Image
Τρίτη 30 Μαΐου 2023 20:26 Βλέπω/Ακούω

Τράπεζα Θεμάτων: Υπήρχε plan b αλλά δεν εφαρμόστηκε - Τι είπε ο ΓΓ του υπουργείου Παιδείας

Η πλατφόρμα δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες, με το Υπουργείο Παιδείας να μιλά για την μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση σε δημόσιο οργανισμό.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις για το αλαλούμ που επικράτησε στα σχολεία για δεύτερη μέρα σήμερα, καθώς η τράπεζα θεμάτων αντιμετώπισε εκ νέου πρόβλημα.

 Οι εκπαιδευτικοί προσπαθούσαν από τα ξημερώματα να κληρώσουν τα σημερινά θέματα των εξετάσεων, χωρίς ωστόσο να έχουν πρόσβαση, με το υπουργείο Παιδείας να μιλά για νέα κυβερνοεπίθεση.

«Αήθης επίθεση»
«Αυτή η επίθεση ήταν εναντίον της εκπαίδευσης και των μαθητών μας σε μια στιγμή που εμείς επιδιώκουμε την ψυχική τους ηρεμία. Ήταν μια αήθης επίθεση», τόνισε μιλώντας στο MEGA ο γενικός γραμματέας υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δικλίδες ασφαλείας στο σύστημα μετάδοσης των θεμάτων υπάρχουν, γι’ αυτό και το σύστημα δεν παραβιάστηκε.

«Το σύστημα δεν παραβιάστηκε. Υπήρξε μια ροή προσβασιμότητας 280.000 ανά δευτερόλεπτο, που αποκαταστάθηκε σε λιγότερο από μια ώρα και οι επιθέσεις αυτές συνεχίστηκαν για 3 επιπλέον ώρες. Είναι επόμενο ότι θα υπήρχε μια καθυστέρηση».

«Υπήρχε plan b αλλά δεν το εφαρμόσαμε»
Κατά τον κ. Κόπτση, το πρόβλημα επηρέασε λιγότερο από το 10% των μαθητών των Λυκείων, ενώ το plan b που υπάρχει για παρόμοιες περιπτώσεις δεν εφαρμόστηκε, καθώς, κατά το υπουργείο, το σύστημα άντεξε.

«Παρά την επίθεση ήμασταν έτοιμοι, το 90% και πλέον των μαθητών έκανε τις εξετάσεις του. Υπάρχει plan b αλλά δεν εφαρμόστηκε γιατί υπήρχε η ροπή και το 90% πήρε τα θέματα. Εμείς είχαμε συνεχείς συσκέψεις, βλέπαμε τη ροή και δεν εφαρμόσαμε το plan b για μια μικρή μερίδα. Στις κρίσεις πρέπει να είμαστε μεθοδικοί, οργανωμένοι και αποτελεσματικοί. Αποκρούστηκε μια τεράστια, οργανωμένη επίθεση πρωτόγνωρη για την εκπαίδευση».

Ωστόσο, όπως είπε ο ίδιος, οι Πανελλαδικές εξετάσεις έχουν ένα τελείως διαφορετικό σύστημα, το οποίο είναι αδιάβλητο.

«Είναι ένα σύστημα μετάδοσης θεμάτων εντελώς διαφορετικό, με άλλα χαρακτηριστικά. Το έχουμε διασφαλίσει, να είναι απόλυτα ήρεμοι οι μαθητές και οι γονείς τους, οι Πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικότατα». 

Τράπεζα Θεμάτων: Πώς εξηγούν τα συναρμόδια υπουργεία την κυβερνοεπίθεση – Κανένας κίνδυνος για τις πανελλαδικές
Το θρίλερ με την κυβερνοεπίθεση στην τράπεζα θεμάτων συνεχίζεται. Την ίδια ώρα, οι έρευνες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη.

Λεπτομέρειες για την κυβερνοεπίθεση στην τράπεζα θεμάτων την οποία χαρακτηρίζουν ως την πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό, δίνουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενώ παράλληλα ενημερώνουν ότι ολοκληρώθηκαν οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ Λυκείου.

