Image
Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 15:55 Γνώμες

Πώς μαγειρεύω οικονομικά: Συμβουλές

Τα ψώνια για το φαγητό μας έχουν αρχίσει να μετατρέπονται σε… εφιάλτη για πολύ κόσμο, καθώς όλοι αγχώνονται για το πόσα θα ξοδέψουν. Εμείς μιλήσαμε με ένα ζευγάρι με ένα μικρό παιδί και μας έδωσε κάποια χρήσιμα tips που εκείνοι εφαρμόζουν ώστε να εξοικονομήσουν και χρόνο αλλά και χρήματα και παράλληλα να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων. Η Λένα και ο Λευτέρης είναι και οι δυο τους στην ίδια ηλικία, 42 ετών και εργάζονται στην ίδια εταιρεία ως ιδιωτικοί υπάλληλοι, με τις ίδιες ακριβώς απολαβές, 900€/ μήνα. Έχουν ένα παιδί, 1 έτους που μόλις έχει ξεκινήσει να τρώει δειλά-δειλά, οπότε έχουν ξεχωριστά έξοδα για το δικό του φαγητό. Όσο για το δικό τους, προσπαθούν να κάνουν οικονομία και να βρίσκουν λύσεις εξοικονόμησης χρημάτων αλλά και ενέργειας.

Σας παραθέτουμε παρακάτω τι μας είπαν:
Αυστηρή λίστα βάσει προγραμματισμού
Η λίστα για τα ψώνια είναι το Α και το Ω ώστε να αγοράζουμε ακριβώς ό,τι χρειαζόμαστε και να μη γεμίζουμε το ψυγείο και τα ντουλάπια μας με πράγματα που δεν ξέρουμε πότε θα καταναλώσουμε. Αυτό βέβαια προϋποθέτει και μια συγκεκριμένη οργάνωση για το μαγείρεμα της εβδομάδας. Δηλαδή ψωνίζουμε και μαγειρεύουμε βάσει συγκεκριμένου σχεδίου.

Πιο συχνά ψώνια – Λιγότερα προϊόντα στο καλάθι
Επειδή είναι δύσκολο να κάτσουμε να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα από το Σαββατοκύριακο για όλη την εβδομάδα, αυτό που μπορούμε να κάνουμε, όπως μας προτείνει και το ζευγάρι που ρωτήσαμε, είναι να σχεδιάζουν τι θα φάνε τις επόμενες 2-3 μέρες. Έτσι, πηγαίνουν σουπερμάρκετ, μανάβικο, ψαράδικο ή κρεοπωλείο, ανάλογα με τις τρέχουσες ανάγκες, αγοράζοντας συγκεκριμένες ποσότητες.

«Μετράμε τα φρούτα που χρειαζόμαστε»
Μπορεί να ακούγεται λίγο υπερβολικό ως μέτρο, ωστόσο πόσες φορές σας έχει τύχει να πετάξετε φρούτα είτε επειδή χαλάσανε είτε επειδή αλλοιώθηκαν; Τα φρούτα δεν είναι για να μένουν πολλές μέρες στο ψυγείο, οπότε αν αγοράζετε ακριβώς όσα χρειάζεστε και πιο οικονομικό σάς βγαίνει και περιορίζετε τη σπατάλη τροφίμων.


Μαγειρεύουμε για 2 μέρες
«Κατά κανόνα μαγειρεύουμε σχεδόν καθημερινά. Ωστόσο, ειδικά τα Σαββατοκύριακα που έχουμε περισσότερο χρόνο, μπορεί να φτιάξουμε ένα φαγητό που θα μείνει και για την επόμενη μέρα. Εννοείται ότι δεν το πετάμε. Θα το φάμε για δυο μέρες».

Κατάψυξη: ο zero waste φίλος μας
Η κατάψυξη μάς βοηθά να συντηρούμε κάποια φαγητά για επόμενες μέρες και να έχουμε φαγητό όλη την εβδομάδα. Αν περισσέψει φαγητό από την προηγούμενη μέρα αλλά δεν θέλουμε να το φάμε την επόμενη, το βάζουμε σε ταπεράκι στην κατάψυξη για να φαγωθεί κάποια άλλη στιγμή. Το ίδιο συμβαίνει και με φαγητά που μπορεί να πάρουμε από τους γονείς μας, αν μας μαγειρέψουν. Τα φυλάμε στην κατάψυξη, με ταμπελάκια, ώστε να ξέρουμε τι είναι και βάζουμε έναν προγραμματισμό για το πότε θα τα καταναλώσουμε.

Χύτρα ταχύτητας
Μαγειρεύουμε σχεδόν αποκλειστικά στη χύτρα ταχύτητας. Και πολύ λιγότερο χρόνο κάνει το φαγητό για να ετοιμαστεί και βγαίνει εντέλει και πολύ πιο νόστιμο από ό,τι αν το μαγειρεύαμε στην κατσαρόλα ή στον φούρνο. Φαγητά φούρνου σπάνια κάνουμε, ίσως το σαββατοκύριακο. Προσπαθούμε τα πάντα να τα μαγειρεύουμε στη χύτρα,γιατί έχουμε παρατηρήσει μεγάλη εξοικονόμηση στο ρεύμα.

ourlife.gr
Post
Γνώμες Σάββατο 15.06.2024

Το μήνυμα του «Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου» για την Ημέρα του Πατέρα

Ο «Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου», με αφορμή την Ημέρα του Πατέρα, κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου (τιμάται φέτος στις 16 Ιουνίου), επιλέγει να στείλει το

Post
Γνώμες Παρασκευή 14.06.2024

Μεν. Μποκέας: «Η θυσία των 62 Μαρτύρων Μαρτύρων μας υπενθυμίζει το χρέος μας να προστατεύουμε τις δημοκρατικές αξίες»

«Σε μία εποχή που η άνοδος της ακροδεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία αποτελεί χρέος μας να κρατάμε ζωντανή τη μνήμη αυτών που αντιτάχθηκαν στον ναζισμό. Η σημερι

Post
Γνώμες Σάββατο 08.06.2024

Τι λέει ο Πάνος Σόμπολος για τη μυστηριώδη εξαφάνιση του βρετανού παρουσιαστή του BBC, Μάικλ Μόσλεϊ

Προβληματισμό προκαλεί η εξαφάνιση, από την Τετάρτη το απόγευμα, του 67χρονου βρετανού παρουσιαστή του BBC, Μάικλ Μόσλεϊ, στη Σύμη. «Η αστυνομία φαντάζομαι ότι θα ερεύνησε και ερευνά και το θ