Image
Παρασκευή 02 Ιουνίου 2023 12:57 Βλέπω/Ακούω

WWF: Από ποια φίδια κινδυνεύουμε και πόσο, στην Ελλάδα - Τι ισχύει για τις οχιές

Με αφορμή το περιστατικό με την άτυχη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη, που δαγκώθηκε από οχιά όταν κλήθηκε να την απομακρύνει από σχολείο, το WWF έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες για τις οχιές και τα φίδια γενικότερα στην Ελλάδα, αλλά και οδηγίες για το τι πρέπει να κάνεις αν τα συναντήσεις και αν σε δαγκώσουν.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, αναλυτικές οδηγίες αλλά και όλα τα φίδια όπως και τα άλλα ερπετά της Ελλάδας είναι καταγεγραμμένα στο αξιόπιστο ερπετολογικό site herpetofauna.gr.

Τα φίδια που έχουν δηλητήριο στη χώρα μας, είναι ο σαπίτης, το αγιόφιδο και οι οχιές. Τα δύο πρώτα έχουν δηλητήριο στα πίσω δόντια και άρα είναι πάρα πολύ δύσκολο να δαγκώσουν με τρόπο που να εγχύσουν δηλητήριο σε άνθρωπο. Σχετικά με τις οχιές, πέντε είναι τα είδη που υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά μόνο ένα, η Vipera ammodytes, εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, οι οχιές είναι αργά φίδια και αν νιώσουν απειλή μένουν ακίνητες ώστε να μη γίνουν αντιληπτές και στη συνέχεια απομακρύνονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να αποφύγουν τον κίνδυνο. Στην περίπτωση που τις πλησιάσει κάποιος αρκετά αρχίζουν να συρίζουν δυνατά (συριγμός) και κουλουριάζονται σε θέση άμυνας, ενώ είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν την έσχατη άμυνά τους, το δάγκωμα, εάν τις πλησιάσουν σε απόσταση λιγότερη του μισού μέτρου. Οι οχιές δεν θα επιτεθούν ποτέ εάν κάποιος δεν τις αρπάξει ή έρθει κοντά τους, εάν δεν νιώσουν δηλαδή άμεση απειλή για τη ζωή τους. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση είναι πιο πιθανό να δαγκώσουν «στεγνά», δηλαδή χωρίς έγχυση δηλητηρίου, ως προειδοποίηση μόνο.

Σύμφωνα με πάντα με το WWF: Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε απομακρύνει τα φίδια από τον χώρο μας για πάντα. Μπορούμε όμως να εστιάσουμε στο τι τα προσελκύει, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα για να τα αποφύγουμε και να προστατευτούμε. Οι συνηθέστεροι εξάλλου λόγοι που ένα φίδι θα βρεθεί μέσα στην οικία μας ή σε άλλον κλειστό χώρο, είναι είτε γιατί έχει ανακαλύψει κάποια πηγή τροφής, είτε γιατί θέλει να βρει μια κρυψώνα για να ξεκουραστεί.

Τέλος, σύμφωνα με την οργάνωση, λόγω της σύνθεσης του δηλητηρίου των φιδιών στην Ελλάδα, μετά από ένα δηλητηριώδες δάγκωμα διαθέτουμε υπεραρκετό χρόνο ώστε να επισκεφτούμε εγκαίρως ένα νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση δαγκώματος στον λαιμό ή στο κεφάλι, λόγω του ότι κατά τον σχηματισμό οιδήματος ενδέχεται να προκληθεί απόφραξη της αναπνευστικής οδού, όπως και η περίπτωση αναφυλακτικής αντίδρασης, όπως συνέβη με τη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη.

Post
Βλέπω/Ακούω Τρίτη 01.07.2025

Πανελλαδική πρωτιά του 7ου Γυμνασίου Ηλιούπολης - Συμμετοχή και βράβευση σε πανευρωπαϊκό Συνέδριο της ESA

Kατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2024-25, μία ομάδα αποτελούμενη από 18 μαθητές/τριες του 7ου Γυμνασίου Ηλιούπολης Αττικής, συμμετείχαν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Climate Detectives” το

Post
Βλέπω/Ακούω Τρίτη 01.07.2025

Δήμος Διονύσου: Ξεκινούν οι εργασίες αναβάθμισης στην Κεντρική Πλατεία της Άνοιξης

Ο Δήμος Διονύσου προχωρά σε ένα σημαντικό έργο αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης των δημόσιων χώρων στην Κεντρική Πλατεία της Δημοτικής Ενότητας Άνοιξης, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας

Post
Βλέπω/Ακούω Τρίτη 01.07.2025

Δ. Κηφισιάς: Σε εφαρμογή από 22/7 το νέο Ψηφιακό Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης (Σ.Ε.Σ.)

Στις 22 Ιουλίου 2025 ο Δήμος Κηφισιάς θα θέσει σε λειτουργία το νέο ψηφιακό Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης (Σ.Ε.Σ.), με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας, την αναβάθμιση της καθημερινότητα