Όπως αναφέρουν, χθες η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων του ΙΕΠ, που φιλοξενείται στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση με στόχο την παρεμπόδιση της διεξαγωγής των εσωτερικών προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων Λυκείου. Οι επιθέσεις απομονώθηκαν και οι εξετάσεις διεξήχθησαν κανονικά στην συντριπτική πλειονότητα των σχολείων.

Σήμερα, συνεχίζει η ανακοίνωση, οι κακόβουλες επιθέσεις επαναλήφθηκαν από νωρίς το πρωί με στόχο αυτή τη φορά  την υποδομή της πλατφόρμας του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ). Οι επιθέσεις αποκρούστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις απαραίτητες ενέργειες. Να σημειώσουμε ότι ήδη υπάρχει παρέμβαση από τον Ισίδωρο Ντογιάκο.

Η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες.

 Σημειώνεται ακόμα ότι τα θέματα μεταδόθηκαν σε όλα τα σχολεία και οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου ολοκληρώθηκαν.

Η ανακοίνωση καταλήγει: Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια. Κανένας μαθητής της Γ’ Λυκείου δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων.

Υπογραμμίζεται εκ νέου, ότι η πλατφόρμα αυτή του ΕΔΥΤΕ είναι απολύτως διακριτή από το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Εισαγγελική παρέμβαση για την τράπεζα θεμάτων
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης λένε ότι είναι υποκινούμενη αυτή η επίθεση και χρηματοδοτούμενη από κάποιον και το κόστος της επίθεσης, σύμφωνα λοιπόν με τις ίδιες πηγές, για αυτούς που επιτέθηκαν δηλαδή μόνο για σήμερα εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 200.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου προκάλεσε η δεύτερη διαδοχική κατάρρευση του συστήματος της τράπεζας θεμάτων διάρκεια των προαγωγικών εξετάσεων στα σχολεία.

 Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός διαβίβασε ήδη την παραγγελία του στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριανο, ζητώντας τη συνδρομή του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τη σε βάθος έρευνα. Σύμφωνα με την εντολή, για τον εντοπισμό των δραστών οι αρμόδιες αρχές μπορούν να προχωρήσουν ακόμα και σε κατασχέσεις ευρημάτων και άλλων στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των υπαιτίων.

madata.gr

Post
Βλέπω/Ακούω Σάββατο 23.09.2023

Κούγιας: Θέλω να δω κυβέρνηση με Κασσελάκη πρωθυπουργό, Λάκη Γαβαλά υπουργό Δικαιοσύνης και Κοκλώνη

Δηκτικός ήταν ο γνωστός ποινικολόγος για τις πολιτικές ικανότητες του επίδοξου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Την πολιτική επικαιρότητα εκλήθη να σχολιάσει ο γνωστός ποινικολόγος και η κριτική του επικεντρώθηκε

Post
Βλέπω/Ακούω Παρασκευή 22.09.2023

Ζώδια 22/09 Προσέξτε την υγεία σας σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο – Αναλυτικές προβλέψεις για κάθε ζώδιο

Ο Ήλιος πέρασε σήμερα σε κενό πορείας μέχρι αύριο που μπαίνει στο ζώδιο του Ζυγού και την Φθινοπωρινή Ισημερία. Η Σελήνη εξακολουθεί να βρίσκεται στο ζώδιο του Τοξότη σε δυσαρμονική σχέση με τον Ποσει

Post
Βλέπω/Ακούω Παρασκευή 22.09.2023

Συλλυπητήριο μήνυμα Δημάρχου Χανίων για την αιφνίδια απώλεια της Κατερίνας Κουρτάκη συζύγου του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης με αφορμή την αιφνίδια απώλεια της Κατερίνας Κουρτάκη, συζύγου του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων, Μανώλη Κοτσιφάκη, αναφέρει:«Είμασ