Image
Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023 14:58 Είς Υγείαν Νομός: Ηρακλείου

Εργαζόμενοι ΠαΓΝΗ: Συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 21 Σεπτεμβρίου ενάντια στο νέο νομοσχέδιο

Την συμμετοχή του στην 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου ενάντια στο νέο νομοσχέδιο την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε το Σωματείο Εραζομέων ΠαΓΝΗ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: 

Η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, που καταργεί το πενθήμερο και το οκτάωρο και ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους. Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο:
• θεσμοθετεί την παράλληλη εργασία, δίνοντας έτσι το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα
• παρέχει τη δυνατότητα εξάμηνης δοκιμαστικής περιόδου εργαζομένων
• απελευθερώνει τις απολύσεις τον πρώτο χρόνο εργασίας χωρίς αποζημίωση
• δίνει την ευχέρεια στον εργοδότη να ειδοποιεί τον εργαζόμενο για ανάθεση δουλειάς 24 ώρες πριν (όποτε και όσο θέλει), εισάγοντας τις συμβάσεις «μηδενικών ωρών»
• μετατρέπει σε ποινικό αδίκημα το δικαίωμα στην περιφρούρηση της απεργίας, με την απειλή υψηλού προστίμου ακόμα και φυλάκισης
Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό ψήφισαν τη δυνατότητα να δουλεύουν μέχρι τα 74 χιλιάδες εργαζόμενοι, που δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη, γιατί δεν έχουν συμπληρώσει ένσημα.
Ήδη στο ΠΑΓΝΗ εργαζόμαστε σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι περίπου 400 στη νοσηλευτική υπηρεσία, 124 στους ΔΕ, 34 στους βοηθούς θαλάμου, 47 στους μεταφορείς, 142 στη διοικητική υπηρεσία, 45 στην τεχνική υπηρεσία. Από την αρχή του έτους έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΓΝΗ περίπου 70 εργαζόμενοι, ενώ οι προκηρύξεις μόνιμων θέσεων είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τις κενές και σε σχέση με τις αποχωρήσεις.
Σε συνθήκες ομηρίας και ανασφάλειας υπηρετούν στο ΠΑΓΝΗ 289 συμβασιούχοι, υπό τη διαρκή απειλή τα απόλυσης (π.χ. λήξη ΣΟΧ στις 30 Σεπτεμβρίου, λήξη συμβάσεων επικουρικών από 15 Οκτωβρίου και μέχρι τέλος του χρόνου). Η στελέχωση πολλών τμημάτων (ΜΕΠΚ, ΜΕΘ, ΤΕΠ) αποτελείται κατά πάνω από 50% από συμβασιούχους και ειδικευόμενους.
Νέα τμήματα έχουν δημιουργηθεί (όπως ημερήσιο τμήμα νοσηλείας, ΜΑΚ, 2η ΜΕΘ, κατ΄οίκον νοσηλεία, pet scan, κέντρο εμβολισμού, αγγείων εγκεφάλου, 2ος αξονικός και 2ος μαγνητικός τομογράφος κ.ά,.), χωρίς να στελεχωθούν με νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Υπουργείο Υγείας, 7η Υ.ΠΕ και διοικήσεις νοσοκομείων κωφεύουν μπροστά στην ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και παροχής σύγχρονων δωρεάν υπηρεσιών στους ασθενείς. Όλοι μαζί υπηρετούν διαχρονικά την πολιτική απαξίωσης και εμπορευματοποίησης της υγείας και θα κληθούν να υπερασπιστούν το «νέο ΕΣΥ».
Έχουμε «χορτάσει» χειροκροτήματα και υποσχέσεις από όλες τις κυβερνήσεις, χωρίς ουσιαστική αναγνώριση της προσφοράς μας, χωρίς ικανοποίηση των αναγκών. Δεν χωράει καμία αναμονή. Μπροστά στη νέα επίθεση που ετοιμάζουν, είναι επιτακτικό να ορθώσουμε το δικό μας πλαίσιο πάλης, που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες, με αιτήματα και όχι με υποχωρήσεις.
Απαιτούμε :
• Να μην περάσει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο-κόλαση, που φέρνει η κυβέρνηση.
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
• Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Κατάργηση ελαστικών σχέσεων εργασίας
• Αυξήσεις στους μισθούς μας πάνω από τον πληθωρισμό. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Μισθολογική εξέλιξη για όλους κάθε 2 χρόνια.
• Ένταξη στα ΒΑΕ και επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους κλάδους υγειονομικών.
• Μειωμένος σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας. Μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
• Όχι στα επερχόμενα νομοσχέδια του Υπουργείου Υγείας, που θα φέρουν συγχωνεύσεις και μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ
Καλούμε όλους τους συναδέλφους, κάθε μορφής απασχόλησης (μόνιμοι, συμβασιούχοι) να μην λείπουν και να δώσουν το παρών απέναντι στο αντεργατικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης!
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 8ΠΜ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

 

Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 29.05.2024

Τα οφέλη του γρήγορου περπατήματος: Βελτιώστε την υγεία και την ευεξία σας

Το γρήγορο περπάτημα είναι μια προσιτή και αποτελεσματική μορφή άσκησης που ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία και βοηθά στη διαχείριση του βάρους. Επιπλέον, μειώνει το άγχος, βελτιώνει την ποιότητα του

Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 29.05.2024

Τα παιδιά που τρώνε φιστίκια από μωρά δεν αναπτύσσουν αλλεργία

Η εισαγωγή φυστικοβούτυρου αλλά και άλλων προϊόντων που παρασκευάζονται από φιστίκια στη διατροφή ενός παιδιού από τη βρεφική ηλικία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης αλλεργίας αργότερα στ

Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 29.05.2024

Καρκίνος: Το μοναδικό είδος τροφής που δεν τρώει ποτέ ογκολόγος για να τον προλάβει

Αν και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να ελέγξει πλήρως την υγεία του, είναι ενθαρρυντικό να σκεφτόμαστε πόσα είναι στον έλεγχό μας. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο και το Παγκόσμιο Ταμεί