Image
Παρασκευή 02 Ιουνίου 2023 22:37 Είς Υγείαν

Χιούμορ: Πώς το γέλιο συμβάλλει στη μακροζωία

Το χιούμορ δεν βάζει μόνο το γέλιο στην ζωή μας. Όπως φαίνεται, κάνει καλό στην σωματική μας υγεία, προσθέτοντας χρόνια στην ζωή μας.

Το Bloomberg παρουσίασε τον Bryan Johnson. Είναι ένας 45χρονος επιχειρηματίας που ξοδεύει 2.000.000 δολάρια ετησίως στο σώμα του σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τον εγκέφαλο, την καρδιά, τους πνεύμονες, το συκώτι, τα νεφρά, τους τένοντες, τα δόντια, το δέρμα, τα μαλλιά, το πέος και την ουροδόχο κύστη ενός 18χρονου.

Ο Johnson ξυπνάει στις 5 το πρωί κάθε μέρα για να πάρει 24 συμπληρώματα, να φάει παιδική τροφή και να ηλεκτροδιεγείρει τη λεκάνη του. Μάλιστα εμφανίστηκε ξανά στις ειδήσεις αυτήν την εβδομάδα γιατί αποφάσισε να «βάλει» το πλάσμα αίματος του έφηβου γιου του στο σώμα του. Ο τρόπος ζωής του Johnson είναι τόσο ακριβός όσο και εξωφρενικός. Επίσης μια πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι δεν χρειάζεται να παίρνει τόσο στα σοβαρά τον εαυτό του, διότι το γέλιο είναι μια δύναμη μακροζωίας. Οπότε αν σκέφτεσαι να επενδύσεις όλη σου την περιουσία ώστε να δείχνεις ξανά νέος, μπορείς απλώς να το καταφέρεις διαβάζοντας μερικά ανέκδοτα.

Γέλιο και μακροζωία

Σύμφωνα με μια 15ετή παρακολούθηση της Νορβηγικής Μελέτης Υγείας Nord-Trøndelag, η αίσθηση του χιούμορ συνδέεται στενά με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Το χιούμορ μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο και χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες. Η έρευνα δείχνει ότι μια ζωή με καλό χιούμορ μπορεί να βοηθήσει τους ενήλικες άνδρες να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από μόλυνση κατά 74%. Τελικά, το χιούμορ δεν είναι απλώς κάτι που κάνει τη ζωή να αξίζει. Λειτουργεί επίσης ως πολύτιμο εργαλείο, το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τα αναπόφευκτα προβλήματα της γήρανσης με πιο υγιεινό και ανθεκτικό τρόπο.

Καλό χιούμορ

Ωστόσο πρέπει να θυμάσαι μια βασική διάκριση αναφορικά με το χιούμορ. Υπάρχουν δύο τύποι που θα πρέπει να ξεχωρίσετε: το συγγενικό χιούμορ, το πιο κοινωνικά ευεργετικό στυλ, το οποίο συνδέεται με θετικές διαπροσωπικές σχέσεις και βελτιωμένη ψυχολογική ευεξία. Και το αυτοενισχυτικό χιούμορ, δηλαδή η ικανότητα να διατηρείς μια χιουμοριστική προοπτική απέναντι στις αντιξοότητες. Για παράδειγμα: σε ένα δύσκολο ταξίδι, μπορεί να σημειώσετε τις γελοίες αλληλεπιδράσεις μεταξύ άλλων στο αεροπλάνο ή στο τρένο. Είναι ένας αποτελεσματικός μηχανισμός αντιμετώπισης, που προσφέρει μια ανακούφιση από το άγχος σου.

Η έρευνα δείχνει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ αυτών των στυλ θετικού χιούμορ και της μακροζωίας. Μειώνουν το στρες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Από την άλλη πλευρά, το επιθετικό χιούμορ, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για να μειώσει τους άλλους, και το αυτοκαταστροφικό χιούμορ, ένα στυλ που χρησιμοποιείται για να κερδίσει την έγκριση από τους άλλους, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και τη μακροζωία.

Αυτή η έρευνα μπορεί να χρησιμεύσει ως μια αφύπνιση για να αναζητήσεις το συγγενικό χιούμορ, το οποίο χαρακτηρίζεται από κοινές εμπειρίες γέλιου και δεσμού. Σε μια εποχή που οι ενήλικες βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μοναξιά, δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικό να επαναπροσδιορίσουμε την τέχνη του χαλαρού αστείου.

Το συγγενικό χιούμορ ενισχύει την εγγύτητα, οικοδομεί εμπιστοσύνη και βοηθά στη διάχυση της έντασης. Είναι απολύτως κρίσιμο για τη συναισθηματική ευεξία και την προσωπική ικανοποίηση επομένως δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι έχει τόσο θετικό αντίκτυπο και στο σώμα. Εάν το σώμα μπορεί να αποθηκεύσει τον πόνο, φυσικά μπορεί να αποθηκεύσει και τη χαρά.

πηγή: tromaktiko.gr

 

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 18.06.2024

Η. Μόσιαλος: «Η επόμενη πανδημία θα είναι το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής»

Στις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφέρθηκε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Brian Abel-Smith και επικεφαλής του τμήματος δημόσιας υγ

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 14.06.2024

Ποιες φυτικές τροφές συνδέονται με καρδιακή νόσο και σχετιζόμενους θανάτους

Μια διατροφή με βάση τα φυτά επαινείται για τα οφέλη της στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών. Ωστόσο, ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα εξαιρετικά επε

Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 10.06.2024

Κοκκύτης: Συμπτώματα, μετάδοση – Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε

Τι είναι ο κοκκύτης; Ο κοκκύτης είναι μια άκρως λοιμώδης νόσος που οφείλεται σε βακτήριο και προσβάλλει τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς. Ο κοκκύτης οφείλεται σε βακτήρια τα οποία υπάρχουν στο στόμ