίας, σε πολιτικό / διπλωματικό, οικονομικό, στρατιωτικό και ανθρωπιστικό επίπεδο για όσο χρόνο χρειαστεί. Προχωρήσαμε στις 9 Αυγούστου 2023 στην Κοινή Δήλωση Υποστήριξης της Ουκρανίας των ηγετών του G7 για την παροχή δεσμεύσεων ασφαλείας προς τη χώρα».
Κλείνοντας, ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Ουκρανίας στην Ελλάδα για τη Διάσκεψη των Αθηνών με τους ηγέτες των Βαλκανίων, της Μολδαβίας, της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι «ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, συνυπέγραψαν Κοινή Δήλωση για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Ουκρανίας, όπου, μεταξύ άλλων, εκφράζεται και η δέσμευση της Ελλάδας να συμμετάσχει μαζί με τους άλλους εταίρους και Οργανισμούς στην αποκατάσταση και ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον πόλεμο».

«Το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει στηρίξει και θα συνεχίζει να στηρίζει την ανάληψη των απαραίτητων νομοθετικών πρωτοβουλιών. Θα συμμετάσχει ενεργά και έμπρακτα στην προώθηση της εφαρμογής της Διακήρυξης του Ρέικιαβικ», συμπλήρωσε.

Post
Πολιτική Πέμπτη 25.07.2024

Δένδιας: Υπεγράφη η επιστολή αποδοχής για τα F35 – Αγοράζουμε το πιο σύγχρονο πολεμικό αεροσκάφος στον κόσμο

Tην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα επισκέφτηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, όπου και ανακοίνωσε την υπογραφή της επιστολής αποδοχής LOA προς την αμερικανική πλευρά για την προμήθεια των

Post
Πολιτική Πέμπτη 25.07.2024

Αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι (ΠΑΘΕ): Πληρέστερη ενημέρωση της Βουλής ζήτησε ο Χάρης Μαμουλάκης

Ζητώντας καλύτερη, πληρέστερη και ουσιαστικότερη ενημέρωση της Βουλής πραγματοποίησε την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής

Post
Πολιτική Πέμπτη 25.07.2024

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΑΣΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 50η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή επέτειος έχει αυθύπαρκτη και εντυπωσιακή ιστορική βαρύτητα η οποία ξεπερνάει δημοφιλίες επετείων, επικαιρότητες και δικά μας συγκυριακά σχέδια. Έχει κατ