Image
Παρασκευή 02 Ιουνίου 2023 13:51 Κρήτη Νομός: Ηρακλείου

Εγκαινιάστηκε το νέο ΚΔΑΠ ΑμεΑ του Δήμου Ηρακλείου

Μία πολύ σημαντική δομή για το Ηράκλειο , το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά και ενήλικες με αναπηρία, ολοκληρώθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου και παραδόθηκε στους οφελούμενους.

Το πρωί της Παρασκευής 02 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της δομής από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κνωσσού Μεθόδιο Βερνιδάκη, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού , των Αντιδημάρχων Ηρακλείου Ρένας Παπαδάκη, Γιάννη Αναστασάκη, Στέλας Αρχοντάκη, της Διευθύντριας της Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Κρήτης Μαρίας Κασσωτάκη, του Διευθυντή των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Φανούρη Οικονομάκη, υπηρεσιακών στελεχών της κοινωνικής υπηρεσίας, εργαζομένων της δομής κ.α.

Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Ηρακλείου ανέφερε: «Το ΚΔΑΠ ΑμεΑ, το οποίο ήταν στις πρώτες μας προτεραιότητες, πληροί όλες τις προδιαγραφές τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες που το έχουν ανάγκη, και θέλω να πιστεύω ότι η λειτουργία του θα λύσει σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τις οικογένειες των οφελούμενων και τους ίδιους».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επισήμανε: «Ένα σημαντικό έργο κοινωνικής πολιτικής πήρε σάρκα και οστά με χρηματοδότηση 880.000 χιλιάδων ευρών από το ΕΣΠΑ, και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που σήμερα βρισκόμαστε στα εγκαίνια του. Εύχομαι αυτό το έργο να δώσει ανακούφιση στα άτομα που το έχουν ανάγκη και τις οικογένειες τους».
Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών και πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ σημείωσε: «Με πολλή χαρά εγκαινιάζουμε το ΚΔΑΠ ΑμεΑ, μια σπουδαία δομή. Το πρωί θα καλύπτει τις ανάγκες των ενηλίκων και το απόγευμα θα φιλοξενεί παιδιά, παρέχοντας δράσεις με την βοήθεια του προσωπικού που αποτελείται από κοινωνικούς λειτουργούς, γυμναστές , νοσηλευτές».

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων δήλωσε: «Ξεπεράσαμε όλα τα εμπόδια και φτάσαμε στο ευχάριστο σημείο να παραδίδουμε αυτό το σπουδαίο έργο. Συνεργαστήκαμε όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα που δικαιώνει τους στόχους της Δημοτικής Αρχής».

Το ΚΔΑΠ ΑμεΑ, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει 50 άτομα, 25 στην πρωινή και 25 στην απογευματινή βάρδια . Πρόκειται για δομή κοινωνικής πρόνοιας, στην οποία απασχολούνται δημιουργικά παιδιά, έφηβοι και ενήλικες, με κάθε είδους κινητική, νοητική, αναπτυξιακή ή αισθητηριακή αναπηρία.
Σκοπός του Κ.Δ.Α.Π. Α.μεΑ. είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών και των ενηλίκων ατόμων με αναπηρία, η κοινωνική ένταξη μέσω της ομαδικής δραστηριότητας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω της απόκτησης δεξιοτήτων αυτοεξυπηρέτησης και η στήριξη των οικογενειών τους.

Στη δομή απασχολείται ανά βάρδια το εξής προσωπικό:
• Κοινωνική Λειτουργός
• Νοσηλευτής
• Εργοθεραπευτής
• Γυμνάστρια
• Ειδικός Παιδαγωγός
• Φροντιστής ΑμεΑ
• Προσωπικό καθαριότητας και
• Οδηγός

Περιλαμβάνει χώρους υποδοχής, εξυπηρέτησης, γραμματειακής υποστήριξης, αποθήκευσης- φόρτισης αμαξιδίων, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρους ατομικής / ομαδικής άσκησης, χώρους εργοθεραπείας και αντίστοιχα γραφεία κοινωνικής λειτουργού και εργοθεραπευτή, χώρους ανάπαυσης, χώρους αναμονής, δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας συνοδών και επισκεπτών αλλά και μικρό κυλικείο.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη 2014-2020».