Image
Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023 14:15 Είς Υγείαν

Πώς η κλιματική κρίση βάζει «φρένο» στη μάχη για την εξάλειψη του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας

Κλιματική κρίση και συγκρούσεις δυσχεραίνουν σημαντικά τις προσπάθειες της ανθρωπότητας να καταπολεμηθούν οι τρεις πιο θανατηφόρες ασθένειες, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Ταμείου Καταπολέμησης του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας.

Οι διεθνείς πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας έχουν ανακάμψει, αφού επηρεάστηκαν από την πανδημία κορονοϊού, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου που δημοσιεύθηκε σήμερα. Όμως οι αυξανόμενες προκλήσεις, που εγείρουν η κλιματική κρίση και οι συγκρούσεις, σημαίνουν ότι ο κόσμος είναι πιθανό να μην πετύχει τον στόχο του να εξαλείψει το AIDS, τη φυματίωση και την ελονοσία ως το 2030, αν δεν κάνει «εξαιρετικά βήματα», εκτίμησε ο Πίτερ Σαντς εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου.

Για παράδειγμα η ελονοσία εξαπλώνεται σε πιο ορεινές περιοχές της Αφρικής, οι οποίες μέχρι πρότινος ήταν πολύ κρύες για να επιβιώσει το κουνούπι που μεταδίδει την ασθένεια.

Ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες, φέρνουν τα συστήματα υγείας στα όριά τους, εκτοπίζουν ολόκληρες κοινότητες, προκαλούν εξάρσεις επιδημιών και διακόπτουν την παροχή θεραπειών σε διάφορα μέρη, σημειώνει η έκθεση.

Σε χώρες όπως το Σουδάν, η Ουκρανία, το Αφγανιστάν και η Μιανμάρ ακόμη και η πρόσβαση στις ευάλωτες κοινότητες ήταν ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της ανασφάλειας.

Ωστόσο ο Σαντς επεσήμανε ότι υπάρχουν και θετικά, όπως για παράδειγμα ότι το 2022, 6,7 εκατ. άνθρωποι έλαβαν θεραπεία για τη φυματίωση στις χώρες που επενδύει το Παγκόσμιο Ταμείο, 1,4 εκατ. ανθρωποι περισσότεροι από το προηγούμενο έτος.

Το Ταμείο βοήθησε επίσης στην παροχή αντιρετροϊκής θεραπείας για τον ιό HIV σε 24,5 εκατ. ανθρώπους και διένειμε 220 εκατ. κουνουπιέρες.

Ο Σαντς πρόσθεσε ότι καινοτόμες τακτικές πρόληψης και διαγνωστικά εργαλεία επίσης προσφέρουν ελπίδα.

Αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υψηλού επιπέδου συνάντηση για την καταπολέμηση της φυματίωσης, εγείροντας ελπίδες ότι η παγκόσμια κοινότητα να επικεντρωθεί περισσότερο στην αντιμετώπισή της.

Το Παγκόσμιο Ταμείο δέχεται επικρίσεις από ειδικούς στη φυματίωση επειδή δεν αφιερώνει μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του στην ασθένεια αυτή, που σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από τις άλλες δύο με τις οποίες ασχολείται η υπηρεσία.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κόσμος πρέπει να αφιερώσει περισσότερους πόρους στην καταπολέμηση της φυματίωσης (…) αλλά δεν είναι τόσο απλό όσο μια σύγκριση μεταξύ του ετήσιου αριθμού θανάτων από την κάθε ασθένεια», επεσήμανε ο Σαντς.

Πηγή: newsit.gr




Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 30.06.2025

Nέες αλλαγές για τους φαρμακοποιούς - Έκδοση και εκτύπωση όλων των γνωματεύσεων σε έντυπη μορφή από 1ης.07.2025

Nέες αλλαγές για τους φαρμακοποιούς και έτσι από 1η Ιουλίου 2025 καταργούνται οι τρίμηνες παρατάσεις λόγω έκτακτων μέτρων Covid-19, όσο αφορά τις γνωματεύσεις των ιατροτεχνολογικών όπως έχει ήδη γίνει

Post
Είς Υγείαν Κυριακή 29.06.2025

Μεταλλικό ή ανθρακούχο νερό; Ποιο σε ενυδατώνει καλύτερα;

Ο καύσωνας είναι μια πραγματικότητα του καλοκαιριού και η γρήγορη ενυδάτωση είναι το κλειδί, για να παραμείνουμε υγιείς. Όταν βρίσκεσαι σε θερμά περιβάλλοντα ή έχεις ολοκληρώσει μια έντονη δραστηριότη

Post
Είς Υγείαν Σάββατο 28.06.2025

Αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας - Κονγκό: Συναγερμός μετά τον θάνατο 70χρονου

Ένας άνδρας άνω των 70 ετών έχασε τη ζωή του από αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας – Κονγκό. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το κρούσμα καταγράφηκε πρόσφατα σε οικισμό του Δήμ