Image
Τρίτη 06 Ιουνίου 2023 10:13 Πολιτική

Οι νομάδες ψηφοφόροι - Ένας στους τέσσερις μπορεί να ψηφίσει άλλο κόμμα στις 25 Ιουνίου

Στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, και κυρίως σε αυτά που αφορούν πιθανές μετακινήσεις ψηφοφόρων από τις κάλπες της απλής αναλογικής στις επικείμενες της ενισχυμένης αναλογικής, επικεντρώνει την προσοχή της εσχάτως η Πειραιώς.

Και αυτό, διότι το διπλάσιο σκορ της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ και η βεβαιότητα της νίκης που εύλογα έχει επικρατήσει, δημιουργεί συνθήκες πολιτικής χαλάρωσης που με τη σειρά τους, κατά τους ειδικούς, είναι δυνατόν να διαφοροποιήσουν τις προτεραιότητες με τις οποίες θα πάει στις κάλπες ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος. «Όταν έχει απαντηθεί με τρόπο εκκωφαντικό το ερώτημα «με ποια κυβέρνηση και με ποιον πρωθυπουργό», τότε υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι ψηφοφόροι να θελήσουν πχ να πάρουν – εκ του ασφαλούς, όπως ίσως εσφαλμένα θα θεωρήσουν – ότι τους δίνεται η δυνατότητα να εκφράσουν άποψη πχ για ζητήματα δευτερεύουσας σημασίας, όπως πχ ποια πολιτική δύναμη να είναι καλύτερο να κυριαρχήσει στον χώρο της κεντροαριστεράς» σημειώνει υψηλόβαθμη κομματική πηγή, επιβεβαιώνοντας την εγρήγορση που επικρατεί στο γαλάζιο επιτελείο.


Άλλωστε, στην πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την GPO, ανιχνεύτηκε η παραπάνω τάση και μάλιστα ξεκάθαρα. Ειδικότερα, στο ερώτημα «αν σκέφτεστε να αλλάξετε την ψήφο σας, να ψηφίσετε δηλαδή, διαφορετικό κόμμα στις δεύτερες εκλογές από αυτό που ψηφίσατε την πρώτη φορά, το 23,2% απαντά «ναι» ή «μάλλον ναι».

Στο ίδιο ερώτημα, οι ψηφοφόροι της ΝΔ απαντούν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν άλλο κόμμα σε μικρότερο ποσοστό και συγκεκριμένα σε ποσοστό 78,3%.

Αποσυσπείρωση για το ΠΑΣΟΚ
Ωστόσο, όταν το παραπάνω ερώτημα τίθεται σε ψηφοφόρους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες κάλπες, το ποσοστό που απαντά ότι θα παραμείνει σταθερό στην επιλογή του κινείται στο 65,4%, ενώ στο ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει στο 47,5%. Κάτι που για τους ειδικούς καταδεικνύει ότι η συσπείρωση στο στρατόπεδο της ΝΔ παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που καταγράφεται αρκετή αποσυσπείρωση, με αποτέλεσμα κανείς να μην γνωρίζει με ασφάλεια πως θα κινηθούν τελικά οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι.

Επίσης, πιθανό να αλλάξουν προτίμηση αφήνει το 11,7% των ψηφοφόρων της ΝΔ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στο 23,6% και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ στο 25%.

Παρ ότι η παραπάνω εικόνα συνιστά προειδοποιητικό μήνυμα κυρίως για τα επιτελεία της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη, στην αντίστροφη μέτρηση προς τις κάλπες, είναι προφανές ότι και η Πειραιώς προσπαθεί να ανιχνεύσει οποιαδήποτε κινητικότητα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, καθώς στο ορατό ενδεχόμενο επτακομματικής βουλής, το ποσοστό της αυτοδυναμίας που απαιτείται είναι αυξημένο. Και ο όποιος εφησυχασμός μπορεί να αποδειχθεί μοιραίος…

.ieidiseis.


Post
Πολιτική Δευτέρα 20.07.2026

Ν. Ανδρουλάκης: «Καλώ τους πολίτες να επιλέξουν αλλαγή σελίδας, με αξιοπιστία, πολιτικό ήθος, σοβαρότητα και χωρίς εξαρτήσεις»

Στο πλαίσιο της συνέντευξης του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τους δημοσιογράφους Στέφανο Διαμαντόπουλο και Σάκη Μόσχη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης ερωτηθείς για τις δεσμεύσει

Post
Πολιτική Δευτέρα 20.07.2026

Ελένη Βατσινά: Να δοθεί τέλος στις πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ελένη Βατσινά, αναδεικνύοντας τις πολύμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές των ανειλημμένων

Post
Πολιτική Δευτέρα 20.07.2026

Στη Βουλή η απαξίωση των εποχικών πυροσβεστών με Ερώτηση Σπυριδάκη και

Ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κατέθεσε η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Σπυριδάκη, αναδεικνύοντας την άνιση μεταχείριση των εποχικών πυροσβεστών, τους απο