Image
Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023 15:03 Κρητική διατροφή

Ζυμαρικά με κιμά από λουκάνικο

Υλικά

450 γρ. ζυμαρικά
300 γρ. πικάντικο χωριάτικο λουκάνικο, χωρίς έντερα
2 κ. σ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. βούτυρο
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
4 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
1 κ. σ. σπόρους μάραθου
1 κ. γλ. νιφάδες τσίλι, προαιρετικά
1/3 φλ. τσαγιού πελτέ ντομάτας
1 1/2 κ. σ. αλάτι για το νερό των ζυμαρικών, συν περισσότερο για γεύση
2/3 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
1/2 κ. γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα, για το σερβίρισμα
Φρέσκο βασιλικό, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βήμα 1

Βράστε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, ώστε να γίνουν al dente. Λίγα λεπτά πριν τα ζυμαρικά μαγειρευτούν, κρατήστε 1 1/4 φλιτζάνι νερό από την κατσαρόλα για τη σάλτσα.
Βήμα 2
Βάλτε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Μόλις λιώσει, προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο και να μαλακώσει ελαφρώς, περίπου 5 λεπτά.
Βήμα 3
Προσθέστε τους σπόρους μάραθου και τις νιφάδες τσίλι (αν χρησιμοποιείτε) και μαγειρέψτε για άλλο ένα λεπτό. Προσθέστε το λουκάνικο, σπάζοντάς το στο τηγάνι καθώς μαγειρεύεται. Σοτάρετε μέχρι το λουκάνικο να ψηθεί σχεδόν μέχρι μέσα, περίπου 5 λεπτά.
Βήμα 4
Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και χαμηλώστε τη φωτιά στο χαμηλό. Αφήστε το να μαγειρευτεί, ανακατεύοντας συχνά, ενώ αρχίζετε να μαγειρεύετε τα ζυμαρικά.
Βήμα 5
Ενώ τα ζυμαρικά τελειώνουν το μαγείρεμα, προσθέστε το νερό ζυμαρικών που κρατήσατε στο ραγού και επαναφέρετε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. Η σάλτσα θα πρέπει να σιγοβράζει και να αρχίσει να πήζει. Όταν τα ζυμαρικά είναι σχεδόν έτοιμα, προσθέστε την κρέμα γάλακτος.
Βήμα 6
Χρησιμοποιήστε μια τρυπητή κουτάλα για να μεταφέρετε τα ζυμαρικά απευθείας στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Ανακατέψτε απαλά τα ζυμαρικά για να καλυφθούν με τη σάλτσα. Μόλις καλυφθούν τα ζυμαρικά και η σάλτσα έχει πήξει, περίπου σε 3 λεπτά, αποσύρετε από τη φωτιά. Δοκιμάστε, προσθέτοντας αλάτι αν χρειάζεται.
Βήμα 7
Σερβίρετε αμέσως με μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα και βασιλικό.

newsbeast.gr
Post
Κρητική διατροφή Δευτέρα 08.12.2025

Η ελληνική σαλάτα που ψηφίστηκε ως η καλύτερη του κόσμου – Και δεν είναι η χωριάτικη

Η διάκριση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τη δυναμική της ελληνικής κουζίνας, η οποία συνεχίζει να ξεχωρίζει μέσα από την αυθεντικότητα και την ποιότητα των πρώτων υλών της. Ο ντάκος κατάφερε να ξεπεράσ

Post
Κρητική διατροφή Δευτέρα 08.12.2025

Taste Atlas: Το ελληνικό πιάτο που «εκτόξευσε» την ελληνική κουζίνα στη 2η θέση παγκοσμίως

Τη νέα παγκόσμια κατάταξη για τις καλύτερες κουζίνες του 2025-26 δημοσίευσε το Taste Atlas, με την Ελλάδα να κατακτά τη 2η θέση παγκοσμίως, συγκεντρώνοντας 4,60 βαθμούς και επιβεβαιώνοντας τη σταθερή

Post
Κρητική διατροφή Σάββατο 06.12.2025

Taste Atlas: Χάσαμε την πρώτη θέση στις «100 καλύτερες κουζίνες του κόσμου» – Ποια χώρα μας πέρασε

Αλλαγές σημειώθηκαν φέτος στην κορυφή της λίστας «100 Best Cuisines in the World» του Taste Atlas, με την Ελλάδα να παραχωρεί την πρώτη θέση που κατείχε πέρσι. Στα βραβεία 24/25 η Ελληνική